28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

VK | Met noodtoestand zet president Venezuela verhoudingen verder op scherp

HomeMediaVK | Met noodtoestand zet president Venezuela verhoudingen verder op scherp

Door: Marjolein Van De Water | Volkskrant

 Tegenstander van Maduro noemt de president een nachtmerrie. © AP

Tegenstander van Maduro noemt de president een nachtmerrie. © AP

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft de algemene noodtoestand uitgeroepen, bedreigt fabriekseigenaren met arrestatie en houdt komend weekend grootschalige militaire oefeningen.

Volgens de socialistische autocraat zijn de maatregelen nodig om de economische crisis het hoofd te bieden en het land te beschermen tegen een buitenlandse invasie.

Vier maanden geleden riep Maduro al een economische noodtoestand uit in het Zuid-Amerikaanse land. Sindsdien regeert hij per decreet. Afgelopen vrijdag kondigde hij aan deze maatregel met nog eens twee maanden te verlengen, en liet weten dat in het hele land een algemene noodtoestand van kracht wordt. ‘Dat geeft me voldoende macht om alle nationale en internationale bedreigingen het hoofd te bieden.’

Met de maatregelen zet Maduro de toch al explosieve verhoudingen in het land verder op scherp. In december won de oppositie een twee derde meerderheid in het parlement, maar Maduro zet de volksvertegenwoordigers met behulp van het Hooggerechtshof buitenspel. De oppositie probeert nu een referendum te organiseren die het mogelijk maakt vroegtijdig presidentsverkiezingen te houden.

Maduro, die nog maar 20 procent van de bevolking achter zich heeft, stelt alles in het werk dit te voorkomen. Hij beschuldigt de oppositie ervan een staatsgreep te beramen, in samenwerking met de Verenigde Staten en Colombia. Volgens Maduro heeft de Colombiaanse ex-president Alvaro Uribe ‘buitenlandse legers gevraagd in te grijpen in Venezuela’.

Onvrede

Opponenten van de regering vrezen dat met de algemene noodtoestand het recht op samenscholing en vrij verkeer aan banden zal worden gelegd, wat het moeilijker maakt de vier miljoen handtekeningen te verzamelen die nodig zijn om het referendum te organiseren. Zij zien de aangekondigde militaire oefeningen als een poging tot intimidatie.

Zaterdag gingen woedende Venezolanen de straat op om hun onvrede te uiten. ‘Als ze de democratische weg blokkeren, weet ik niet wat er kan gebeuren in dit land’, aldus oppositieleider Henrique Capriles tijdens de demonstratie. Capriles verloor in 2013 nipt de verkiezingen van Maduro, en is een van de belangrijkste voorvechters van het referendum. ‘Venezuela is een bom die ieder moment kan ontploffen’, aldus de politicus.

De onvrede in Venezuela is groot en breed gedeeld. Het land gaat gebukt onder een diepe economische crisis, vorig jaar bedroeg de inflatie bijna 200 procent, en de economie kromp met 5,7 procent. Er is extreme schaarste aan levensmiddelen, elektriciteit is gerantsoeneerd, en plunderingen zijn aan de orde van de dag. In ziekenhuizen sterven patiënten vanwege stroomuitval en het nijpende gebrek aan medicijnen en apparatuur.

Olieprijzen

De crisis is op de eerste plaats veroorzaakt door de sterk gedaalde olieprijzen. Venezuela is voor meer dan 90 procent afhankelijk van olie inkomsten en heeft geen dollars meer voor de import. Daar komt bij dat de binnenlandse productie door economisch wanbeleid vrijwel volledig stil ligt. De regering heeft fabrieken en boerderijen genationaliseerd, maar slaagt er niet in de productie op gang te houden.

Ook fabrieken die nog wel in private handen zijn produceren nauwelijks. Polar, Venezuela’s grootste voedsel en bierfabriek, kondigde onlangs aan de productie van bier te staken omdat ze geen toegang hebben tot dollars om gerst te importeren.

Maduro beschuldigt de ondernemers ervan onderdeel uit te maken van een internationaal complot om chaos in het land te creëren en de regering omver te werpen. Tijdens een pro-regering demonstratie zaterdag dreigde hij de fabriekseigenaren te arresteren en riep de bevolking op onproductieve bedrijven te bezetten. ‘Jullie gaan me helpen de fabrieken te herstellen die door de bourgeoisie zijn plat gelegd’, aldus de president.

Bron: Volkskrant

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Het gaat nog heel gezellig worden in Venezuela, maar Da Silva zal nog altijd de loftrompet blijven steken over zijn heilstaat.
    Alleen is hij de laatste tijd wat stil, horen hem bijna niet meer. Zou hij dan eindelijk inzien dat hij volledig fout zat al die jaren ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties