Volkskrant | ‘Onzichtbare orkaan’ drijft Curaçao weer naar Nederland: een nieuwe orde lijkt nodig

Kees Broere

Door corona en het wegvallen van het toerisme staat Curaçao economisch aan de rand van de afgrond.

De coronacrisis heeft het van toerisme afhankelijke Curaçao aan de rand van de afgrond gebracht. Een nieuwe orde, ook in het koninkrijk, lijkt nodig.

 

De wallen onder zijn ogen leken dagelijks groter te worden. Eind april was hij zelfs even ziek. Dat premier Eugene Rhuggenaath het zwaar heeft in de coronacrisis, is mild uitgedrukt. Kan hij het wel aan? Kan zijn eiland, kan Curaçao het wel aan?

Nos mes por, ‘wij kunnen het zelf’, is op de Caribische rots een veelgebruikte uitdrukking. Zij lijkt vooral bedoeld om Nederland, de vroegere koloniale heerser, op afstand te houden. Curaçao is immers een autonoom land binnen het koninkrijk, net als Aruba en Sint Maarten dat zijn.

Maar Curaçao, die gestolde glimlach in de Caribische Zee, bewees de afgelopen jaren niet dat het krachtig op eigen benen kan staan. Het kende te veel politieke en bestuurlijke problemen, en kreeg de economie almaar niet goed aan de praat. Het eiland hield zich in wankel evenwicht. Nu, door corona en het wegvallen van het toerisme, geldt zelfs dat laatste niet meer. Curaçao staat economisch aan de rand van de afgrond. Een nieuwe orde, ook binnen het koninkrijk, is daarom nodig.

Op 10 oktober 2010 kreeg het nieuwe koninkrijk gestalte. Aruba had daarin al zijn autonome ‘status aparte’, Curaçao en Sint Maarten kregen autonomie. Bonaire, Sint Eustatius en Saba werden ‘bijzondere gemeenten’ van Nederland. Den Haag schold honderden miljoenen schuld kwijt.

‘De onzichtbare orkaan’ corona heeft de kwetsbaarheid van de eilanden blootgelegd. De bijzondere gemeenten, die net als de andere drie eilanden draaiden op het internationaal toerisme, staan er allerbelabberdst voor, maar kunnen als ‘Caribisch Nederland’ rechtstreeks hulp vragen aan Den Haag. Voor de drie autonome eilanden ligt dat anders.

Jarenlang heeft Den Haag er bij Curaçao op aangedrongen de begroting op orde te krijgen, het enorme ambtenarenapparaat kleiner en efficiënter te maken, en streng op te treden tegen fraude, corruptie en andere onfrisse zaken. Jarenlang kreeg Nederland vrome beloften uit de Cariben. En jarenlang trokken politici en bestuurders zich van die eigen beloften bitter weinig aan, tot steeds grotere frustratie van Den Haag.

Toen kwam corona. Medisch heeft Curaçao de crisis vooralsnog onder controle. Het eiland sloot snel de grenzen en koos voor een rigide lockdown. Nu dreigt ‘operatie geslaagd, patiënt overleden’. Als de economie weer open kan, zal blijken dat de toeristische bestemming Curaçao vrijwel geen economie meer over heeft.

Wat kille cijfers. De werkloosheid kan uitkomen op 60 procent. De economie krimpt mogelijk met 25 procent. En het schrijnendste is dat tienduizenden burgers voedselhulp moeten krijgen om te overleven. Onze rijksgenoten hebben honger, zo simpel is het. Onze ‘broeders en zusters’ op een eiland dat witte Europeanen in 1634 tot hun grondgebied gingen rekenen.

Een van de oplossingen, in februari in de Volkskrant voorgesteld door Aart Broek en Jan Wijenberg en sinds corona op Curaçao weer vaak aangehaald, is om van de eilanden een Nederlandse provincie met zes volwaardige gemeenten te maken. Voor Den Haag is deze legitimatie van directe Nederlandse invloed aantrekkelijk. Maar in de Cariben kan dit nauwelijks op politieke wil van de machtige elite rekenen – nog los van de sentimenten in andere delen van de bevolking, zoals verwoord door de activist Mario Kleinmoedig, die sprak over ‘het lef om dit tragische moment in de geschiedenis van ons jonge land te misbruiken voor een campagne voor een Anschluß’.

Maar net als ‘democratie’ kun je ‘autonomie’ niet eten. Curaçao moet meer doen, schrijven talrijke deskundigen. Meer samenwerking met Nederland zoeken. Meer uitwisseling van kennis en ervaring opzetten tussen de zes eilanden onderling. Echte kansen geven aan buitenlands opgeleide, jonge Curaçaoënaars, die nu bij terugkomst door de gevestigde elite onderuit worden gehaald.

Sowieso moet die vaak oudere politieke en bestuurlijke elite waar nodig hard worden aangepakt, klinkt het. De economie dient minder afhankelijk te zijn van het toerisme. En nieuwe sectoren, waarvoor een goede internetverbinding op een tropisch eiland belangrijker is dan een grijze kantoorflat in een grote stad, moeten kansen krijgen. Dan ook zal Nederland betrokkenheid gaan tonen bij de tropische rijksdelen, iets dat de meeste eilandbewoners nu zeggen te missen.

Nederland speelt, in de persoon van staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties, hoog spel. Hij riep de eilanden eind april op ‘in de spiegel te kijken’ en een einde te maken aan de opmerkelijk hoge salarissen van ambtenaren en mensen in de semi-overheid. ‘Dit kan gewoon niet meer’ als de autonome eilanden aanspraak willen maken op voldoende Nederlandse hulp, zei Knops.

Premier Rhuggenaath zegt daarom dat Curaçao ‘zichzelf opnieuw moet uitvinden’. En zie, onder Nederlandse druk maakt de Curaçaose regering eerdere taboes bespreekbaar. Nullijn, balkenendenorm, arbeidstijdverkorting, solidariteitsheffing: als opties komen deze onderwerpen nu in elk geval op tafel.

Maar de Curaçaose ambtenarenbonden lieten vijf dagen na de heldere woorden van Knops doodleuk weten dat zij een nieuwe ‘loontrede’ eisen, een periodieke salarisverhoging. Want ja, dat staat nu eenmaal zo in de wet. Dat alles, terwijl in april de voedselbank niet de gebruikelijke honderd, maar achtduizend voedselpakketten moest uitdelen. Op het eiland gaan meer kinderen dan ooit hongerig naar bed.

MEER LEZEN OVER CURAÇAO

Curaçao versoepelt vrijdag zijn lockdown. Wellicht door de strenge maatregelen telt het eiland bijna geen besmettingen, zegt correspondent Kees Broere vanaf Curaçao.

Ook Curaçao zit gekluisterd aan radio en tv voor de overheidsbriefings over het coronanieuws. Met een hoofdrol voor een markante epidemioloog, ziet  onze correspondent.

Bron: Volkskrant

74 Reacties op “Volkskrant | ‘Onzichtbare orkaan’ drijft Curaçao weer naar Nederland: een nieuwe orde lijkt nodig

 1. Roy Rogers

  @EAJ, ik begrijp jouw bezorgdheid drommels goed, maar de knoop moet for once and for all doorgehakt worden.
  De gratis rumdrinkers en overdatum pork-chop eters met hun grote mond, zijn als de dood om in een second Haiti terecht te komen.
  De NL haters die geen ene moer met Nederland te maken willen hebben, zijn ook al dagen monddood.
  Ik heb verwacht dat ze zouden protesteren en geeisd om de renteloze lening per direct te wijgeren cq retourneren.
  Niet dus, want het zijn parelementsleden die van twee walletjes eten.
  Ze weten drommels goed wanneer ze hun bek moeten houden.

 2. @ Roy Rogers het idee van een referendum is goed, maar kan best een ongewenste uitslag geven omdat Korsow vol zit met van die figuren die je met een porkchop of fles rum naar je hand kunt zetten. Kijk maar naar de verkiezingen!!

 3. Knoek-koe

  …….”Als een gevolmachte minister, zonder blikken of blozen, verklaard dat de regering voor de mensen zorgt dan is dit geld niet nodig”…….

  Begina, Nog zo’n Minister, die zelfs in Haiti zou zeggen dat iedereen het goed heeft dank zij hem en zijn partij….Hoort in de Ministerraad van Haiti thuis, niet hier….totaal Minister onbekwaam.

  AFTREDEN, zonder wachtgeld

 4. Ik vind het eigenlijk heel erg om te zeggen maar:
  “Toch even € 850.000+ opgehaald in Macamba land, nu hopen dat het daadwerkelijk voor de volle 100% wordt uitgegeven aan de bevolking”. Is een probleem voortzetting. Als een gevolmachte minister, zonder blikken of blozen, verklaard dat de regering voor de mensen zorgt dan is dit geld niet nodig. Dus als het geld nu wel voor de bevolking gebruikt wordt heeft de elite zelf niets opgelost maar ondvangen wel de eer en is de kans dat ze gewoon weer herkozen worden alleen maar groter geworden. Het moet duidelijk worden, voor iedereen, dat de elite parasiteert en geen zorg draagt voor de bevolking. Nu, met €850 000,- kan de illusie gewekt worden dat de elite wel zorg draagt. En het is en blijft noodhulp de structuur blijft net zo rot

 5. Curacao revisited

  @trui&knoek-koe: inderdaad erg stil bij ennia vergelijkbaar met girobank. Stikte voor de storm?

  Ennia website onder “news” vermeldt alleen maar feel good news maar geen info over jaarrekeningen en proces ansary. Wel vreemd dat dit feel good news niets is over de happy hoor avonturen van Reinald Curiel vermeldt…

 6. Commentpolis

  @Allen: graag ophouden met het plaatsen van emoticons. Ik krijg hierdoor onnodige meldingen. We zijn aan het uitzoeken dat emoticons niet geplaatst kunnen worden, maar tot die tijd, graag geen emoticons.

  Bedankt,

  Commentpolis

 7. Knoek-koe

  –…….. nog steeds – geen pakket hadden ontvangen, zonder toilet zonder water en 3 zonder water/elektriciteit en 1 oude dame van 80 die niets maar dan ook niets had, zij sliep op de grond op een ouwe matras in een oud krot met lekkend dak………

  @William, Ja en dan zijn er nog steeds schreeuwlelijkers, met de nadruk op Lelijk, die hier roepen dat we zsm onafhankelijk moeten worden.

  Feitelijk is het al een soort Haiti die oo NL reddingsvesten drijft, met dank aan onze bestuurders..

 8. NB
  Jeroen Pauw heeft ook alle recht van spreken hij woont ook gedeeltelijk hier.
  Het initiatief van Jandino is een goede geweest wT geresulteerd heeft in meerdere organisaties die erbij zijn gekomen.
  Hoop alleen dat het geld niet rechtstreeks hierheen komt, want elke € die de in handen krijgen verdwijnt in diepe zakken!
  Het beste zou zijn het bij het Red Cross onder te brengen, want ook zij komen binnenkort met veel geld voor de eilanden.
  Ondertussen houdt de ellende voor veel mensen niet op! We hbbn gisteren middag weer 8 pakketten rondgebracht bij noodgevallen in Montana en St Joris waarvan 4 huishoudens – nog steeds – geen pakket hadden ontvangen, zonder toilet zonder water en 3 zonder water/elektriciteit en 1 oude dame van 80 die niets maar dan ook niets had, zij sliep op de grond op een ouwe matras in een oud krot met lekkend dak.
  Vanmiddag gaan we terug om bij haar een paar klusjes te doen, dKje repareren. Iemand heeft nog een xtr bed plus toebehoren over.
  Mevr heeft niets en niemand. De ouderen en alleenstaanden worden vergeten.
  Intreurig dit

 9. Knoek-koe

  ……”Toch even € 850.000+ opgehaald in Macamba land,”…..

  Dat is het bedrag dat één topper hier gemiddeld naar binnen harkt aan salaris op kosten van t volk.

  Misschien een collecte houden bij onze huidige en ex toppers?

  Suzy’s , Gijsbertha en Leeflangs geplaatste/ goedgekeurde vrienden?

  Hoeveel hebben figuren als Cova gedaan voor de pueblo?

 10. Ik vind het echt buitengewoon dat de meeste van jullie zo goed op de hoogte zijn van het corrupte broeinest op het eiland.
  Mijn complimenten, ook voor de toegevoegde links. Ik zal ze in de loop van de dag allemaal doornemen.
  Nogmaals thanks voor de update!

 11. Mike vanuit NL

  Iemand toevallig de actie op TV gezien van Jandino?
  Hij was toch wel redelijk serieus (kon ook niet anders).

  https://www.gids.tv/video/209367/benefietshow-samen-een-koninkrijk-gemist-bekijk-hier-de-hele-uitzending

  Toch even € 850.000+ opgehaald in Macamba land, nu hopen dat het daadwerkelijk voor de volle 100% wordt uitgegeven aan de bevolking die het slecht hebben in deze tijden.
  Ik ben geen fan van Jeroen Pauw maar gisteren een hele goede actie door te benoemen wat er aan de hand is op Curaçao en dat Nederland hier op zou moeten ingrijpen waar het kan.
  Ook de Isla werd benoemd, de corruptie, de exorbitante salarissen in de top van overheidsbedrijven.
  Het was een goede discussie waarbij de opmerkingen van Pauw ook door de NL staatssecretaris Knops werden beaamt.
  Jandino maakte gretig gebruik van de opmerkingen van Pauw want waarschijnlijk had hij het zo zelf nooit durven benoemen.

 12. Knoek-koe

  Audit Farce…..LOL

  I.d.d. niets negatiefs over te vinden, ze hebben dossiers die goed van substance zijn voorzien.

 13. Ik kan niets negatiefs vinden over Audit Force.

  Wel over Henry Jourdain (audit farce).

 14. Knoek-koe

  Doodeenvoudig te vinden op internet @ Renee

 15. Wie is Audit Force?

  Wie controleren zij?

 16. Knoek-koe

  ENNIA de stilte is geen goed teken.
  Ook zeer onprofessioneel dat er zo onbeleefd met de informatievoorziening v/d polishouder wordt omgegaan door de CBCS.

  Nog steeds de arrogantie van deze CBCS , denkend dat iedereen naar dat instituut op moet kijken, omdat ze de Centrale Bank zijn.

  Zeer onprofessioneel om niet regelmatig een informatie bijeenkomst te organiseren, al was het om de schijn van een professionele bejegenin op te houden en de polishouders gerust te stellen.

  Een Leila Lasten hoort eigenlijk thuis als Directeur op een lokaal accountantsbureau als EY Baker Tilly, Audit Force , of BDO de huisaccountant van CBCS.

  Dat past haar beter.
  Jardim hoort ook niet op de CBCS, je moet immers van onbesproken gedrag zijn

 17. Ja, het wordt tijd dat we enige informatie krijgen over Ennia.

  Over Girobank hoorden we lange tijd niets door de noodregeling maar dachten we dat CBCS de boel daar aan het rechttrekken was – niets bleek minder waar.

  Integendeel, de directie van CBCS liet zich bonussen uitbetalen door Girobank! Dat dit ongestraft is gebleven is een schande.

  Waarschijnlijk kunnen we met nadere informatie ook de zich accountant noemende clowns Erick van Eps (EY) en Victor Bergisch (Baker Tilly Pikerie) tuchtrechtelijk, stafrechtelijk en civielrechtelijk vervolgen voor hun goedkeurende verklaringen bij Walt Disney jaarrekeningen. Victor Bergisch weet de weg bij de tuchtrechter en kan Erick van Eps de route uitleggen.

  Hoe dan ook, alle moeders op dit forum vandaag een fijne moederdag gewenst.

  Dat wordt het zeker voor de moeder van Stephen Capella (weer een verrassing op haar bankrekening in Panama).

  Ook Chanel Thijssen zal vast een leuk presentje geven aan moeder Gisel McWilliam, in ruil voor het mooie presentje dat zij van haar gekregen heeft.

  Kenneth Gijsbertha moet nog even wachten tot vaderdag op dochter Vanessa.

 18. Curacao revisited

  @Knoek-koe: dit is nog een mooi citaat

  “Pikant is dat een van de klokkenluiders nu nog een hoge functie bekleedt bij Ennia. Het gaat om ‘senior managing director’ Gilbert Martina. In reactie op het DNB-rapport beweerde hij recent in Antilliaanse media dat er geen reden was voor zorg. Maar het Arubaanse vonnis meldt: ‘Verder heeft Gilbert Martina, werkzaam bij Ennia, aan de bel getrokken voor wat betreft de degelijkheid van het bestuur en bestuurdersaansprakelijkheid.’ “

 19. Alle vertrouwen in Chanel Thijssen, zeer deskundig en met tientallen jaren ervaring in crisis management.

  Aangenomen na een diepgaande en zware werving en selectieprocedure.

 20. Knoek-koe

  @CR Mooi document. Al de juicy details inzake o.a. de CBCS directeur- secretaris Jerry Hasselmeyer, de UNA Jurist en President Tromp.

  Hoe ze de salarissen en gratificaties die ze aan elkaar uitdeelden geheim hielden en buiten het zicht van het forensic team probeerden te houden.

  Dat zijn onze ethische directeuren met astronomische salarissen van wie ook nog de privé Aqualectra rekeningen betaald werden.

  Dit is het kaliber moraal dat een instituut bestuurde dat toe zag op de ethische handel enbwandel van de financiele instituten…

  http://deugdelijkbestuuraruba.org/wp-content/uploads/2019/10/De-Ennia-Ansary-CBCS-connectie.pdf

 21. Knoek-koe

  ……”beter Raymond Knops for president !
  Hij heeft geen huis op Curaçao noch op een ander eiland en kan dus wat meer beestjes bij hun naampjes noemen”……

  @Jury. Deze man zou een goede project manager zijn met een lik op stuk beleid!

  Projectmanager van het project: Saneer het bestuurlijke apparaat van Curaçao!

  Smoor de corrupte elementen in de kiem.

  We moeten niet meer kiezen voor een partij, of eenbpoliticus.
  We moeten kiezen voor principes van Ethisch bestuur

  Geen samenspannende accountants en bestuurders meer de overheidsboel leeg melken!

  SVB, BZV, CBCS , UTS met resoectievelijk KPMG, Jourdain, BDO, KPMG en veel meer !!!!

  Geen corrupte partij vazallen meer op kardinale posten. Dus ook geen Lasten en Jardim, geen Sluis,etc etc

 22. Knoek-koe

  …..”Heb zelf het idee, wanneer onze ongekroonde koningin mevr. Romer en ongekroonde koning Gijsbertha het politieke veld zouden verlaten, het een stuk beter zou worden. En tevens de Man en Pin opdoeken”……

  @John Bash
  Su altesa Mahestat Estafadora Suzy Graaimelia Römer. Ze is een van de intelligentere en academische Bestuurders, intellect maar geen ethische intellect, bovendien beheerst ze haar Ministeries zeer matig, een typische trage uitstel manager, behalve als ze haar doelen dient

  Gijsbertha is wat lichter begaafd, corrupt tot het bot, en een typische MANista, bijzonder slechte Minister, maar daar zit hij niet voor.

  MAN Een partij die zichzelf en haar leden goed gediend heeft, niet dat andere partijen zoveel beter zijn.

 23. Ook dat nog

  “het volk moet altijd voorkomen
  dat overheden hun prestaties vernietigen
  Met de mislaieidng
  dat het voor hun eigen bestwil is!!!!!!”

  Thomas Jefferson

 24. John Bash

  @Knoe-koe. Je hebt helemaal gelijk. Hoe dichter je bij de evenaar komt, des te corrupter men is en er een grotere bestuurlijke wanorde is. Uitzonderingen daargelaten. Het heeft niets met racisme te maken, want het is een vaststaand feit. Heb zelf een paar jaar in Papua-Nieuw Guinea gewoond en gewerkt. Hetzelfde laken en pak.
  Heb zelf het idee, wanneer onze ongekroonde koningin mevr. Romer en ongekroonde koning Gijsbertha het politieke veld zouden verlaten, het een stuk beter zou worden. En tevens de Man en Pin opdoeken.

 25. @Curacao Independiente:

  “Maakt niet uit in welke deel van de Koninkrijk men woont blijkbaar!”

  Nederland : 17,000,000 inwoners.

  Curaçao : 150,000 inwoners.
  Aruba : 105,000 inwoners.
  Sint Maarten : 40,000 inwoners.
  Bonaire : 20,000 inwoners.
  Saba : 1,000 inwoners.
  Sint Eustatius : 3,000 inwoners.

  De financiële steun aan de zes Caribische eilanden Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius om de gevolgen van de coronacrisis te boven te komen kan oplopen tot een miljard euro. Dat heeft staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gezegd in een gesprek met de NOS.

  Een miljard Euro komt neer op 196,942,1267 florins voor een totale bevolkig over de zes eilanden verspreid van 274,000‬.

 26. Curacao Independiente

  Gedeelde leed is halve smart, hierbij één (zie link onderaan) van de laatste voorbeelden uit land Nederland! Blijkbaar ligt het niet aan hun politieke status, maar door de maatregelen die genomen zijn door de overheid om Corona virus verspreiden te beperken. Hierbij speelt niet politiek maar de sociale en economische impact een grote rol op de groeiende groep ex-werkenden, die last van ondervinden, bij verlies van hun inkomen uit baan. Maakt niet uit in welke deel van de Koninkrijk men woont blijkbaar!

  https://nos.nl/artikel/2333348-zorgen-over-oplopende-armoede-door-corona-alle-seinen-staan-op-rood.html

 27. Curacao revisited

  Hi Jury heb je de link naar het interview van Knops en Pauw? kan dat even niet zo snel online vinden maar lijkt erg interessasnt

 28. beter Raymond Knops for president !
  Hij heeft geen huis op Curaçao noch op een ander eiland en kan dus wat meer beestjes bij hun naampjes noemen. En dat is wat de bevolking van Caribisch Nederland nodig heeft. Een houwdegen die de bevolking wil helpen en de kwaadwilligen wil verwijderen! De corruptie is enorm en bijna onoplosbaar . De corruptie bevindt zich op ALLE niveau’s en in ALLE vezels van het eiland. Men, aan u de keuze wie dat zijn, heeft er jaren over gedaan om op alle bepalende posities hun medestanders in het kwade te positioneren en niemand heeft in al die jaren moord en brand geschreeuwd. Ook opposities in de opeenvolgende Staten niet.Waarom niet ? Wat denkt u? Niet van de oppositie, niet van de coalitie en niet van het kabinet. Vroeger niet en nu ook niet. Er zijn er teveel die uit de ruif copieus eten. Ook Rhuggenaath in vorige functies bleef stil. Critici zijn alleen de Knipselkrant en Dick Drayer . Er zijn dan ook verwoede pogingen gedaan om die uit te schakelen.
  ( beetje fout voorbeeld van Pauw om aan te tonen dat het in Nederland ook wel eens fout gaat over die man van een woningbouwvereniging in Nederland met een maserati. Knops reageerde alert : ja maar hij zit wel in de gevangenis ( en is bovendien alles kwijt want failliet). Kom daar hier eens om.

 29. Het is bijna 30 mei. Tijd voor het volk van Curaçao om hun stem te laten horen. Pak de handschoen en maak om het punt duidelijk. Nog steeds wordt het volk uitgebuit en arm gehouden. Daar is nieuw beleid, een nieuwe regering voor nodig. NOS mes por!

 30. Curacao revisited

  Nou Knoek-koe, ben je op een zaterdag een beetje niets vermoedend op internet aan het vervelen en kom je opeens dit document tegen Wel opslaan, want wie weet hoe lang het nog online blijft staan!

  http://deugdelijkbestuuraruba.org/wp-content/uploads/2019/10/De-Ennia-Ansary-CBCS-connectie.pdf

 31. Piet Heniger

  Jeroen Pauw for president. Prima inbreng opnpo 1.

 32. @Knoek-koe:

  “daarom is het des te ironischer, dat deze politici steeds het woord kolonialisme, en slavernij en uitbuiting in de mond nemen.

  Ze manipuleren het volk voor eigen gewin, en spelen ook op de Nederlandse sentimenten van schuld in.”

  Zeer ironisch inderdaar : het zijn slechts slogans die ze uit de mouw kloppen om hun interesses te behartigen. Net zoals loze slogans in Venezuela hebben geleid tot de ondergang van een land met 28 miljoen inwoners ter behartiging van corrupte politici.

  @Roy Rogers:

  “Ik wil het heel kort houden, en volgens mij is de enige opslossing: een referendum houden met alleen maar 2 opties.

  Optie A: Curacao wordt per direct totaal onafhankelijk.
  Optie B: Net als BES eilanden een provincie worden van NL.”

  Helemaal mee eens. Noem mij skeptisch maar het referendum zal mee geknoeid worden door de corrupte top zonder toezicht.

 33. Knoek-koe

  ….”Staar je niet blind op de oplossing om een gemeente of provincie van Nederland te worden. De gemeenten in Nederland komen nu en hadden al een structureel geld tekort”….

  @John Bash alles beter dan dit corrupte zootje ongeregeld, dat elke rudimentaire vorm van verantwoordelijkheidsbesef ontbeert.

  En degene die dat nog wel hebben die worden gefrustreerd door de machtsclique.

  De machtsclique die gierend egoïstisch is, maar vooral héél matig kan organiseren, plannen en vooruitzien en ook nog eens super “entitled” is.

  Wat ik nu ga zeggen, is absoluut niet bedoeld om te kwetsen, noch om te beledigen, maar wel heel oncomfortabel om te horen, en zal zeker in verkeerde aarde vallen, en als racistisch bestempeld worden, wat het ook wel is, maar dat maakt het statistisch niet perse onjuist.

  Nagenoeg elk land, provincie, stad of gemeente dat door een Afroïde meerderheid bestuurd wordt, kenmerkt zich door uitzonderlijje bestuurlijk en organisatorische chaos en wanorde.
  Curaçao vormt daar geen uitzondering op.
  Mijn excuses voor deze oncomfortabele constatering.

 34. John Bash

  Staar je niet blind op de oplossing om een gemeente of provincie van Nederland te worden. De gemeenten in Nederland komen nu en hadden al een structureel geld tekort. Terwijl ze een bijdrage krijgen uit het gemeentefonds. Ook de gemeenten huren consultants in tegen woeker vergoedingen
  Voordeel is doelmatiger werken in ambtenaren apparaaat. Hoewel iedere gemeente dit ook zelf weer in kan vullen. En vastgestelde salarissen voor bestuurders.
  Zou wel eens willen weten wat de preciese voordelen en nadelen zijn.

 35. @LionFish We moeten er ook zeker niet geld in blijven gooien, dat versterkt alleen maar de positie van de “elite” op de eilanden die graag de huidige situatie willen behouden, ik geloof ook dat het alleen maar erger gaat worden, krotte wijken en een paar villa’s van de eilite & op ten duur zal de hulp uit Nederland op houden. Als Nederland in moet grijpen dan zullen de mensen op de eilanden hiervoor echt een beroep moeten doen om hardhandig orde op zaken te zetten, dus informatie& bewijzen verzamelen, contacten leggen met de Nederlandse regering en vragen om hun hulp, de juiste corrupte personen aanwijzen. Nederland moeten vervolgens niet komen praten met de huidige corrupte bestuurders maar zodra er door de mensen op de eilanden enige vorm van bewijs gevonden is, de politie met ondersteuning van mariniers ze aan laten houden en opsluiten & bezittingen afnemen. Zonder echte hulp verzoeken van de mensen op de eilanden gebeurt er niets of de bevolking op de eilanden moet zelf het heft in handen nemen. De huidige Nederlandse regering houd zich wat afzijdig en die zijn vooral druk in Nederland zelf, misschien dat met een volgende regering hier verandering in komt. Maar je kan er beter nu aandacht voor vragen, dat werkt ook. Gewoon direct contact opnemen met Nederlandse politieke figuren en mensen in de Nederlandse regering en eventueel problemen aankaarten bij de Koning. De koning is namelijk koning van het gehele koninkrijk en kan er vervolgens weer aandacht voor vragen bij de regering.

 36. Knoek-koe

  @Ruben Suriel. Zeer interessant stuk. Dank voor het lezenswaardige stuk. De ex kolonie die zelf een grote despoot werd.
  Nobel dat de Molukken onafhankelijk willen worden. De vraag is: Zal het er een meer democratische rechtsstaat van worden? Of zal de elite / financiele machthebbers daar ook een despotische humanitaire nachtmerrie van maken?

  Curaçao moet niet onafhankelijk worden, zie Haiti, ooit de rijkste kolonie, nu de armste ex kolonie in latijns amerika.

  Uitgegroeid tot een typisch straatarm en verwaarloosd Afrikaans derde wereld land.

  Zie Venezuela, mooi natuurrijk land, prachtig land met grootste olievoorraden. Meest moordlustige land na Honderas en El Salvador, economisch kapot.

  Suriname..ook een triest verhaal met een corrupte elite, die het land leegmelkt.

  De burger heeft genoeg gezien, zeker na 30 mei, de velen van de huidige generatie nog niet geboreb waren. Een 30 mei die onder het haatkweken van Wiels zich in 2008 of 2009 in mini vorm herhaald heeft met blankenjacht op onschuldige burger.

  Niemand heeft zin in een Curaçaose papa en baby doc a la Haiti.

  We hebben papa Godett gehad in 1969, met Cova, Nita en Brown en daarmee moeten we voldoende gezien hebben.

  Curaçao is veel beter af onder Nederland.
  Een volledig tot wasdom gekomen 1e weteld rechtsstaat met een hoogwaardige kennis economie

 37. Ik weet niet of iemand het is opgevallen, maar de facebook link die @Rene toevoegde aan zijn post over GMcW, als je iets naar beneden door scrollt zie je foto van een videoconference over economy 2.0.
  Kan iemand mij uitleggen wat Margit de Freitas daarin te zoeken heeft en wat zij überhaubt aan zo’n discussie heeft toe te voegen…
  Haar acties bij St. Studiefinanciering zeggen genoeg…

 38. Knoek-koe

  ……”De enige opslossing: een referendum houden met alleen maar 2 opties.
  Optie A: Curacao wordt per direct totaal onafhankelijk.
  Optie B: Net als BES eilanden een provincie worden van NL”…….

  @Roy Rogers…met jou denken heel veel mensen er net zo over. Niemand wil meer door een stelletje incapabele schreeuwers en herrie schoppers bestuurd worden.

  Dit land kan idd een parel van het Caribisch geboed wordenn, maar alleen onder georganiseerd Nederlands bewind.

  Onder elke andere conditie worden we een combi tussen Venezuela en Haiti met een stinkend rijke despotische elite, en een straatarme onderlaag, met afrika achtige taferelen van sloppenwijken vol shirtloze descamisados.

 39. Lionfish

  @Simon. Even serieus. Nederland heeft momenteel echt wel wat beters te doen dan zich in deze corrupte zooi te mengen en zonder voorwaarden geld in deze bodemloze piratenput te storten. Ja doei. We wilden onafhankelijk zijn, we hebben tien jaar tegen alles vanuit Nederland geschopt. En nu mooie verhaaltjes ophangen over solidariteit, das niet echt gelovenswaardig. Dan zullen we nu toch echt eerst zelf goedschiks of kwaadschiks orde op zaken moeten stellen, iets wat we de afgelopen tien jaar hebben verzaakt.

 40. Roy Rogers

  Ik wil het heel kort houden, en volgens mij is de enige opslossing: een referendum houden met alleen maar 2 opties.
  Optie A: Curacao wordt per direct totaal onafhankelijk.
  Optie B: Net als BES eilanden een provincie worden van NL.
  Vroeger gaven wij negers van Cura ook al de schuld aan de overige eilanden door te beweren dat wij de mula’s van hun falen waren.
  Na 10.10.10 is alles wat niet goed loopt op dit rots, de schuld van de MAKAMB’s.
  Dus referemdum opdat Charlie Cooper, Junny Jozef, Menki Pali Lechi Gibi Doran en nog vele independienteg gedachtengoed, weten hoe ons eiland erover denkt. PERIOD.

 41. Knoek-koe

  ……… “De Girobank gaf circa $ 10.000.000 miljoen uit aan ongedekte leningen. Verrassing: niet alleen aan zichzelf, maar ook aan George Jamaloodin en Nasser El Hakim (MFK) en Glenn Sulvaran. Leningen die niet terugbetaald hoefden te worden”……..

  @Bolivar, daarom is het des te ironischer, dat deze politici steeds het woord kolonialisme, en slavernij en uitbuiting in de mond nemen.

  Ze manipuleren het volk voor eigen gewin, en spelen ook op de Nederlandse sentimenten van schuld in.

  Terwijl de grootste varkens, gewoon hier op topposities zitten en psychologisch het volk mennen met hun eeuwige slavernij verhalen. Wel vraag maar hoe het was aan de werknemers om voor krengen als Marveline Wiels te werken, of onder emancipatie strijders als Rosalia, of Werner Wiels of Tromp. …..dictators, geen hoor en wederhoor, manipulatie, chantage, intimidatie,

  Dit terwijl ze alles kaalplukken en zich rijkroven met extreme salarissen. Je wilt niet weten wat voor salarissen er bij de CBCS worden uitbetaald, niet alleen aan de topdirectie, maar aan de loyale kliek eronder en daar weer onder ook.

  Er is een audit geweest die de opbouw van deze salarissen ragfijn in kaart had gebracht door een accountantsbureau die nu niet meer bestaat. Schandalige toelages en vergoedingen en opslagen en gratificaties…

  Laat geen enkele politicus je hier voorliegen dat we nog lijden onder het slavenverleden…
  We lijden vooral onder het despotische wanbestuur van onze eigen toppers….corrupte topoers…geen leiders, maar manipulators…..

 42. Curacao Independiente

  In de analyse van de journalist Boere mis ik enkele punten, de lopende economische blokkade & beslaglegging vanuit VS voor de olie industrie van Venezuela die kleine eilanden als Aruba en Curaçao de dupe van zijn geworden. Dit met 100% steun van Nederland, mensen vergeten heel snel zie ik. Onze premier Rhuggenaath had heel hard moeten lopen bij VS gezanten om voor elkaar te krijgen dat toenmalige ISLA operationeel kan blijven voor alleen de lokale voorziening zonder enig vorm van winst. Op zich al een slechte ontwikkeling voor de voorbestaan van de bedrijf als de mogelijkheid om reserves op te bouwen voor moeilijke tijden. Dus de VS en Nederland in hun dispuut met Venezuela was belangrijker dan hoe de lokale bevolkingen benadeeld werden hierin. Nu met de corona crisis willen menig niet herkennen dat niet alleen Curaçao maar wereldwijd heeft de toerisme grote klappen gekregen met als gevolg banen verlies (ook in Europa en de VS). Al heeft Nederland tot nu toe geprobeerd de tij te rekken zal vanaf juni bij ontvangst van loonsubsidie geen harde eis zijn om voor baanbehoud te zorgen door werkgevers. Dus met ruim 2,1 miljoen werknemers die loonsubsidie ontvangen kan een ieder misschien zich gaan realiseren dat NL alles behalve makkelijk gaat krijgen. Dat wij op Curaçao het zeker niet makkelijk hebben is dus niks om ons te schamen, niemand ontkomt aan een economische en sociale slechte periode. Maar het is ook tijd om te werken aan een nieuwe invulling van onze economie, waar kennis van belang is kennis die veel YDK die nog in het buitenland wonen met name NL van toegevoegde waarde zal zijn voor het eiland.

 43. Knoek-koe

  .
  @Bolivar, ja de Simon Bolivar moet in zijn graf spinnen als hij ziet wat zijn paisanos er voor een typische Zuid Amerikaanse corrupte legerstaat van gemaakt hebben ala Pinochet, Videla en feitelijk mag Bouterse daar ook toegerekend worden met zijn decembermoorden.

 44. @Roberto:

  Bedankt voor het verwijzen naar het artikel. An eye opener, zeer informatief en illustreerd, tot in de kleinste details hoe door en door corrupt het eiland is.

  Bijvoorbeeld : “De Girobank gaf circa $ 10.000.000 miljoen uit aan ongedekte leningen. Verrassing: niet alleen aan zichzelf, maar ook aan George Jamaloodin en Nasser El Hakim (MFK) en Glenn Sulvaran. Leningen die niet terugbetaald hoefden te worden”

  Het ergste is dat het tot op hedendag plaatsvindt terwijl de bevolking te kampen heeft met een ware crisis. Daarom zal het nooit beter worden als er niet wordt ingegrepen vanuit het buitenland. Er is op het eiland immers geen toezicht op de corrupte bende aan de top.

  Bedankt en jij ook een heel fijn weekend toegewenst !

 45. BOLIVAR. ik heb het onderstaande van KKC “toevallig” gelezen (ik was aan het scrollen). Ik kreeg kippenvel ervan, ik huiverde, nachtmerrie, horror. It’s a Goldfinger island, from Russia with love, Thunderball etc.etc. Ik dacht dat dat alles zich afspeelde in een ander dictatoriale land, maar neen, het was Curacao. Ik weet zelfs niet wat ik verder moet schrijven BOLIVAR. Nice week-end man, and take very good care of yourself.

  KKC-blog | Machtsstrijd Curaçao ontbrandt: Partijfinanciering for Dummies
  Geplaatst op 9 augustus 2015door redactie_curacao | 27 reacties

 46. Knoek-koe

  ……”Jandino is een leuke man waar ik om kan lachen maar waarom begint hij nu pas met een actie terwijl hij al jaren invloed had kunnen uitoefenen”……

  @Mike uit NL. Leuk dat er nog mensen zijn die om Jandino kunnen lachen.

  Jandino, is waarschijnlijk uit hetzelfde hout gesneden als onze Don Martina’s, Maria’s, Godetts , Wielsen, Rosalia’s, Beginas, Koeimannen, Bacilios, Coopers, Osepas, Tromps, Ersilias, Camelias: Grote mond over wat anderen moeten doen, maar als ze zelf in een positie van autoriteit bekleden doen ze bar weinig en wachten en pappen te veel.

  En als ze wat doen zit daar altijd een verdienmodel aan. Jandino is daar geen uitzondering op.

 47. @Mike vanuit NL: leuk, maar onhaalbaar en onwerkelijk.

  Er is net genoeg geld om de parkeerplaats bij Forti schoon te maken. Alleen zal dat met de hand moeten. Er is immers geen geld om de bezem te kopen.

 48. Knoek-koe

  ……”Mensen die de afgelopen jaren verantwoordelijk waren voor het wanbeleid en zakkenvullerij voor het gerecht dagen en verantwoording laten afleggen aan de bevolking”…..

  @”Mike uit NL”Er is een ex-president van het Hof, die er bij stond en “gekeken” heeft in zijn capaciteit als RvC lid , toen de ENNIA stelselmatig leeggeactiveerd werd.

  Waar is de hoofdelijke aansprakelijkheid van dit RvC lid? Ex President van het Hof? Raar dat er nooit achter deze mensen gezeten wordt.
  Mensen die niet goed keken toen de pensioenrechten van velen weggeplunderd werden.

  Ze behoren tot de nobility van Curaçao.
  Ondertussen zijn er de afgelopen weken honderden bekeuringen uitgeschreven aanhet plebs, zo worden ze gezien door de elite, , dat geen werk heeft.

  Bekeurd door politie agenten, die 50 gulden per uur extra betaald worden, boven hun salaris. 50 gulden per uur waar geen reservering voor 8s.

  Strak regie uit NL is geboden, geen cent via de lokale politici laten vloeien. We hebben gezien hoe onze DONs en Marias en Godetts en Wielsen en vele anderen zich verrijkt hebben. En Curaçao, krijgt steeds meer weg van een typisch subsahariaans Afrikaans land, met krottenwijken, en shirtloze kinderen, met een abject rijke maar zeer corrupte jet set

 49. Mike vanuit NL

  De enige oplossing:

  Curaçao per direct onder zeer streng (ook financieel) toezicht van Nederland plaatsen, die maken er een pareltje van in de Caraïben dat zijn tweede niet kent.

  Een team specialisten uit Nederland op Curaçao orde op zaken laten stellen.
  Gebruikmakend van de bewoners op het eiland die echt wel weten hoe het hoort.
  Mensen die de afgelopen jaren verantwoordelijk waren voor het wanbeleid en zakkenvullerij voor het gerecht dagen en verantwoording laten afleggen aan de bevolking.
  Zorgen voor een goede infrastructuur, vernieuwing van de wegen, al het vuil dat rondzwerft op straat in Willemstad en de band’abou laten opruimen door schoonmaakbedrijven, alle bewoners op Curaçao verplichten hier aan mee te werken of te betalen.
  De situatie rondom de Isla en alle bezigheden daaromtrent inventariseren en actie ondernemen om verdere achteruitgang van het milieu en gezondheid van de inwoners te voorkomen.
  Desnoods algehele sluiting en sanering van de Isla op kosten van de Nederlandse staat en Shell Nederland.
  De vrijgekomen grond teruggeven aan de bevolking van Curaçao.
  Actief starten met landbouwprogramma’s zodat de bewoners van Curaçao kunnen werken aan hun zelfstandigheid, zo’n prachtig eiland moet toch van alles groeien en bloeien?
  Geef chollers een kans op het land te werken en als ze niet willen werken vastzetten en heropvoeden.
  Criminaliteit keihard aanpakken, toeristen komen immers niet wanneer de kans bestaat op straat te worden beroofd of als men terugkomt van het strand.
  Jandino is een leuke man waar ik om kan lachen maar waarom begint hij nu pas met een actie terwijl hij al jaren invloed had kunnen uitoefenen.

 50. De tijd van de zachte aanpak moet inderdaad voorbij zijn, corrupte bestuurder oppakken en een pluk ze regeling, waarbij ze alles wat ze tot zich genomen hebben van de bevolking van Curaçao af word genomen, want het geld uit Nederland is niet van hun persoonlijk en ook het belastinggeld niet. Je ziet nu dat er in moeilijke tijden ook geen reserve is. Hierna een taakstraf, zoals stranden schoonmaken of gevangenisstraf voor diefstal. Zelfstandigheid van de eilanden is goed, maar geen wetteloosheid. Daarom lijkt me een provincie met verschillende gemeenten het beste & een burger raad van 100 willekeurige eilandbewoners die de uitgaven moeten toetsen of er geen sprake is van corruptie of diefstal van overheidsgeld. Bij gestaan door hoogleraren en experts.

 51. @Roberto:

  Dat is een ware eer, mijn dank voor aan jou. Means a lot to me.

  Ik heb alleen maar bewondering voor de man, hij was een ware held: “To be confident, brave, and helpful are qualities heroes have. Simon Bolivar was a hero because he possessed these qualities. Bolivar had confidence and kept on fighting to achieve his dreams for 20 years. Simon was brave for fighting Spain with his small and poorly equipped army and never gave up. He was helpful because he gave independence to six countries and helped unknown people to freedom from the Spanish. Simon Bolivar died on December 17, 1830, but his name lives on as he is called the ‘George Washington of South America’ today because of his accomplishments.”

  Het is daarom hartverscheurend om te zien wat corruptie gedaan heeft met hetgeen waar hij zo hard voor gevochten heeft. Venezuela herken ik niet meer and it breaks my heart.

  Er moet verandering komen op het eiland wat het artikel hierboven van de Knipselkrant zo goed beschrijft. Ik wil niet zien gebeuren met Korsow dushi Korsow wat er met Venezuela is gebeurd.

 52. Knoek-koe

  …..”Er is verandering nodig, anders is er geen hoop”…..

  Inderdaad @Bolivar. En die verandering moet ook vanuit iedere werknemer komen die door zo’n type “Management by fear” manager “gestuurd” of beter gezegd gemanipuleerd wordt.

  “Onze” managers willen volgers, buigers, ja-knikkers, en kruipers hebben.
  Ze verzamelen die omzich heen ( zie vele presidenten, directeuren, hoofden) door suiker om de mond te smeren, en zijn er op uit om je integriteit in te wisselen voor je absolute en onherroepelijke loyaliteit.

  En er zijn veel werknemers die in dit net van manipulatie en intimidatie verstrikt zitten.
  Volg je baas, anders zwaait er wat, geen dienstreis, promotie, opdracht, klus..etc..

  Onze leiders, bouwen geen nieuwe leiders, ze bouwen volgers.

  Een echte leider stuurt, bouwt, beschermt en helpt je groeien tot een nieuwe leider door de juiste groeicondities te scheppen.

  We praten graag over de slavernij, rovers en uitbuiting die andere volkeren uit een tijdsgeest van 150 jaar geleden hebben bedreven.

  Maar defacto zitten de slavendrijvers, rovers en uitbuiters anno 2020 gewoon op hier op het eiland op je directeursposten, ministerposten , hoofdenposten etc.
  Hetzij in iets andere vorm

 53. @marlon,
  “Hard ingrijpen. Enkele mensen oppaken: Maria Liberia, De Geus, de Wielsen, de Windt etc. Een regeling met hun treffen: inleveren of naar het gevang. En dan zonder mondkapje. Estilo Arabia Saudita.
  Vraag om de uitlevering Tromp en Super Mario. Peter Grotens ook.”

  Geen regeling, een Neurenberg proces en alle rijkdommen die zij, via corrupte constructies, hebben vergaard terug de staatskas in laten vloeien. Ik vind dat een verjaring niet van toepassing is in deze gevallen.

 54. Als je het vaak genoeg herhaald wordt het vanzelf werkelijkheid. Curaçao als gemeente van de Caraïbische provincie van Nederland.
  Alleen 3 struikelblokken;
  – de elite wil dit echt niet.
  – het electoraat wil geen macamba (of Oreo) worden
  – en ik denk dat Nederland het liefst zich helemaal terug wil trekken van de eilanden.
  Ik, persoonlijk, zie alleen maar voordelen voor mijzelf en anderen eilandbewoners.
  Het vaak genoeg herhalen is misschien de enige oplossing;
  Vorm een Caraïbische provincie van Nederland met 6 gemeente en geef de burgers de zelfde rechten en plichten als alle inwoners van Nederland.

 55. Knoek-koe

  @Marlon zegt:…..”Hard ingrijpen. Enkele mensen oppaken: Maria Liberia, De Geus, de Wielsen, de Windt etc. Een regeling met hun treffen: inleveren of naar het gevang. En dan zonder mondkapje. Estilo Arabia Saudita.
  Vraag om de uitlevering Tromp en Super Mario. Peter Grotens ook”…..

  Daar noem je @Marlon, idd een paar namen.
  Namen die heel erg prominent genoemd worden op verschillende minder afhankelijke websites

 56. BOLIVAR. Je doet jouw naam eer aan, Jouw spraak en gedachte(n) zijn precies dezelfden een aanmoedigend als van Simón Bolívar, de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder. Zelfs de munteenheid van Venezuela werd naar hem genoemd.

 57. Het is 12:05. Dus al te laat.
  Maar probeer alsnog iets te doen. Tompoes venzin een list.

  Hard ingrijpen. Enkele mensen oppaken: Maria Liberia, De Geus, de Wielsen, de Windt etc. Een regeling met hun treffen: inleveren of naar het gevang. En dan zonder mondkapje. Estilo Arabia Saudita.
  Vraag om de uitlevering Tromp en Super Mario. Peter Grotens ook.

  Salarissen drastich verlagen. Ik heb het niet eens over de salarissen van de hoge piefen bij Curoil, SVB etc.

  Banken die aan kartel vorming doen. Aanpakken die handel. Ze vragen steeds meer: mensen die een magere salaris hebben moeten meer dan een piek betalen bij pinnen. En maandelijkse kostenn om een rekening bij de bank te hebben wordt steeds meer. Terwijl ze al niets hebben. Dit is puur pesterij.

  Sanering die Aqualectra.

  Ik kan een hele boek hierover schrijven.

 58. Curacao revisited

  “Grote ego’s, hele grote ego’s.
  Ego’s die niet perse in het voordeel van het hogere goed werken….”
  grote ego’s hoeft niet verkeerd te zijn, zolang het maar op het gebied van oplossingen is. Bv dat iemand denkt dat de beste oplossing is voor girobank om schulden af te schrijven en spaarders slechts een deel van hun spaargeld terug te geven, terwijl iemand anders vindt dat de overheid moet bijstorten. Trieste is dat onze “toppers” elkaar nooit op gebied van inhoud betwisten maar puur op gebied van macht en hebzucht met alle gevolgen voor de klanten vandien

 59. Just Saying

  “Echte kansen geven aan buitenlands opgeleide, jonge Curaçaoënaars, die nu bij terugkomst door de gevestigde elite onderuit worden gehaald.”

  Tijd inderdaad voor de vijftigers en zestigers die al decennia lang alleen aan zichzelf denken om de jongere generatie(s) de ruimte te geven. Naar Nederland/ CFT krokodillentranen huilen dat er te weinig uitvoeringscapaciteit is om alle ambitieuze plannen te realiseren, maar vervolgens iedereen die met de uitvoering wil starten geen medewerking verlenen, frustreren of zelfs idd bedreigen. Het gebeurt nog dagelijks. De huidige bestuurders zullen nooit veranderen. Die weten ook al teveel van elkaar dus kunnen elkaar er altijd weer aan herinneren beter niet het rechte pad te kiezen als ze dat zouden willen. Nieuwkomers zonder corrupte inslag moeten zo snel mogelijk verdwijnen want die vormen een risico.

 60. KNOEK-KOE. Precies zoals je zegt. Je weet het.

 61. Ruben Suriel

  DE MOLUKSE KWESTIE EN DE GELOOFWAARDIGHEID VAN DE VERENIGDE NATIES

  De V.N. zijn niet meer relevant. Toen Bush-II dit omstreeks 2001 zei, was dat een bittere pil. Nu is het een feit. Opgericht in het kielzog van de Tweede Wereldoorlog is allereerst veel aandacht besteed aan het dekolonisatieproces. Als men wil, kan men dat een succes noemen. Vele voormalige koloniën zijn immers onafhankelijk geworden. Dit werd destijds gezien als een stap voorwaarts naar meer vrede, democratie en mensenrechten. Nu na 75 jaar is echter niet vol te houden dat dit inderdaad zo’n succes was. Vele nieuwe onafhankelijke landen zijn er zeer slecht aan toe. Sociaal/economisch een ramp, qua corruptie zijn ze kampioen en qua democratie, vrede en mensenrechten, is het huilen geblazen. De bevolking trekt er dan ook en masse weg.

  Een hele nieuwe kijk op de werkelijkheid is nodig. Neem de Molukse kwestie. Die rakelt thans weer op, omdat er onlangs een klacht is ingediend bij de Human Rights Council door een onafhankelijke onderzoek-stichting (Federalism for Peace Foundation), waarin onomwonden de waarheid wordt gezegd dat Indonesië de Zuid-Molukken nu al 70 jaar koloniseert onder het toeziend en zwijgend oog van de V.N. die nu juist dekolonisatie zou moeten bevorderen!

  Kijk, zo schiet het niet op als de V.N. serieus genomen wil worden.

  En, à propos, in die Human Rights Council zitten onder andere de volgende leden: Afghanistan, Democratische Republiek van Congo, Somalië, Libië, Mauritania, Indonesië en Venezuela. In de eerste vier landen heerst min of meer een voortdurende oorlogstoestand en in Mauritania werd in 1981 dan de slavernij afgeschaft (ja, u leest het goed) maar pas in 2007 strafbaar gesteld, terwijl de schatting is dat er nog steeds tienduizenden slaven zijn. Indonesië koloniseert de Zuid-Molukken nu al 70 jaar en Venezuela, ons buurland, wordt door de Human Rights Council zelf beschuldigd van ernstige mensenrechtenschendingen, maar blijft toch rustig lid van de Human Rights Council!

  Als de V.N. zo denkt geloofwaardig te blijven, dan zitten er een groot aantal schroeven los. Het is overigens niet alleen de V.N. die niet meer geloofwaardig zijn. We hoeven slechts 5 minuten naar Trump te luisteren om te begrijpen dat we als wereld in een diepe crisis zitten. Dit kan niet zo lang meer goed gaan. Voeg daarbij grove ongelijkheid van inkomen en rijkdom, de ernstige bedreiging van het milieu en daardoor van de mensheid zelf, de nieuwe wapenwedloop, corruptie en stijgende criminaliteit in een wereld die steeds meer overbevolkt raakt.

  En dan loopt daar tussendoor ook nog even een Corona-virus rond.

  Ja, het is tijd om te sterven, vindt u niet?

  Nee, want daar is dan toch plotseling een Rapport over de Zuid-Molukken waar een aantal mensen jaren aan hebben gewerkt om een gedegen aanklacht tegen Indonesië in te kunnen dienen bij de Human Rights Council met als doel het daarheen te leiden dat het Molukse volk eindelijk een eigen onafhankelijke staat kan krijgen. Dit uit liefde voor de Waarheid en Rechtvaardigheid. Als de nacht pikzwart is, fonkelt er dus toch nog een ster. We hoeven nog niet te sterven. Als mensen zich zo inzetten voor een rechtvaardig doel, dan is er nog hoop.

  Het Rapport is nog veel meer dan dat. Het focust op de Molukse kwestie en legt haarfijn uit dat de Molukken altijd recht hebben gehad op hun eigen land. Maar het geeft de V.N. ook een kans om weer relevant te worden. Om niet langer de mensenrechtenschendingen van haar leden te accepteren, maar om – als concreet voorbeeld – Indonesië uit de V.N. te zetten, als het de Molukkers niet hun vrijheid geeft waar ze recht op hebben. En in het Rapport wordt op nog veel meer manieren aangegeven hoe de V.N. zich kan rehabiliteren door te doen waarvoor deze Wereldorganisatie is opgericht. Liever minder leden en relevant dan veel leden en clownesk!

  Het is absoluut nodig dat men dit Rapport leest. Google het bij de Federalism for Peace Foundation.

  mr. M. Bijkerk
  advocaat

  Seru Grandi 80
  Bonaire CN
  Tel: 00599 – 7962650

 62. Knoek-koe

  …….”Hebben Lasten en Jardim ooit uberhaupt een plan gemaakt? Regeren bij de waan van de dag, zonder bereid te zijn pijnlijke beslissingen te nemen”….

  Jardim en Lasten die kunnen niet echt door de metaforische deur met zijn tweeën.
  Laat staan dat ze samen een coherent plan maken.
  Grote ego’s, hele grote ego’s.
  Ego’s die niet perse in het voordeel van het hogere goed werken….

  Beide via politieke invloeden geplaatst.
  Politieke invloeden die graag een dikke vinger in de pap willen houden en in de plaats van “politiek neutralere” kandidaten zijn geplaatst.

  Politieke corruptie maakt meer kapot dan je lief is.

 63. @Knoek-koe

  Je slaat de spijker op zijn kop met jou punten. Het is betreurenswaardig dat het zover heeft kunnen komen. Zonder ingreep vanuit Nederland zal het alleen maar egrer worden en het is de bevolking die uiteindelijk hieronder komt te lijden.

  Verandering moet er komen anders is er geen hoop voor de toekomst van het eiland.

 64. Abraham Mossel

  Comediant Jadino gaat vandaag eeh verzamelings actie houden voor de Antillen. Ik wil wedden met een ieder dat deze actie nog geen 2 miljoen guldens op gaat brengen, en uit curacrim nog geen 400 duizend.

 65. Ik zie op Facebook dat Gisel McWilliam ook op haar snoepreis van een maand naar Nederland (waarop het niet integere Giro dametje Neysa Amnesia ook mee mocht) dochterlief Chanel Thijssen al in de watten legde:

  https://www.facebook.com/GiselleMacWilliam/posts/1215209495314987/

 66. Curacao revisited

  “Er is gefrustreerd, tegengewerkt en zelfs in een specifiek geval persoonlijk geintimideerd om maar niet te zeggen persoonlijk bedreigd door een “topper”, met grote aspiraties om de scepter te zwaaien…”
  eens Knoek-koe: kijk bv naar het geval van CBCS. Wellicht was Bob Traa’s plan voor Giro en ENNIA niet perfect, maar het was tenminste een plan om schoon schip te maken. Hebben Lasten en Jardim ooit uberhaupt een plan gemaakt? Regeren bij de waan van de dag, zonder bereid te zijn pijnlijke beslissingen te nemen. Zolang het salaris maar iedere maand betaald wordt, en niemand aan je baan komt, zullen onze toppers nooit eens actie ondernemen vanwege integriteit of om voor het belang van anderen op te komen

 67. Knoek-koe

  ……”Ironie wilt wel heten dat het enige struikelbok de regering is”…….

  @Bolivar, Het struikelblok is vooral het defecte ETHOS en MORELE kompas van de regering.

  De onzuivere intentie, naast natuurlijke de besuurlijke onvolmaaktheid en onkunde om goed te lijden en sturen, en communiceren.

  Veel gezagsdragers in een positie van autoriteit heben helemaal geen leader skills, en ook geen communicaties kills ( terugbellen, mailen, ), en soms zelfs geen beleefdheidsskills ( tijdig afzeggen , op tijd komen, commanderen).

  practiseren een management by FEAR stijl, met intimidatie en chantage.

  Het ontbreekt heel vaak aan essentieel leiderschap op dt eiland, zeker als vrienden, familieleden, zie de vele dochters van Ministers, op plekken komen waar een ander veel beter had gepast.

 68. Very informative and overall great article.

  “… om van de eilanden een Nederlandse provincie met zes volwaardige gemeenten te maken. Voor Den Haag is deze legitimatie van directe Nederlandse invloed aantrekkelijk.”

  100% mee eens. The island has to reinvent itself politically and economically anders gaat het richting Haiti met het eiland. Ironie wilt wel heten dat het enigste struikelbok de regering is die juist het beste voor het volk voor ogen behoord hebben.

  “De economie dient minder afhankelijk te zijn van het toerisme. En nieuwe sectoren, waarvoor een goede internetverbinding op een tropisch eiland belangrijker is dan een grijze kantoorflat in een grote stad, moeten kansen krijgen. ”

  Zeker weten. De oude economische pilaren vervallen en dat is een feit waaraan niemand ontkomt. Het is tijd voor vernieuwing om de economie weer het leven in te blazen.

 69. Knoek-koe

  ……”Het volk werd opgefokt door mensen zoals Papa Goddett, Amador Nita, Errol Cova, Stanley Brown Etc. Mensen waaruit totáál niets goeds is uitgekomen,”………

  Niets goeds @Roberto, inplaats daarvan roofden en chaotiseerden ze het ambtelijke apparaat met hun onkunde als bestuurder.

  Vergeet Wiels niet, die had hier ook een handje van, maar ook Don Artina, al deed hij het wat galanter, en beleefder.
  Don Martina, de man van de MAN, die ook heel veel vriendjes ( vaak ook hun eien kinderen) goede banen hebben gegeven.

  Toen zij zaten plunderde ze, nepotiseerden ze, en misbruikten ze de macht van het democratische getal die ze mee hadden door het “lichter” geschoolde volk achter zich te krijgen.

  Uiteindelijk hebben ze voiral een spoir van bestuurlijke vernieling en begrotings te korten achtergelaten.

 70. Het probleem is dat Curacao haastig is afgeweken van de goede weg en nóg haastiger de slechte weg van de aanstichters is opgegaan. Het volk werd opgefokt door mensen zoals Papa Goddett, Amador Nita, Errol Cova, Stanley Brown Etc. Mensen waaruit totáál niets goeds is uitgekomen, alleen verschrikking. Curacao werd en is nog steeds in een ongeneeslijk kille droefheid, pijn, verdriet, en tranen gehuld. De voornaamste aanstichters én de vervolgers van de macambas in alle gevallen bleken tegenstanders te zijn die hun invloed bij andere NIET politieke autoriteiten plus de media hebben aangewend in een poging de activiteiten van de macambas te onderdrukken. Hoe reageerden de macambas op dergelijke tegenstand en van alle gemene valse beschuldigingen???? Zij (macambas) waren tactvol en lieten hun redelijkheid zónder woorden en zónder tegenstand aan alle mensen met onderscheidingsvermogen bekend worden. Prachtig was dat. Over deze prachtig getoonde Nederlandse cultuur/mentaliteit wordt nog steeds gesproken. Let wel, Suriname is het rijkste Zuid Amerikaanse land aan delfstoffen e.a., en zelfs Suriname heeft het niet kunnen redden zonder de macambas, laat staan Curacao die totáááál niets heeft……………….Uit het diepst van mijn hart hoop ik écht dat het “onmogelijke” voor ons eilandje “mogelijk” zal worden, een UTOPIE dus. En dat dit alles niet slechts een droom is waaruit ik niet kan ontwaken. Maar ik heb het volste vertrouwen hierin dat: dit alles zal gebeuren met de terugkeer van de MACAMBAS. Namens mijn volk: BEDANKT NEDERLAND……………..bedankt MACAMBAS……………….hartelijk bedankt voor alles. Aan jullie de taak dus………………………………………….om er wéér iets moois van te maken.

 71. Knoek-koe

  ……”Expertise: Jan Huurman, Hans Kedzierski, Bob Traa, én een lading BNA experts die er waren om te ondersteunen “……

  Allemaal weggepest @Curacao Revisited.
  Of heel erg tegengewerkt, gefrustreerd en zelfs persoonlijk geintimideerd.

  Niet in de allerlaatste plaats omdat de expertise uit het buitenland, de bestuurs defecienties van de lokale toppers heel pijnlijk blootlegt.

  Er is gefrustreerd, tegengewerkt en zelfs in een specifiek geval persoonlijk geintimideerd om maar niet te zeggen persoonlijk bedreigd door een “topper”, met grote aspiraties om de scepter te zwaaien…

  Een “topper” die graag zelf op de troon van de vorige “koning” wil zitten, en kuesta lo que kuesta”
  deze aspiratie zal nastreven…

  Hele grote ego’s…….

 72. Knoek-koe

  …..”Maar Curaçao, die gestolde glimlach in de Caribische Zee, bewees de afgelopen jaren niet dat het krachtig op eigen benen kan staan”……

  Het bewees totaal geen gehoorcte gevennaan het opschonen van het ambtenaren apparaat en de begrotingstekorten liepen weer net zo hard op.

  Salarissen liepen ook stees harder op.

 73. Curacao revisited

  zag gisteren Jandino bij OP1 en wat hij zei was op zich niet verkeerd: niet zozeer geld is nodig maar kennis om van Curacao iets te maken (bv op het gebied van landbouw). Jandino vermelde helaas niet (wellicht niet zijn intentie, of er was geen tijd voor) dat als er dan eens kennis wordt gedeeld, die boodschappers snel kaltgestellt worden: Bob Traa die geen enkele ruimte krijgt om de broodnodige beslissingen bij ENNIA en Giro door te voeren, Jan Huurman die niet de ruimte krijgt om medisch specialisten te controleren, Kedzierski die wel ziekenhuis kennis heeft en wordt opgevolgd door iemand zonder enige ziekenhuis ervaring (Gilbert Martina). Zolang wij koste wat kost geloven in “nos mes por” heeft het geen zin om kennis van buiten in te vliegen omdat die mensen tzt toch worden weggepest of genegeerd

 74. Knoek-koe

  ……”Knops riep de eilanden eind april op ‘in de spiegel te kijken’ en een einde te maken aan de opmerkelijk hoge salarissen van ambtenaren en mensen in de semi-overheid”……..

  Een eiland rots met een BNP van amper 4 miljard, die soms hogere top salarissen heeft bij de overheid dan een kikkerland met een BNP van 900 miljard moet zichzelf idd eens in de spiegel kijken.

  Tel daar bij op de black-outs die je voor deze top salarissen als service ontvangt.
  En de vuinis dienst die weer eens een dag te laat komt. Etc etc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *