VK | Gevolmachtigde minister van Curaçao raakt in opspraak

Door Charlotte Huisman voor Volkskrant

 Gevolmachtigde minister van Curaçao Marvelyne Wiels Foto © ANP

Gevolmachtigde minister van Curaçao Marvelyne Wiels Foto © ANP

Marvelyne Wiels, de zus van de vermoorde Curaçaose politicus Helmin Wiels, laat een spoor van vernieling achter, sinds ze juni 2013 is aangesteld als de gevolmachtigde minister van Curaçao in het Curaçaohuis in Den Haag. Deze hoge functionaris moet de Curaçaose regering vertegenwoordigen in de vergaderingen van de ministerraad van het Koninkrijk.

Op haar cv stond een hogeschooltitel die ze nooit had behaald, alsook een hoge leidinggevende functie bij een bank die ze nooit heeft bekleed. Het personeel op het Curaçaohuis siddert onder haar intimidaties, behalve misschien haar dochter die een functie kreeg buiten de officiële procedures om.

Vernietigend rapport

“Uit dit rapport blijkt dat deze gevolmachtigde minister liegt, intimideert en verdraait”

Ronald van Raak, Tweede Kamerlid SP

De Curaçaose ombudsman presenteerde deze week een vernietigend rapport over deze omstreden gevolmachtigde minister. Daarin staat bijvoorbeeld uitgebreid beschreven hoe ze haar plaatsvervanger treitert, met wie ze niet kan opschieten. Zo laat Wiels zijn dienstauto inwisselen voor het allerkleinste model, een auto waarvan ze kan weten dat haar plaatsvervanger daar niet inpast. Meerdere haar onwelgevallige medewerkers worden ontslagen of gedegradeerd. Ook laat ze onnodige, dure verbouwingen uitvoeren.

De 5 mei 2013 op Curaçao vermoorde politicus Helmin Wiels zou vlak voor zijn dood zijn zuster hebben voorgedragen als gevolmachtigde minister. Marvelyne Wiels wist de afgelopen twee jaar als de belangrijkste vertegenwoordiger van Curaçao in Nederland nogal wat mensen om haar heen te schofferen; behalve haar personeel ook Nederlandse Tweede Kamerleden, aannemers en journalisten.

Marvelyne Wiels ontkent alle beschuldigingen, waaronder de cv-fraude. ‘De behaalde hbo-titel staat niet op mijn LinkedIn, u kunt dit nagaan’, antwoordde zij de ombudsman. Maar op internet bleken nog oude versies van haar cv bewaard te zijn gebleven waarop de onjuiste gegevens nog wel waren vermeld.

‘Glashelder’

VVD-Tweede Kamerlid André Bosman noemt het rapport ‘glashelder’. ‘De gedragingen van de gevolmachtigde minister zijn volstrekt ongepast. De verantwoordelijke regering van Curaçao zal maatregelen moeten nemen.’

‘Uit dit rapport blijkt dat deze gevolmachtigde minister liegt, intimideert en verdraait’, zegt Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP). Hij denkt niet dat Wiels te handhaven is. Misschien kan premier Rutte bij Curaçao aankloppen, of ze niet iemand anders kunnen sturen, suggereert Van Raak.

Het Curaçaohuis was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Volkskrant
Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao

5 Reacties op “VK | Gevolmachtigde minister van Curaçao raakt in opspraak

 1. Abraham Mossel

  John, je begint nu echt te dementeren geloof ik. Ik stel voor om een glazenbol te kopen en een plekje in de efteling af te huren naast die Fakier, kan je af en toe een ritje op zijn vliegend tapijt mee maken.

 2. Deze zelfbenoemde afstammeling van Tula wordt overal uitgekotst na dit rapport, behalve op Curacao. Het bewijst weer eens te meer, dat het hier een bananenrepubliek is. Geen greintje integriteit of zelfreinigend vermogen. Vewacht dan ook niet dat er veel verandering zal komen op korte termijn; over een paar weken zijn we alles weer vergeten.

 3. John Baselmans-Oracle

  Het “buitenland” (lees Nederland) kan ook niet veel doen omdat mevrouw Wiels de ABN/AMRO bij hun ballen heeft en weet hoe de vieze sanering is gegaan in de tijd dat ze toegang had tot zeer vertrouwelijke informatie. Samen met KPMG is de bank zo uit de diepe beerput gekomen en zijn er door het rijk miljarden gepompt om deze bank te redden. Het redden was dat de vieze ongure zaken verzwegen moeten worden (nu nog) en het lijkt er op dat deze mevrouw aan te veel informatie is gekomen die haar beschermd zowel politiek als in al haar leugens rond en om haar verschillende werkplaatsen. Nederland zal NIET toelaten dat de beerput ABN/AMRO opengetrokken gaat worden en kan politiek niets meer doen als zeggen “o wat erg”. Wie weet is er een iemand die gaat praten het wachten is op die slip van de tong.

 4. Abraham Mossel

  GvM van Curaçao raakt in opspraak!.?.
  GvM van Curacrim is al twee jaar in opspraak.
  Eerdaags verdacht van, valsheid in geschriften, oplichting en verduistering van onroerend en roerend goed.

 5. A. v.d. V.

  Leugen, bedrog, nepotisme, geldverkwisting, wanbeleid… en de Staten met de natonale lafaard Rosaria voorop kijken de andere kant op.

  Sorry Stanley Held, maar dit gebeurt echt alleen in bananenrepublieken.

  Wat een Curacaopromotie in Nederland, waar we toch iedere 2 jaar weer ons handje gaan ophouden als doorgedraaide dictators als Fraudelyne Wiels er weer een financiele puinhoop van gemaakt hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *