28 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Volk moet zelf ziektekostenverzekering kunnen kiezen’

Door: Aruna Jhagru

Versgeperst.com Versgeperst Reparatiewetgeving NIEUWS Curaçao CBIA Ben Whiteman basis ziektekostenverzekering  CBIACURAÇAO – De CBIA (Curaçao & Bonaire Insurance Association) wil dat de overheid spoedig wijzigingen aanbrengt in de nieuwe basis ziektekostenverzekering (BZV). De organisatie wil de toegezegde reparatiewetgeving terug zien en dat de bevolking weer zelf een ziektekostenverzekering kan kiezen.

“Daarnaast verzoeken we de overheid om degenen die een private ziektekostenverzekering hebben, van alle faciliteiten gebruik kunnen blijven maken die hun private verzekering biedt. Zonder dat ze bij een onderbreking noodgedwongen onder de werking van de basisverzekering ziektekosten komen te vallen”

- Advertentie -

, zegt de CBIA in een persbericht.

“Vergeet immers niet: Curaçao kent geen AZV, maar een basisverzekering ziektekosten die primair bedoeld is voor degenen zonder een ziektekostenverzekering.”

Overleg wijzigingen
In februari werd de nieuwe BZV ingevoerd.
Op 27 maart vond het overleg plaats tussen de directie van de SVB en de private ziektekostenverzekeraars. De verzekeraars overlegden een lijst met de punten die volgens hen gewijzigd dienen te worden in de BZV.
De SVB gaf toen aan met een reactie te komen op alle door de CBIA genoemde punten.

“Deze week ontving de CBIA na meer dan vijf weken, een reactie van de SVB”

, zegt de CBIA.

“De private ziektekostenverzekeraars zijn uitermate teleurgesteld over de opstelling van de SVB.
De SVB herhaalde namelijk in haar reactie heel duidelijk dat zij slechts een uitvoerende rol heeft en dat zij niet de wet hebben gemaakt.
Voor alle door de CBIA beoogde wijzigingen in de wet verwees de SVB naar minister Ben Whiteman van Gezondheid.”

Keuze
De CBIA vindt dat de degenen die een private ziektekostenverzekering willen en kunnen betalen, deze mogelijkheid moeten behouden.

“Ze kunnen niet gedwongen worden om bij de SVB verzekerd te zijn, ook als ze dat nadrukkelijk niet willen. Alles wijst erop dat de basis ziektekostenverzekering een gratis ziektekostenverzekering dreigt te worden voor alle (buitenlandse) personen met een inkomen beneden duizend gulden. Op kosten van ons als belasting betalers.
Dit kan nooit de bedoeling zijn geweest van de wet.
En Curaçao zal dit financieel gezien ook niet kunnen dragen.”

Inefficiënt
Daarnaast kaart de CBIA aan dat mensen met een parttimebaan geen aanspraak hebben op ziekengeld op het moment dat zij ziek worden.

“Een ander negatief gevolg van de basisverzekering ziektekosten is dat de werkgever en ook de werknemer zich maandelijks bij twee instanties moeten vervoegen:

  1. de ontvanger, voor het betalen van de premie voor de basisverzekering ziektekosten, en
  2. de SVB voor het betalen van de premie voor de ongevallenverzekering en de premie voor het ziekengeld.

Dit is zonder meer inefficiënt.”

Uitgaven
Tot slot zegt de CBIA zich ernstig zorgen te maken over de uitgaven van de SVB.

“De SVB bewijst al jaren dat ze de openbare ziektekosten niet op een financieel gezonde wijze kan beheren.
Uit het financieel jaarverslag van 2011 is te zien dat het fonds Ziekteverzekering met een tekort kampt van ruim 81 miljoen gulden.”

De CBIA zegt dat de overheid garant staat voor deze tekorten en dat dit inhoudt dat de tekorten van de SVB met belastinggeld worden vergoed.

“Concreet betekent dit er door de burger twee keer wordt betaald aan de SVB.
U betaald premies voor alle openbare fondsen welke de SVB beheert inclusief ZV en de tekorten die door de overheid worden aangevuld, worden betaald uit de algemene middelen. Kortom belastinggelden die eveneens door u worden betaald”

, aldus de CBIA.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -