28 C
Willemstad
• dinsdag 18 mei 2021 20:11

ParadiseFM | 50.000 mensen volledig gevaccineerd

Meer dan 50.000 mensen op Curaçao zijn inmiddels volledig gevaccineerd. Zij hebben beide coronavaccinaties ontvangen. Ruim 80.500 mensen hebben hun eerste prik ontvangen. Bijna 83.000 mensen hebben...

Democracy now! | Tuesday, May 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Motie Staten vraagt meer versoepelingen, waaronder avondklok naar middernacht

De Curaçaose regering wordt in een motie van het parlement vandaag verzocht de coronamaatregelen verder te versoepelen. En dat op de dag dat premier Rhuggenaath in een...

Nu.cw | 62 Procent inmiddels gevaccineerd, prik nu vanaf 16 jaar

62 Procent van het aantal mensen op Curaçao dat gevaccineerd mag worden heeft inmiddels een eerste prik gehad. Er is dus nog een grote groep, ruim 30...

DolfijnFM | Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet EFO toets hoofdrekenen over doen

WILLEMSTAD – Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet de EFO Hoofdrekentoets overdoen. Afgelopen dinsdag deden ze die toets voor het eerst. Maar door een vergissing van...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Elke ochtend in de ban van dokter Izzy

HomeMediaVolkskrant | Elke ochtend in de ban van dokter Izzy

Kees Broere

Een leeg strand in Willemstad | Beeld ANP

Ook Curaçao zit gekluisterd aan radio en tv voor de overheidsbriefings over het coronanieuws. Met een hoofdrol voor een markante epidemioloog, ziet correspondent Kees Broere.

Soms heeft-ie niks te melden. Dan luisteren we met z’n allen ademloos, terwijl ‘dokter Izzy’ uitgebreid de tijd neemt om ons te vertellen dat hij niets te melden heeft, maar het toch nodig vindt ons het een en ander te vertellen. Nog eens te vertellen, desnoods. En dat alles doet hij meesterlijk.

Op tv en radio, maar zeker ook via Facebook: vrijwel elke dag schakelen veel mensen op Curaçao om half twaalf in de ochtend in om de laatste corona-ontwikkelingen op het Caribische eiland te vernemen. De overheid organiseert op dat tijdstip een briefing, zonder vragen van de pers, of twee keer per week een persconferentie.

Hoogmis

Vroeger gingen mensen, voordat zij naar school of werk gingen, even naar de ochtendmis. Toen heel veel inwoners gedwongen thuis zaten, leek dat ritueel vervangen door de dagelijkse hoogmis van de overheid. Bij het ‘altaar’ staat meer dan eens de premier zelve, Eugene Rhuggenaath. Maar de belangrijkste rol is toch weggelegd voor de overheidsepidemioloog, Izzy Gerstenbluth.

Hij zal ergens in de zestig zijn, deze Jaap van Dissel van Curaçao. Elke dag is zijn haar een beetje langer en witter. En elke dag drukt hij ons op het hart dat wij het met z’n allen hartstikke goed doen, dat het natuurlijk verre van leuk is, zo’n rigide lockdown, dat we natuurlijk liever naar de kroeg of een dansfeest zouden gaan, maar dat dat toch écht, écht nog even niet kan, beste mensen.

Gerstenbluth, nazaat van Oost-Europese joden die generaties geleden op het eiland neerstreken, heeft een manier van spreken die je bijna wel móét innemen voor zijn boodschap, hoe deprimerend die soms ook is. En nu hij ongewild in het centrum van de corona-aandacht is komen te staan, blijkt dat hij er eigenlijk nog veel schik in heeft ook. Het ‘Theater Gerstenbluth’ stelt zelden teleur.

Baard

‘Probeer niet aan je gezicht te komen’, zegt de man die vrijwel voortdurend aan zijn baard plukt, over zijn voorhoofd strijkt en denkbeeldige pluisjes van zijn kaken haalt. Ook dat wordt hem vergeven. Want hij kan het zo goed uitleggen allemaal. Als hij bijvoorbeeld duidelijk wil maken hoe het aantal besmettingen uit de hand kan lopen (wat nu zeker niet het geval is), tekent hij op een bord een hoekige figuur die het wulps gevormde Curaçao moet voorstellen, en begint steeds enthousiaster zo veel strepen en punten te zetten, dat we het allemaal meteen snappen. Hier dreigt chaos en verdoemenis. Keda na kas!, blijf thuis! Dat alles krijgen we te horen in een opgewekte mengeling van Papiaments, Nederlands en Engels. Liefst met alle drie de talen in één zin.

Gerstenbluths sardonische gevoel voor humor komt hem ook van pas in de omgang met zijn ‘bazin’ Suzy Römer, de soms wat pompeuze minister van Volksgezondheid. De epidemioloog heeft een gezonde hekel aan autoriteit en toont dat juist door zich quasi-onderdanig op te stellen. ‘Zeg ik dat zo goed, mevrouw? Ik bedoel, mevrouw de minister?’

Tiki tiki

Die vraag kwam op naar aanleiding van een chic woord dat door iemand is geïntroduceerd: ‘poulatinamente’. Een chique vertaling ervan zou ‘gradueel’ zijn: ‘we proberen de beperkende maatregelen poulatinamente te verlichten.’ Maar aan chique woorden heeft Gerstenbluth ook een broertje dood. Dus gingen we allemaal ‘tiki tiki’ zeggen.

Dat klinkt een stuk minder erg. En zie, het werkte. Vanaf vandaag zijn we, tiki tiki, weer vrij.

Kees Broere is correspondent in Willemstad.

Bron: Volkskrant

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. Ik heb nog een aanvulling.

  Ik lees iedere dag de ochtendkrant EXTRA, en daar verschijnt iedere dag mensen (veel senioren) in overlijdensberichten.

  Meneer Izzy, is het met zekerheid vast te stellen dat alle overledenen van de afgelopen (zeg maar) 8 weken niet één of ander vorm het gevolg van het coronavirus hebben opgelopen?

  Alvast bedankt.

 2. Meneer Gerstennat mag zijn hypotheses ala Y2K uitgebreid ten toon stellen op TV. Onze MBA/MBI hoogopgeleide Mini-Ster Onderruggengraat en Mevrouw de Minister Meester in de Rechten Suzanne Graaimelia Afromer staan er deftig bij te knikken. Gelukkig heeft men de situatie onder controle en is alles goed geregeld. Zou meneer Gerstennat zelf geloven in wat hij verkondigd, of heeft hij iets van E pobersitunan laat ik maar wat op het bord tekenen dan geloven ze het ook wel?

 3. Maffiameid, LOL, ze is toch door de screening heen gekomen @Trui, whatever dat mag betekenen.
  Want ja, de screening wordt waarschijnlijk door een “verre” vriend gedaa.

 4. Gerstenbluth deed en doet het uitstekend.

  En durft harde maatregelen te nemen.

  Doet me denken aan Stanley Betrian die ooit mafiameid Stella van Rijn Forti uitsmeet.

  Haar buurman op Julianadorp, Kennedy Ruggenaath, benoemde haar tot voorzitster van de Commissie Integriteit. Als Gerrit Schotte vrijkomt mag hij van Kennedy minister van Justitie worden?

  Gerstenbluth for president!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties