27 C
Willemstad
• zondag 25 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

Volkskrant | De witteboordenschavuit versus de witteboordenboef

Peter de Waard

John Deuss | Beeld Piroschka van de Wouw / ANP

Hij werd altijd gezien als een ongrijpbare schavuit die wel eens een keer zou moeten brommen. Maar op zijn 78ste maakt de Nederlandse oliehandelaar John Deuss toch mooi schoon schip.

Deze week schikte hij de slepende zaak over witwassen bij zijn First Curaçao International Bank (FCIB) op de Nederlandse Antillen. In Nederland ging hij eerder al met een schikking van 35 miljoen vrijuit. Welk bedrag met de nieuwe schikking is gemoeid, is niet bekendgemaakt. Het zou om enkele miljoenen gaan. Dat zou voor Deuss geen probleem zijn. Hij staat nog altijd in de Quote 500 met een geschat vermogen van bijna een half miljard euro. John Deuss begon in 1968 met zijn oliehandel. Hij bezorgde Zuid-Afrika de olie toen (bijna) de hele wereld het land boycotte en speelde een cruciale rol bij de ontwikkeling van olievelden in de Kaukasus en op de Noordzee. Hij was bevriend met staatshoofden en supermachtigen. Zijn bank was aanvankelijk alleen voor intern gebruik van zijn groep en stond geregistreerd op de Antillen, maar hij leidde die vanuit zijn hoofdkwartieren in Berg en Dal bij Nijmegen en Hamilton op Bermuda.

In 2006 werd hij in opgepakt in Nederland vanwege zijn betrokkenheid in een btw-carrousselfraude. Al snel was hij weer vrij. Na zes jaar onderzoek naar hem en zijn zus Tineke liep het voor hem met een sisser af. Nu zijn ook de laatste beschuldigingen van de baan.

Bernie Madoff – Heeft nog 18 maanden te leven

Bernie Madoff bij de rechtbank in 2009. Beeld Getty

Hij is de grootste witteboordenboef in de geschiedenis. De 81-jarige Bernie Madoff werd elf jaar geleden tot 150 jaar cel veroordeeld vanwege oplichting. Met een piramidespel of Ponzi scheme wist hij beleggers een poot van 18 miljard dollar uit te draaien.

In verband met zijn slechte gezondheid wil hij nu 139 jaar eerder worden vrijgelaten. Hij kampt met chronische nierproblemen en zou hoogstens nog 18 maanden te leven hebben. Hij wil zijn kleinkinderen nog meemaken. Een van zijn zonen pleegde zelfmoord toen het bedrog in 2008 bleek. Een ander stierf aan kanker.

Het verzoek tot vervroegde vrijlating is eerder ingediend bij de directie van de gevangenis in Noord-Carolina waar hij vastzit. Op 5 december werd het daar afgewezen. De nierproblemen werden niet ontkend, maar Madoff zou geweigerd hebben zich te laten dialyseren. Nu heeft hij opnieuw beroep gedaan op compassie en ook een gratieverzoek bij president Trump ingediend.

De mensen die hij heeft belazerd, willen niets van vervroegde vrijlating weten. Hieronder zijn vele Hollywood-celebrities, maar ook gerenommeerde instituten zoals hedgefonds Fairfield Greenwich, dat er voor 7,5 miljard dollar intuinde, tot verdriet van enkele honderden Nederlandse deelnemers. Het verzoek van Madoff lijkt daardoor kansloos.

Bron: Volkskrant

Artikel delen

2 reacties

  1. een verschil tussen Deuss en capella/madoff is dat madoff en capella hun klanten belazerde en directe schade toebrachten. en deus dat niet deed, hij faciliteerde wel voor mensen die hun kapitaal om onheuse en illegale manier verkregen en zorgde er voor dat er minder dan de verlichte belasting werd afgedragen maar dat vind ik van een andere orde als misbruik maken van je positie en of het belazeren van mensen voor eigen gewin.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Hoofdrolspelers wanbestuur bij SLM mogen Suriname niet meer uit

De Nederlandse directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, Paul de Haan, en een belangrijke ex-adviseur van president Chan Santokhi, Prenobe Bissessur, hebben in Suriname een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -