29 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Nederlanders boeken massaal vakantie naar Curaçao, de enige plek waar je naartoe mag

HomeMediaVolkskrant | Nederlanders boeken massaal vakantie naar Curaçao, de enige plek waar...

Kees Broere

Playa Piskadó is in trek bij vogels, snorkelaars en toeristen | Sabine Van Wechem

Reisorganisaties in Nederland zien het aantal boekingen voor een zonvakantie op Curaçao behoorlijk oplopen. Het is het gevolg van het ‘negatief reisadvies voor het buitenland’ dat premier Mark Rutte dinsdag gaf. De Caribische rijksdelen van het koninkrijk, zo liet hij immers weten, horen niet tot het buitenland.

Voorwaarde is wel dat op het eiland van de bestemming code geel geldt. Dat is voor Curaçao, een autonoom land binnen het koninkrijk, het geval. Het eiland Bonaire, een zogeheten bijzondere Nederlandse gemeente, kende de code oranje, maar die is woensdag bijgesteld naar geel, zodat Nederlanders ook daarheen kunnen.

Onduidelijk is nog wat de status zal zijn van de twee andere autonome landen, Aruba en Sint Maarten, en van de twee andere bijzondere gemeenten, Saba en Sint Eustatius. Maar in elk geval op Curaçao heeft de Nederlandse beslissing, die in principe tot half januari geldt, tot grote opluchting geleid.

De reisorganisaties Corendon en Tui, die beide Curaçao al geruime tijd in hun pakket hebben en er ook de afgelopen tijd voordelige ‘all inclusive’ vakanties aanboden, meldden woensdag dat het aantal boekingen ‘met honderden’ is opgelopen. Daarmee is het eiland, dat weinig coronabesmettingen kent, overigens nog lang niet op het toerismeniveau van vóór de coronacrisis.

Crisis

Door covid-19 is op alle zes eilanden de economie onder grote druk komen te staan. Curaçao leek zelfs op een faillissement af te stevenen. De afgelopen maanden heeft Nederland met de drie autonome landen overlegd over extra financiële hulp. Met Sint Maarten is nog weinig vooruitgang geboekt, maar Aruba berichtte dinsdag dat het instemt met de Nederlandse hulpvoorwaarden.

Afgelopen maandag was staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) op Curaçao, om daar met de regering van premier Eugene Rhuggenaath na lang gesteggel een principeakkoord te ondertekenen. Curaçao ontvangt de komende maanden weer flinke budgetsteun. In ruil daarvoor gaat het eiland akkoord met de oprichting van een door Nederland te leiden Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho), dat zich de komende zes jaar zal richten op de ambtenarij, de belastingen, het onderwijs en de gezondheidszorg.

Nederland zal ook honderden miljoenen euro aan zachte leningen beschikbaar stellen. Maandag echter was de vraag wat dergelijke hulp zou betekenen als premier Rutte de dag erop Curaçao als reisbestemming zou ontraden. Volgens Hans Slier, de voorzitter van de hotelorganisatie Chata, zou dat voor het eiland een nekslag zijn en zou Knops in dat geval meteen al een kwart miljard euro extra nodig hebben om Curaçao overeind te houden.

Knops zei maandag nog dat hij zich ‘zeer bewust’ is van de schadelijke gevolgen van een negatief reisadvies, maar maakte duidelijk hierover zelf niet het laatste woord te hebben. Dinsdagavond kwam het oordeel: de Caribische eilanden vallen buiten het negatieve vakantieadvies van premier Rutte.

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties