29 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 17:41

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...

Trouw | Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Dirk Waterval | met feitenrelaas, persbericht en transactieovereenkomst Waarom besloot het OM dit keer wél om gelijk verdachten aan te wijzen in het falende bankbeleid van ABN Amro? Betreurenswaardig...

ParadiseFM | ‘Vaccinatiebonus werknemer mag’

Je personeel een financiële tegemoetkoming geven voor het nemen van het vaccin is arbeidsrechtelijk toegestaan. Dat schrijven juristen van HBN Tax & Law in een speciaal bulletin....

Democracy now! | Monday, April 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeNieuwsGezondheidVMSC wil NHN op Sehos-terrein

VMSC wil NHN op Sehos-terrein

sehos-logoWILLEMSTAD — bouw van Nos Hospital Nobo (NHN) op de huidige locatie van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) is volgens de Vereniging van Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) de meest reële en haalbare mogelijkheid.

De vereniging staat achter het bestuur van het ziekenhuis, dat onlangs heeft aangekondigd een trekkersrol te willen vervullen voor de gefaseerde bouw van een nieuw ziekenhuis in Otrobanda.
Dat laat de VMSC weten in een brief aan de minister van Gezondheid, Ben Whiteman.

De vereniging beschouwt de bestaande ziekenhuisorganisatie het meest geëigend om een dergelijk project uit te voeren.
Door de gefaseerde bouw kunnen de patiënten steeds bij het gereedkomen van een nieuwe fase van het project direct gebruikmaken van de nieuwe gedeelten.
Daarnaast maakt deze gefaseerde aanpak de haalbaarheid van de financiering aanzienlijk groter en kan de fysieke integratie van de medisch specialisten in een nieuwe polikliek in een vroege fase van het gehele proces tot stand komen, waardoor de fundamenten van een Geïntegreerd Medisch Specialistisch Bedrijf (GMSB) gelegd worden

, aldus de VMSC in de brief.

De overheid dient volgens de vereniging voorwaardenscheppend en faciliterend te zijn, zodat de verschillende betrokken partijen het ontwerpen en uitvoeren van het project op de juiste manier kunnen aanpakken.
Zo zal het Sehos zijn directie moeten aanpassen en uitbreiden op een manier die recht doet aan de complexiteit van het project.
De directie dient volgens hen met één persoon te worden uitgebreid, die namens het Sehos aan het hoofd zal staan van de projectorganisatie die voor het bouwproject zal worden opgezet. Naar de mening van de VMSC dienen de kosten hiervan voor rekening te komen van de begrotingspost ‘nieuwbouw ziekenhuis’.

Op de landsbegroting 2013 is kennelijk een bedrag van 160 miljoen gulden opgenomen ten behoeve van de bouw van het nieuwe ziekenhuis.

“Naar verluidt heeft het ministerie van Financien in een toelichting hierop gesteld dat het grootste deel van dit bedrag bestemd zou zijn voor het oplossen van de huidige financiële problemen van het Sehos.

In overleg tussen regering en de ziekenhuisdirectie kan de allocatie van dit begrotingsbedrag zodanig worden aangepast dat verschillende delen kunnen worden gebruikt voor de financiële versterking van Sehos, het opzetten en bestuurlijk integreren van de noodzakelijke projectorganisatie door het Sehos, nadere ontwerp- en bestekwerkzaamheden voor het gehele project, en de start van de eerste bouwfase van het project.

Verder pleit de VMSC voor een onafhankelijke autoriteit die ziekenhuistarieven vaststelt aan de hand van vooropgezette normen.
Op deze wijze kan het ziekenhuis kostendekkend draaien.
Ook wil de VMSC dat alle betrokken partijen overeenstemming bereiken over wat er moet worden verstaan onder de term GMSB.
Op dit moment hebben de verschillende partijen evenzoveel verschillende opvattingen over de betekenis van dit begrip.
De VMSC stelt voor het projectvoorstel ‘Integratieproject medisch specialisten, GMSB’ als uitgangspunt te nemen.
Deze punten zijn slechts een eerste greep uit een veelheid van aandachtspunten en onderwerpen die verband houden met de opzet van een nieuw ziekenhuis.
De VMSC is bereid met de overheid en het Sehos verder te overleggen, om zo een bijdrage te leveren aan de handhaving en verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg op Curaçao.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties