31 C
Willemstad
• maandag 3 oktober 2022

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Silvania schiet uit z’n slof

Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Schaarste dreigt’

Importeurs wijzen op ongewenste gevolgen Makutu Básiko 2022 Willemstad - De nieuwe basismandregeling - Makutu Básiko 2022 - zal ongewenste gevolgen hebben, te weten schaarste en het mogelijk...

Democracy now! | Friday, September 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Volkskrant | Parlementsvoorzitter Venezuela roept zich uit tot interim-president; VS, Canada en Brazilië erkennen hem direct

Juan Guaidó vlak voordat hij zichzelf uitroept tot interim-president. Beeld REUTERS

De parlementsvoorzitter van Venezuela, Juan Guaidó, heeft zich woensdag uitgeroepen tot interim-president, ten overstaan van duizenden juichende aanhangers. De Amerikaanse president Donald Trump heeft laten weten achter Guaidó te staan, snel volgden ook andere landen als Brazilië, Peru en Canada.

Guaidó deed een beroep op de politie en de strijdkrachten om zich af te keren van Nicolás Maduro, die eerder deze maand als president werd geïnstalleerd. ‘We steken onze hand naar jullie uit en vragen om de kant van de grondwet en het volk, jullie volk, te kiezen.’

‘Venezuela is vandaag herboren in de straten, op zoek naar vrijheid en democratie’, liet Guaidó via Twitter weten. Hij beloofde spoedig verkiezingen uit te schrijven. Honderdduizenden aanhangers van de 35-jarige politicus gingen woensdag in de hoofdstad Caracas en andere plaatsen de straat op. Bij schermutselingen met ordetroepen zouden ten minste 4 mensen om het leven zijn gekomen.

De Amerikaanse president Donald Trump liet vrijwel onmiddellijk weten achter de interim-president te staan. ‘We houden het onwettige bewind van Maduro verantwoordelijk voor alles wat het doet om de veiligheid van de bevolking in gevaar te brengen’, voegde hij eraan toe. Trump prees de moed van de betogers en riep andere landen op eveneens de interim-president te erkennen. Later spraken ook Paraguay, Peru, Brazilië, Colombia en Canada hun steun uit voor Guaidó.

Juan Guaidó arrives at the stage in #Caracas. The public goes wild: ‘Presidente! Libertad.’ Now we’re waiting for his speech. The public expects Guaidó to declare himself president of #Venezuela. #23Ene #JuanGuaidoPresidente
Marjolein van de Water

Vicepresident Mike Pence liet eerder deze week al weten dat de Verenigde Staten de opstandige bevolking zullen steunen: ‘We zullen bij jullie blijven totdat de democratie en de vrijheid hersteld is’.

Frauduleuze verkiezingen

Onder Maduro, die sinds 2013 aan de macht is en vorig jaar de winst greep in verkiezingen die wereldwijd als frauduleus werden bestempeld, verviel Venezuela de afgelopen jaren tot een straatarm land. Tekorten aan basisbehoeften als medicijnen, water en voedsel deden circa 3 miljoen mensen het land ontvluchten.

Guaidó wordt toegejuicht door zijn aanhangers in Caracas. Beeld Foto AFP

Maduro trad in de voetsporen van Hugo Chávez, die twee decennia gelezen van Venezuela een op socialistisch leest geschoeide natie maakte. Symbolisch was woensdag het neerhalen van een standbeeld van Chávez door woedende betogers.

Bron: Volkskrant

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

 1. Uit “Caribisch Netwerk” van
  20 december 2017 | John Samson

  DEN HAAG – De zoektocht van de Curaçaose regering naar nieuwe investeerders voor de Isla-raffinaderij loopt tot nu toe nergens op uit. Maar al zou er een nieuwe investeerder gevonden worden, dan betwijfelen experts dat de bevolking schonere lucht krijgt op het eiland.

  “De raffinaderij is zo slecht onderhouden dat het op instorten staat. Waarom zou een bedrijf daar nog in gaan investeren?”, vraagt Sven Rusticus van GreenTown zich af.

  Al jaren worden mensenrechten geschonden op Curaçao door de giftige uitstoot van de raffinaderij, ziet de Tweede Kamer. In de wijken waar de vervuilde lucht neerdaalt, zijn de huizen verkleurd en op de ijzeren hekken is een groene chemische reactie te zien. Verschillende inwoners hebben chronische ziekten opgelopen en jaarlijks vallen er zelfs doden hierdoor.

  De ISLA gaat echt niet meer open. Een utopie.

 2. @Meloen,
  T.a.v. jouw Falkland fantasie citeer ik Alyssa Milan die de rode MAGA pet met de witte KKK muts vergeleek:
  “The red MAGA hat is the new white hood. Without white boys being able to empathise with other people, humanity will continue to destroy itself.”

 3. @ Hoedanook,

  Ik vrees inderdaad ook dat raffinaderij wel eens voor altijd gesloten zou kunnen blijven. Welk bedrijf wil op zo’n korte afstand van een land, dat in een burgeroorlog dreigt te verdwijnen, nog even 5 miljard gaan investeren ? Daar gaan de aandeelhouders nooit mee akkoord.
  En Venezuela ?
  Kans is groot dat de militairen uiteindelijk de macht over gaan nemen. Vraag is waar we dan mee te maken gaan krijgen ? Een tweede Falkland scenario ?

 4. @ Hoedanook, die roestbak die jij raffinaderij noemt gaat nooit te nimmer na 2019 meer open,daar trapt geen dooie hond met 1 $ meer in, slaap zacht en droom maar lekker verder.

 5. Terwijl de crisis in Venezuela weer een tandje wordt opgeschroefd, willen @Jan en @LaPas het hebben over hun mannelijkheid.
  De nieuw door @KKC aangestelde moderator stelt dus geheel niets voor.

  Mocht de crisis in Venezuela verder escaleren dan heeft Curaçao een extra probleem naast al de andere zelf veroorzaakte problemen waar deze regering mee klungelt. Het probleem dat de regering, door haar halfhartige opstelling, nu erbij heeft is met welke partij de zaken m.b.t. de raffinaderij zullen worden afgehandeld? Te verwachten is dat Putin een pad-stelling zal creëren (als Syrië) en er nu een langslepend conflict ten zuiden van Curaçao zal ontstaan.
  En Rhuggenaath maar roepen, ‘Bon Bini Business’!

 6. Beste @Jan, bedankt voor je bezorgdheid, ik moet natuurlijk het hele verhaal vertellen, elk jaar laat ik mijn bloed op de hoogte van de psa-waarde testen.

  Een te hoge psa-waarde kan een indicatie van prostaatkanker zijn. Een tijd geleden was het 13 dus heel erg hoog, vandaar een bezoek aan de huisarts en uroloog.

  Gelukkig was het nu rond de 2 dus het vermoeden bestaat dat het regelmatig fietsen (spinnen) in de sportschool door de smalle zadel druk op de prostaat uitoefent.

 7. Het zal niemand verbazen als Juan Guaidó binnenkort achter de tralies verdwijnt. Dit kan als een staatsgreep uitgelegd worden en doet een beetje denken aan de groep van 12 die in Plaza Hotel de macht heeft overgenomen. Tot nu toe gaan er geruchten de ronde dat Betrian toen één miljoen heeft gekregen om minister president te worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -