29 C
Willemstad
• donderdag 29 september 2022

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

Nu.cw | Vluchten gecanceld wegens orkaan Ian

Luchthavens en vliegtuigmaatschappijen annuleren vluchten vanwege orkaan Ian. Onder andere luchthaven van Aruba en American Airlines annuleren vluchten naar Florida en de westelijke Caribische luchthavens. American Airlines...

RO | Ruim 33 miljoen euro voor duurzame elektriciteit Caribisch Nederland

Het kabinet stelt 33,6 miljoen euro beschikbaar voor een versnelde overstap op duurzame elektriciteit in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Daarmee wordt binnen 3 jaar gemiddeld zo’n...

Volkskrant | Flynn bekent liegen tegen FBI – Ruslandonderzoek bereikt hiermee de binnenste cirkel van president Trump

Door: Michael Persson

Voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn, vandaag in Washington. © EPA

Michael Flynn, voormalig veiligheidsadviseur van president Trump, heeft bekend dat hij heeft gelogen tegen de FBI. Met deze schuldbekentenis is het onderzoek naar de Russische banden van Trumps campagneteam aangeland bij de binnenste cirkel van de president. Flynn heeft zijn medewerking toegezegd aan speciaal onderzoeker Robert Mueller, die nu verhalen hoort van iemand die waarschijnlijk alles weet.

De ‘plea deal’ van Flynn vrijdag is een grote slag voor Mueller. Flynn, die van hoogverraad kon worden beschuldigd, bekent nu slechts tegen de FBI gelogen te hebben. Daarop staat een maximale gevangenisstraf van vijf jaar. Mueller zal hem die lagere aanklacht alleen beloofd hebben als hij denkt dat er iets tegenover staat.

Wat ertegenover kan staan is een belastende verklaring van Flynn, over iemand in de Trump-entourage die hoger in de pikorde staat. Veel zijn dat er niet: vice-president Mike Pence, de zoons van Donald Trump, zijn schoonzoon Jared Kushner en natuurlijk de president zelf.

Flynn zag zich gedwongen te vertrekken nadat Witte Huis-functionarissen en vicepresident Mike Pence concludeerden dat hij ze had misleid.

Mueller werkte al samen met een kleinere vis die hij gevangen had, de buitenlandexpert George Papadopoulos, die tijdens de campagne contacten had met Kremlin-gezanten. Maar Flynn zat veel dichter bij het Trump-vuur. De voormalige generaal was gedurende de hele campagne zijn belangrijkste adviseur, en werd na de verkiezingen zelfs nationaal veiligheidsadviseur in het Witte Huis – tot Trump hem na 25 dagen moest ontslaan, omdat Flynn over zijn contacten met de Russen gelogen had tegen vice-president Mike Pence.

Hij had dezelfde leugens opgehangen tegen de FBI, en dat is nu de formele reden waarom hij voor de rechter komt. Flynn werd vrijdag voorgeleid. ‘Schuldig, edelachtbare’, zei hij nadat de aanklacht was voorgelezen.

‘Ik erken dat de daden die ik vandaag in de rechtbank heb bekend verkeerd waren (…). Mijn schuldbekentenis en overeenkomst om met de speciale onderzoeker samen te werken, vormen de weerslag van een besluit dat ik heb genomen in het belang van mijn familie en ons land. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor mijn daden.’

Flynn heeft onder meer misstappen begaan in de periode tussen de verkiezingen en de inauguratie van Trump. De belangrijkste is zijn (aanvankelijk verzwegen, en later onjuist voorgestelde) contacten met de Russische ambassadeur Kysljak.

Nadat president Obama op 28 december 2016 sancties tegen de Russen had afgekondigd wegens de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen, belde Kysljak met Flynn. Die nam vervolgens contact op met een ‘lid van het presidentiële transitieteam in Mar-a-Lago’, aldus de aanklacht van het Openbaar Ministerie. Ze concludeerden dat het wenselijk was dat de Russen de zaak niet zouden escaleren.

Meteen daarop belde Flynn weer met Kysljak. Die stemde in met het verzoek om een gematigde Russische reactie van het team-Trump. Op 30 december lieten de Russen officieel weten dat ze de Amerikaanse sancties niet zouden vergelden. Kysljak belde Flynn weer, om te zeggen dat zijn verzoek was ingewilligd. En Trump stuurde daarop een triomfantelijke tweet: ‘Geweldige actie van V. Poetin. Ik heb altijd geweten dat hij slim was!’

Flynn was dus een oliemannetje, tussen de Russen en het team-Trump. Waarom loog hij daarover? Ja, het is voor Amerikaanse privéburgers verboden om zich te bemoeien met buitenlandse diplomatie, en dat was wat Flynn deed. Maar waarschijnlijk speelde ook mee dat hij verborgen wilde houden dat het Trump-team en de Russen zulke goede contacten hadden. Hadden die contacten ook al tijdens de campagne tot samenwerking geleid?

Een andere vraag is: met wie had Flynn contact, daar in Mar-a-Lago? De openbare aanklager zei donderdag in de rechtszaal dat Flynn contact had met een ‘very senior’ en een ‘senior’ lid van het transitieteam. Volgens persbureau Bloomberg is Kushner een van hen. Maar de contactpersoon hield volgens de aanklacht ook ruggenspraak met andere leden van het team. Kandidaten zijn Mike Pence, de zonen-Trump, en Trump zelf natuurlijk. Trump was op de bewuste dag aanwezig in zijn buitenverblijf in Florida.

Op 16 februari, op een persconferentie na het ontslag van Flynn, werd Trump expliciet gevraagd of hij de gesprekken van Flynn met de Russische ambassadeur had aangestuurd. ‘Nee, dat heb ik niet gedaan’, zei de president tot twee keer toe.

Trump heeft daarna verschillende keren geprobeerd het onderzoek naar de Russische banden te dwarsbomen. Hij verzocht FBI-directeur James Comey om Flynn niet te vervolgen. Toen Comey daar niet op inging, ontsloeg hij Comey.

Ook de rol van Mike Pence is interessant. De reden dat Flynn in februari werd ontslagen is omdat hij tegen Pence gelogen zou hebben over de aard van de gesprekken met Kysljak: hij zou Pence niet verteld hebben dat het over de sancties was gegaan. Maar wat nu als Pence al die tijd al wist dat die gesprekken daar wel over waren gegaan?

Mueller zal die vragen binnenkort beantwoord krijgen. En dan zal ook duidelijker worden of Flynn al tijdens de campagne oliemannetje tussen Trump en de Russen is geweest.

Comey
James Comey, de man die als FBI-directeur aankondigde onderzoek te gaan doen naar mogelijke banden tussen Rusland en het campagneteam van Trump, reageerde op Instagram met een bijbelcitaat. ‘Laat gerechtigheid en rechtvaardigheid stromen als water.’ Comey werd door Trump ontslagen vlak na zijn aankondiging van het onderzoek.

Bron: Volkskrant

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -