28.6 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 14:06

Laatste reacties

- Advertentie -

Volkskrant | Oud-premier Curaçao door Hoge Raad veroordeeld tot drie jaar cel en vijf jaar ambtsontzegging

Kees Broere

Gerrit Schotte staat de pers te woord. Beeld ANP

Gerrit Schotte, premier van Curaçao tussen 2010 en 2012, moet definitief drie jaar de gevangenis in. Dat volgt uit de uitspraak dinsdag in Den Haag van de Hoge Raad in het cassatieberoep.

Schotte mag ook vijf jaar geen openbaar ambt bekleden. Zijn partner, Cecily van der Dijs, krijgt negen maanden cel.

- Advertentie -

Schotte (44), de leider van de fel anti-Nederlandse politieke partij MFK, is eerder in hoger beroep veroordeeld wegens ambtelijke corruptie, fraude en witwassen. De eerste premier van het autonome Curaçao ontving honderdduizenden euro’s aan ‘giften’ van de Italiaanse maffiabaas Francesco Corallo.

De Italiaan, die op Sint-Maarten ook bekend is in de casino- en drugswereld, meende met zijn giften te kunnen rekenen op een voorkeursbehandeling door premier Schotte. In de praktijk betekende dat dat Corallo invloed wenste uit te oefenen op politieke en bestuurlijke posten, zoals die van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten.

Geert-Jan Knoops, de advocaat van Schotte tijdens de behandeling van diens zaak in hoger beroep, laat in een reactie weten dat zijn cliënt geen eerlijk proces heeft gehad. Knoops meent dat de oud-premier zijn zaak kan voorleggen aan het Europees Hof voor de Mensenrechten. Onduidelijk is overigens of Schotte momenteel op Curaçao verblijft.

MFK

Gerrit Schotte richtte zijn MFK op, kort voordat het Caribische eiland Curaçao na de statutenwijziging van oktober 2010 een autonoom land binnen het koninkrijk werd. Tot verrassing van velen won de MFK, die met name bij het armere deel van de Curaçaose bevolking tot op de dag van vandaag veel aanhang heeft, de eerste verkiezingen. Al snel bleek dat Francesco Corallo en diens vertrouwelingen aan de touwtjes van de regering-Schotte trokken.

- Advertisement -

De definitieve veroordeling van Gerrit Schotte zal voor grote opluchting zorgen bij niet alleen de huidige regering van Curaçao, geleid door de zeer gematigde en behoorlijk ‘Nederlandgezinde’ Eugene Rhuggenaath, maar ook bij de regering in Den Haag. De populariteit van Schotte zorgt in Haagse ogen vooral voor politieke instabiliteit.

Daar komt bij dat Curaçao momenteel de nodige economische problemen kent. Hoe groter de politieke macht van Schotte en diens MFK, zo is de redenering, hoe groter de kans dat het geld voor investeringen, die nodig zijn voor economisch herstel op het eiland, in de zakken van de verkeerde mensen terechtkomt. Wat dat betreft hoopt Den Haag dat de veroordeling van Gerrit Schotte tot politiek en economisch rustigere tijden op Curaçao zal leiden.

Handelsmissie

Begin volgend jaar wil premier Rutte aan deze hoop gestalte geven door persoonlijk deel te nemen aan een handelsmissie op Curaçao. Nederland ziet niet alleen voor het eiland zelf economische kansen, maar weet ook dat Curaçao voor Nederland een gewilde plek blijft, met name als toeristische bestemming.

Een celstraf voor Gerrit Schotte betekent niet dat op Curaçao en andere Caribische eilanden binnen het koninkrijk de invloed van binnen- en buitenlandse criminelen ten einde is gekomen. Zo is Francesco Corallo dit jaar opnieuw opgedoken op Sint-Maarten. Bij de huidige regering van dat autonome land vindt hij volgens kenners weer een gewillig oor voor zijn plannen.

Bron: Volkskrant

Naschrift KKC

Aanloop naar Babel

 1. Aangifte Harry Verstappen tegen Gerrit Schotte
 2. Aanvullende aangifte Harry Verstappen
 3. Anonieme aangifte tegen Gerrit Schotte
 4. Dagvaarding Gerrit Schotte/Cicely van der Dijs

2016 Babel in Eerste Aanleg

 1. Requisitoir Gert Rip
 2. Pleitnotitie Eldon ‘Peppie’ Sulvaran
 3. 11 maart 2016 – Strafvonnis in Eerste Aanleg Gerrit Schotte
 4. 11 maart 2016 – Strafvonnis in Eerste Aanleg Cicely van der Dijs

2017 Babel in Hoger Beroep

 1. Requistoir Liomar Angela
 2. Pleitnotitie Geert-Jan Knoops
 3. Verzoek tot het horen van R. Pellicano, officier van justitie te Milaan
 4. 21 juli 2017 – Strafvonnis in hoger beroep Gerrit Schotte
 5. 21 juli 2017 – Strafvonnis in hoger beroep Cicely van der Dijs

2018 Babel in Cassatie

 1. Conclusie Advocaat-generaal cassatiezaak Babel
 2. Vonnis Gerrit Schotte: ECLI:NL:HR:2018:2157
 3. Vonnis Cicely van der Dijs: ECLI:NL:HR:2018:2158

Bron: Achterkant van Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

 1. “Onduidelijk is overigens of Schotte momenteel op Curaçao verblijft”

  Onduidelijk is of Justitie maatregelen heeft genomen om een vlucht van Schotte naar het buitenland te voorkomen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...
- Advertentie -