Door: Tom Kreling
Het belastingadvieskantoor Baker Tilly Berk heeft jarenlang dubieuze belastingconstructies voor klanten opgezet. In zeker twee gevallen was sprake van belastingontduiking. Dat blijkt uit een brief die het kantoor zelf begin 2015 aan het ministerie van Financiën heeft gestuurd.
Het gaat om dezelfde soort constructies voor het omzeilen van de fiscus als welke opdoken in de Panama Papers, de uitgelekte administratie van het Panamese advieskantoor Mossack Fonseca.
In 2014 trad Romke van der V. terug als bestuursvoorzitter van Baker Tilly Berk vanwege betrokkenheid bij een mogelijk ‘ontoelaatbare fiscale structuur’ bij een klant van het kantoor. Van der V. was tevens controlerend accountant van deze ondernemer in woondecoratie. Na de affaire deed het advieskantoor voorkomen alsof het een incident betrof. Er was naar vergelijkbare gevallen gekeken, maar daar was niets fout gegaan.
De bekentenis in de brief aan het ministerie van Financiën is daarom opmerkelijk. Het kantoor schrijft in de brief dat er ‘organisatiebreed onderzoek’ is gestart is naar ‘risicovolle fiscale structuren’. Die verdeelt het kantoor in drie categorieën, waarbij de eerste categorie staat voor ‘direct nader onderzoek noodzakelijk in verband met mogelijke risico’s’. ‘Het onderzoek naar de categorie 1-structuren is op dit moment in volle gang en heeft inmiddels geleid tot één inkeergeval.’
De brief dook vorige week op een in tuchtklacht die de ondernemer in woondecoratie bij de accountantskamer heeft ingediend tegen ex-topman Romke van der V. Deze klant sloot in 2007 op advies van zijn fiscalist een structuur af waardoor hij later in grote problemen kwam met de fiscus. Hij moest een boete en naheffing betalen en wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van valsheid in geschrifte en belastingfraude.
De ondernemer verkocht in 2007 op advies van zijn fiscalist de merkrechten van zijn producten aan een bedrijf op Cyprus, waarvan hij ook eigenaar werd. Hij betaalde jaarlijks een vergoeding aan zijn eigen brievenbusbedrijf voor het gebruik van het merk. Dit bedrag kwam via Cyprus en de Britse Maagdeneilanden terecht op de bankrekening van een trust op Cyprus die het kantoor voor de ondernemer had opgericht. Zo betaalde hij in Nederland minder inkomsten- en vennootschapsbelasting. In een interne mail sprak een fiscalist van Baker Tilly Berk over ‘winst afromen’.
De ondernemer is een civiele zaak tegen Baker Tilly Berk begonnen om de schade die hij heeft geleden op het advieskantoor te verhalen
Binnen het kantoor was discussie over dergelijke belastingtrucs. In een intern memo werd over de fiscale structuur gezegd dat die ‘iedere reële economische basis ontbeert’. ‘De truststructuur is opgezet om Nederlandse inkomsten- en vennootschapsbelasting te ontlopen.’
De ondernemer is een civiele zaak tegen Baker Tilly Berk begonnen om de schade die hij heeft geleden op het advieskantoor te verhalen. Ook probeert hij via een zogeheten artikel 12-procedure de vervolging van onder meer Romke van der V. af te dwingen. Hij vindt dat het belastingadvieskantoor net doet alsof hij alles zelf heeft bedacht en bovendien op een verkeerde manier van de fiscale structuur gebruik zou hebben gemaakt.
Tegen voormalig topman Romke van der V. loopt ook nog een tuchtklacht die is ingediend door het Openbaar Minsterie vanwege deze kwestie. Volgens justitie is er namelijk geen bewijs dat Van der V. opzettelijk betrokken was bij deze belastingfraude, maar heeft hij wel de jaarrekeningen van zijn klant niet goed gecontroleerd en geen melding gemaakt van mogelijk witwassen door de ondernemer. Het OM onderzoekt nog wel de rol van het kantoor Baker Tilly Berk.
Een woordvoerder van Baker Tilly Berk laat weten geen commentaar op de kwestie te willen geven zolang de zaak nog loopt.
Bron: Volkskrant
Baker Tilly, in ieder geval op Curacao de afvalbak van de Big Four.
Tekende zonder aarzelen de jaarrekening van Palms porkeria Ennia, toen KPMG dat niet meer durfde.