30 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Top ABN Amro aarzelt over voorwaarden overname Orco

HomeMediaVolkskrant | Top ABN Amro aarzelt over voorwaarden overname Orco

De Nederlandsche Bank nauw betrokken bij bod |
Jelle Brandsma & Fokke Obbema

De Nederlandsche Bank blijkt achter de schermen een belangrijke rol te spelen bij het oplossen van de problemen rond Orco Bank….

AMSTERDAM – De bemoeienis wordt bevestigd door de woordvoerder van De Nederlandsche Bank. Hij wil niet bevestigen dat de centrale bank een initiërende rol heeft gespeeld bij de ingreep.

Maar volgens een ingewijde op de Antillen heeft De Nederlandsche Bank ABN Amro wel degelijk ‘gevraagd om dit vuiltje uit de lucht te nemen.’

Ondertussen is het voornemen om een bod uit te brengen bij ABN Amro op het hoogste niveau op bezwaren gestuit.De Nederlandse autoriteiten hebben al jarenlang een gespannen verhouding met de Orco Bank. Het ministerie van Financiën heeft geweigerd om de instelling als bank te erkennen. Over die strijd moet de Hoge Raad nog beslissen.

De Nederlandsche Bank, die Orco ook niet als een bank erkent, heeft de Bank voor de Nederlandse Antillen al vaker assistentie verleend bij het bankentoezicht. Zo kwam vorig jaar maart een team van De Nederlandsche Bank naar Willemstad, na aanwijzingen dat er strafbare feiten waren begaan bij de Antilliaanse vestiging van Banco Latino. Bij die Venezolaanse bank bleek grootscheepse fraude te hebben plaatsgevonden.

Volgens ingewijden is het niet voor het eerst dat de oprichters van de Orco Bank, president-commissaris W. Guis en directeur C. Broere, een conflict hebben met de Bank van de Nederlandse Antillen. Begin jaren tachtig werkten zij onder de naam International Mercantile Bank. Die bank werkte zonder vergunning van de Antilliaanse toezichthouder. Het grootste trustkantoor van de Antillen, Citco, wilde om die reden geen zaken meer doen met Orco.

De recente problemen rond Orco Bank begonnen vorig jaar, toen een aanzienlijk verlies werd geleden als gevolg van een onverwachte rentestijging. Dat leidde tot afwaarderingen van de obligatieportefeuille. Daarnaast ontstond er een verschil van inzicht over het beleid tussen de bestuurders Guis en Broere. Dat zou zich hebben toegespitst op het risicoprofiel van de bank. De koers van Orco Bank op de Amsterdamse effectenbeurs werd maandag geschorst, omdat er een bod van een ‘financiële instelling’ werd aangekondigd, na besprekingen onder leiding van de president van de Bank van de Nederlandse Antillen.

Later werd duidelijk dat met de financiële instelling ABN Amro ging. Woensdag was er nog altijd geen bericht van de bank, hoewel direct betrokkenen hadden gesteld dat het bericht uiterlijk dinsdag zou komen.

De vertraging is volgens ingewijden ontstaan doordat de top van ABN Amro zich niet kan vinden in de vorm van het bod. Op het hoogste niveau werd woensdag door ABN Amro vergaderd over de Orco Bank. Het is niet uitgesloten dat er toch nog een bod komt, maar dan met andere voorwaarden. ABN Amro onderzoekt momenteel nieuwe mogelijkheden voor een bieding op de certificaten van de aandelen van Orco Bank.

Daarbij wordt ook gespeurd naar mogelijke lijken in de kast die de prijs van een bod kunnen drukken. Dat Orco Bank nog onbekende problemen bevat, valt af te leiden uit het laatste jaarverslag. Daaruit blijkt dat de Aruba Bank, waarin Orco voor 51 procent deelneemt, verwikkeld is in diverse rechtszaken.

De ‘totale tegenwaarde’ van ‘claims en rechtszaken’ beloopt 31 miljoen gulden. ‘Vooralsnog worden er geen financiële gevolgen voor de vennootschap verwacht’, stelt de Orco-directie. De president van de centrale bank van Aruba, A. Irausquin, wil niet op de aard van de rechtszaken tegen Aruba Bank ingaan. Hij zegt ‘van tevoren ingelicht’ te zijn over de bemoeienis van de Bank van de Nederlandse Antillen met Orco Bank. Dat ook De Nederlandsche Bank bij de ingreep betrokken is, vindt hij ‘waarschijnlijk’.

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties