Volkskrant | Amerikaanse studie: Trumps ‘wondermiddel’ tegen coronavirus werkt niet

Hydroxychloroquine, volgens Trump hét wondermiddel tegen covid-19

Een middel tegen malaria dat door president Trump wordt aangeprezen als hét medicijn voor de behandeling van patiënten die het coronavirus hebben opgelopen, blijkt volgens een studie onder Amerikaanse veteranen geen gunstige werking te hebben.

Er deden zich zelfs meer sterfgevallen voor onder patiënten die het middel hydroxychloroquine ontvingen dan anderen die de gebruikelijke behandeling kregen.

Onderzoekers analyseerden de medische gegevens van 368 mannelijke veteranen die in verscheidene Amerikaanse ziekenhuizen voor veteranen na een behandeling wegens covid-19 uit het ziekenhuis waren ontslagen of waren overleden. Ongeveer 28 procent van hen die hydroxychloroquine plus de normale zorg kregen kwam te overlijden tegen slechts 11 procent van de patiënten die alleen de standaardbehandeling kregen.

Van de patiënten die hydroxychloroquine kregen in combinatie met het antibioticum azithromycine overleed 22 procent, maar het verschil tussen deze groep en de patiënten die de normale behandeling kregen, was volgens de onderzoekers te klein om andere factoren uit te sluiten die de overlevingskansen vergrootten.

Het toedienen van hydroxychloroquine, al dan niet in combinatie met azithromycine, bleek ook geen invloed te hebben op de noodzaak van beademingsapparatuur voor de patiënten.

Volgens de onderzoekers waren er aanwijzingen dat het gebruik van het middel mogelijk ook tot schade aan organen had geleid. Het is bekend dat hydroxychloroquine ernstige bijwerkingen kan hebben zoals hartritmestoornissen. Eerder deze maand stopten Braziliaanse medici een onderzoek naar het effect van hydroxychloroquine nadat gebleken was dat een kwart van de patiënten die een hoge dosis van het middel hadden gekregen hartritmestoornissen had ontwikkeld.

Qua methode en omvang is het geen onderzoek dat aan alle wetenschappelijke eisen voldoet, maar voorlopig is het wel het meest uitgebreide onderzoek naar het toepassen van hydroxychloroquine als middel voor de behandeling van covid-19.

President Trump heeft het middel op de dagelijkse coronabriefings van het Witte Huis herhaaldelijk aangeprezen als een medicijn dat een ommekeer zal betekenen in de strijd tegen corona. Maar ook zijn voornaamste medisch adviseur, immunoloog Anthony Fauci, waarschuwde dat er vooralsnog geen overtuigend bewijs bestaat dat hydroxychloroquine effectief is bij de behandeling van covid-19.

Bron: Volkskrant

22 Reacties op “Volkskrant | Amerikaanse studie: Trumps ‘wondermiddel’ tegen coronavirus werkt niet

 1. Ook dat nog

  Misschien ook als US person even vertellen.
  Dit hele onderzoek was fake!!! van Covid. Opl
  Diverse ziekenhuizen in de USA gebruiken dit middel (in de beginfase)
  Oplossingspercentage 91 %
  In de eindfase (als patienten al aan de intubater) hebben gelegen, werkt dit middel amper.
  Het ligt er maar aan WAT voor onderzoek je doet, en Wie je wilt beschadigen.
  Trouwens dit middel is veel te goedkoop. M.a.w. Big Pharma verdient hier te weinig aan!!!!!! Liever iedereen de pleuris vaccineren tegen hoge kosten, dan een al reeds bestaand medicijn, waar niet meer op te verdienen valt.
  Dus wederom, een verhaaltje vanuit USA klakkeloos overgenomen door zgn andere media.

 2. Misschien als US person toch even aardig dit te melden:
  Trump heeft niet ‘gewonnen’ hij is eigenlijk een illegal president zgz.
  Clinton had 2 miljoen meer stemmen maar door het Electoral College heeft hij gewonnen terwijl hij veel minder stemmen heeft gekregen dan zijn tegenstander. Dat komt door het ‘onrechtvaardige systeem’ wat wij hebben. Er is al vaker geprobeerd hegt ‘system’ af te schaffen maar noch de reps noch de dems willen ervan af.
  Wellicht even aardig dit in het achterhoofd te houden waarom deze, maar ook een aantal vroegere presidents in het verleden, man er nu zit.
  Hij had het goed kunnen doen, maar dat is nooit zijn bedoeling geweest, hij heeft gezorgd voor grote verdeeldheid, meer white supremacy etc etc., meer geld naar de toch al rijkeren en een enorme toename aan armoede, geez waar heb ik dat meer gehoord en gezien….
  In ieder geval is er veel wat goed liep afgebroken en zal het vele jaren duren voor dit weer zal worden zoals het was. Uitermate jammer dit.

 3. Si kirewitz
  Ia ia ia. Ia ia
  Op bonaire herkennen ze het geluid van de week meteen.
  Hoe gaat t met corona dooms.
  In nl moet de grafiek layouts worden aangepast. Anders zie je de curve niet meer.
  En op curacao controleren ze nu meer auto. S op corona dan personen.
  Ze zijn in paniek. Waar is dat virus nou gebleven.
  Nog even en er is niemand meer om in quarantaine te houden. Importeren..
  De enige hoop om t levend te houden.

 4. @Ambicil: je loopt er met open ogen in. Het is toch lachwekkend.

 5. Trump heeft Amerika alleen maar nog meer verdeeld. Wat is daar nou goed aan?

 6. Sate Batata

  @marlon
  u schrijft:
  “Ik heb een tijdje geleden dat de familie van Drump belang heeft in het bedrijf die licentie van hydroxychloroquine heeft.”

  Dit is al debunked en dat kan je terug vinden in de link van William hieronder (waarvoor dank William).

  ” Niemand neemt die clown nog serieus. Niemand respecteert hem nog.”

  Wordt je daar niet moe van? Dat werd al (ten onrechte) geroepen toen hij kandidaat president werd en hij won. Toen als president met de ongekende aantallen (valse) aantijgingen, terwijl hij het ondanks dat toch voor elkaar kreeg de meeste van zijn beloftes -op zijn authentieke, unscripted en vaak botte manier- na te komen. Dat botte en ook de uitglijders van hem interesseert zijn steeds groeiende fan-base namelijk helemaal geen moer. Dat is het boeiende, want -waar het om gaat- die beloftes worden wel zo veel mogelijk nagekomen. Welke andere politicus doet dat? Ongekend knap met zoveel bagger over hem heen 24/7.
  Het gaat om grote plaatje dus, maar het haat in je hart is dat moeilijk te zien. Free yourself of this mental slavery.

  Maar anyway Marlon, ondanks de verwachte grootste haat-campagne allertijden, the next elections will tell

 7. Abraham Mossel

  Trump kan je met een iemand op de crim vergelijken, en dat is beroeps leugenaar cq paniek zaaier Gerrit de Raaf. En het klootjes volk trapt er met open ogen in, Billie Turf Cooper is Gerrit zijn door geef luik.

 8. “of cloroquine helpt… misschien wel een beetje maar geloven in je zelf en je dokter helpt meer.”
  Hoop helpt placebos ook als je erin geloofd
  Maar de reden was ook wel helder toen. De bijwerkingen en dosis zijn wel heel goed gedocumenteerd. Omdat malaria al zo lang voorkomt maar ook nog steeds heel heel veel slachtoffers maak en vooral onder kinderen er is iets wat een beetje werkt als vaccin maar maar duur ebn je moet blijven herhalen. De farmaceutische industrie houd niet van vaccins die na 1 keer heel lang werken. Pillen die je moet blijven slikken dat is business.
  Ze gebruiken kinine als chloroquine niet meer helpt. Maar heeft ook zo z.n bijwerkingen. Ze stoppen t nog steeds in bitterlemon. En tonic. Wel lekker.
  Dat de i in de buurt de a zit op een toetsenbord. Mhh.. Niet bij azerty. Qwerty of dvorak. En dat dat steeds verkeerd wordt gedaan. Mhh. Waardoor kan dat nu komen.
  Ia..

 9. Ik heb een tijdje geleden dat de familie van Drump belang heeft in het bedrijf die licentie van hydroxychloroquine heeft. Niemand neemt die clown nog serieus. Niemand respecteert hem nog.

 10. Ik ken dat La Stiwz, ik heb een paar keer de comment polis op mijn dak gehad omdat ik per ongeluk Aapiamentu schreef in plaats van Papiamentu.

  De comment polis wil maar niet begrijpen dat op het toetsenbord de A na de P komt, dus een vergissing is snel gemaakt.

 11. @Ambicil: leuk hoe je het brengt. Na enkele dagen toch even googlen en dan net doe of je Spaans spreekt.
  Overigens is het gewoon een type fout.
  De a zit gewoon dicht bij de i.

  (En dan ook nog even kijken op je toetsenbord)

 12. Sate Batata

  In Thailand en Italie denkt men anders over hydroxychloroquine en ik heb hier al eerder links geplaatst van doktoren die zeer goede resultaten boeken.
  Maar okay, ik ga geen welles nietes spelletje spelen hier. Dat laat ik over aan Ambulant en LaStiwz.

  Wel goed dat Trump begrijpt dat optimisme belangrijk is in deze waanzin en worden er ook goede resultaten geboekt met Remdesivir en wellicht zal hij hier binnenkort ook over berichten.

  ‘Interessant’ vind ik dat er (linkse) doktoren zijn die blij zijn met het nieuws dat hydroxychloroquine niet zou werken, want jeweetwel Trump.
  Hoe diep gezonken ben je dan als medicus? TDS?

  Is het trouwens niemand opgevallen dat dit tendentieuze artikel van de Volkskrant (nuff said) alleen maar praat over bevindingen van “onderzoekers”, maar geen namen of bron vermelding geeft?

 13. Ook dat nog

  Eeen amerikaanse studie…
  Wetenschappers zeggen….
  Deskundigen waarschuwen…….
  Wetenschappelijk onderzoek zegt dat….
  Klimaatexperts beweren….
  Klimaattegenstanders roepen….
  Het is hetzelfde als met statistieken, je kunt ze iedere kant “opbuigen”

  Voor bijna iedere stelling is er een voor en een tegen,
  zoals ook bij ieder onderzoek een voor en een tegen is.
  Feit is, dat “wie betaalt, bepaalt” altijd geldt.

 14. Corona ja lekker biertje. Heb je ? We hadden bright.
  Maar ja… Onze toekomst is niet zo bright meer helaas.
  Corona zal wel ook wel failliet gaan ook. Langzaam uitsterven en een nadere naam krijgen.
  Mensen denken dat je er besmet door kan worden.
  Maar nu iets leuks.
  Ambicil in het spaans betekend. Ambitieus.
  Dus dank je wel.
  Wilde het stil houden leek me wel leuk. Maar t lijkt erop dat er niet zo veel mensen spaans begrijpen hier. Dus ja.
  Coronatje ?

 15. @Ambicil zegt “…Ik begon met m.n verhalen dat corona maakt dom….”

  Dan zul jij daar wel heel veel van hebben gedronken.

 16. Trump doet alles voor de bühne. Zelfs zijn eigen corona beleid saboteren.

 17. There’s More to Gilead Sciences’ Remdesivir Data Than Meets the Eye

  Contextual analysis of leaked data from Gilead’s remdesivir clinical trial shows we may be closer than we think to developing an effective treatment for the COVID-19.

  https://www.fool.com/investing/2020/04/20/theres-more-to-gilead-sciences-remdesivir-data-tha.aspx

 18. Malaria ‘medicijnen’ zijn allemaal heftig.
  Of gewoon giftig zelfs.
  Ik heb ze altyd geweigerd te slikken.
  Maar als je ook moet vechten tegen angst dan helpt geen enkel medicijn. Geloof in een cure is een sterk medicijn.

  Maar daar ging het trump helemaal niet om.
  Trump wist best dat t niet 100% goed is hij is zeker niet gek. T is een con man. Een sales.
  Dus hij weet exact dat angst alles zal slopen.
  En dus ook z.n hotels.
  Het alleen al presenteren van iets geeft afleiding en dus zakt de angst.
  En wie sponserd dit artikel… Democraten krant.?? Kranten nieuws in de usa is bijna niks waard. Eigenaren sturen alle kanten op.

  Met normale griep waar niemand bang van is maar wat net zo dodelijk kan zijn, hokken we niet op. We worden niet als een kudde bijelkaar gedreven of moeten op 1 plek bijelkaar gaan zitten. Die griep vaccinaties hebben nu laten zien dat de aandacht volledig verschoven is. We testen alleen op corona nu.
  Ze zouden die testen eens moeten uitbreiden tot het hele scala.
  Kijken wat je dan nog meer tegen komt.
  Ik begon met m.n verhalen dat corona maakt dom. Klopt nog steeds. T laat ook zien hoe overheids mak we zijn.
  Corona dictatuur.

 19. Trump is de grootste Bullshitter on the face of this Earth.

 20. Waar blijven de reacties over de ‘wetenschapper’ Trump. Velen op dit forum waren het met hem eens dat dit – het – medicijn was tegen COVID-19.

 21. In Europa hebben ze het over een virusremmer remdesivir. Het middel was oorspronkelijk in ontwikkeling als anti-ebola medicijn. Daar schijnen ze ook goede resultaten mee geboekt te hebben op een beperkte groep. Helaas is de informatievoorziening hier op Curaçao erbarmelijk, wil je iets weten moet je naar buitenlandse media luisteren of internet naspeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *