29 C
Willemstad
• dinsdag 21 mei 2024

Extra | Journaal 17 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 15, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

VK | Campagne Suriname: ‘leugens’ versus ‘regeren met vrienden’

HomeMediaVK | Campagne Suriname: 'leugens' versus 'regeren met vrienden'

Door: Stieven Ramdharie

Bouterse presenteert zijn vicepresidentskandidaat, minister Ashwin Adhin.
Bouterse presenteert zijn vicepresidentskandidaat, minister Ashwin Adhin.

De Surinaamse president Desi Bouterse en de oppositie hebben bij de afsluiting van de verkiezingscampagne fel naar elkaar uitgehaald. Bouterse beschuldigde het oppositieblok V7 van ‘leugens en manipulaties’ om met hulp van Nederland en de VS weer aan de macht te komen. V7-leider Chan Santokhi zei dat de ex-legerleider ‘met familie en vrienden’ Suriname regeert. De parlementsverkiezingen morgen worden de spannendste in jaren.

De bijeenkomsten van beide partijen in Paramaribo werden massaal bezocht. President Bouterse, leider van Surinames grootste partij NDP, verraste vriend en vijand door zijn vicepresidentskandidaat bekend te maken. Dit is ongebruikelijk in de Surinaamse politiek. Als het aan de president ligt, wordt Onderwijs-minister Ashwin Adhin (35) de nieuwe vicepresident. De vicepresident leidt het kabinet.

De voordracht van Adhin is bedoeld om meer jongere kiezers aan te trekken. Bouterse presenteerde hem ook als een van de jongeren die de NDP in de toekomst moeten gaan leiden. Ook wordt het naar voren schuiven van Adhin gezien als een politeke zet om vlak voor de verkiezingen hindoestaanse kiezers over te halen te stemmen op de NDP. Het hindoestaanse electoraat stemt doorgaans op de VHP van Santokhi. ‘Deze strategie zal absoluut niet werken’, zegt VHP-parlementslid Asis Gajadien.

De keuze voor Adhin, die sinds twee jaar minister is, kan echter ook tegen de NDP werken. Vorige maand werd bekend dat zijn jongere broer plotseling door de regering is benoemd tot directeur van het overheidsbedrijf SIS. De directeur die SIS al jaren leidde en banden heeft met de oppositie, werd ontheven uit zijn functie.

Volgens Santokhi is dit slechts een van de vele voorbeelden van vriendjespolitiek en corruptie onder de regering-Bouterse. ‘Wij gaan dit volk een sterk en integer bestuur geven’, beloofde Santokhi bij de afsluiting van de campagne. ‘Die transparant is en verantwoording zal afleggen. Zij regeren alleen met familie en vrienden. Wij gaan voor modern leiderschap’, aldus de oud-minister van Justitie.

Oude garde
Bouterse, die tobt met zijn gezondheid, oogde zwak en vermoeid. Ook sprak hij moeilijk en traag

Bouterse noemde het oppositieblok, dat tot 2010 aan de macht was, ‘een gevaarlijke tegenstander’. ‘Ze hebben alle lades opengetrokken. Ze vertellen leugen na leugen en halve waarheden. Dit is de oude garde die de vooruitgang van het volk wil stuiten. Maar de tegenpartij heeft geen onderwerpen. Met manipulaties hebben ze geprobeerd verwarring te zaaien.’ Bouterse hield de massaal opgekomen NDP’ers voor dat hij in 2010 een chaos aantrof en dat het Suriname nu voor de wind gaat.

De oud-bevelhebber, die tobt met zijn gezondheid, oogde zwak en vermoeid. Ook sprak hij moeilijk en traag. Opvallend was dat hij de urenlange toespraken niet aanhoorde maar pas op het laatste moment op het podium verscheen.

Beide partijen zijn ervan overtuigd dat ze morgen een meerderheid zullen halen in het parlement, dat 51 zetels telt. Om tot president te worden gekozen zijn 34 stemmen nodig, een tweederde meerderheid. Santokhi gaat ervan uit minimaal 29 zetels te halen. De zeven partijen in V7 hebben nu 20 zetels. De NDP heeft 17 zetels. Samen met bevriende partijen won de NDP in 2010 met 23 zetels de verkiezingen.

Monsterzege
Bouterse wordt oud. Speech duurt lang en aanhang is moe na een avond toespraken. Maar toch hebben ze hierop gewacht. Misiekaba, een van de leidende figuren in de NDP, hield de aanwezigen voor dat de partij een monsterzege zal behalen. In 1987 behaalde de oppositie met 41 zetels zo’n enorme overwinning. Het waren de eerste verkiezingen sinds de staatsgreep in 1980 van Bouterse en vijftien andere sergeanten. Misiekaba: ‘Ik voel dat er iets gaat gebeuren. Ik voel dat wat in 1987 gebeurde, opnieuw gaat gebeuren. Maar nu in tegengestelde richting.’

Beide partijen hopen dat de grote groep onbesliste kiezers naar hun blok zal overstappen. Uit een opiniepeiling in februari bleek dat in Paramaribo, goed voor 17 zetels, zo’n 23 procent van de kiezers nog niet wist op wie ze zou stemmen. Santokhi riep de oudere kiezers op jongeren uit te leggen hoe slecht het in Suriname was toen het leger het land bestuurde. ‘Jullie is nu veel beloofd. Valse beloften die ze niet kunnen betalen. Neem de juiste beslissing’, aldus de V7-leider.

Maar predikant Steve Meye, geestelijk leider van Bouterse, betoogde dat de oppositie geen enkele kans maakt. ‘Het is de wil van God dat deze president blijft aanzitten’, zo hield Meye de NDP-aanhangers voor.
De populaire zanger Damaru, een trouwe aanhanger van Bouterse, zingt een lied voor de Surinaamse president.’Op 25 mei stemmen we allemaal NDP’, zei Damaru, die in Nederland met ‘Tuintje in mijn hart’ een hit had met Jan Smit.

Bron: Volkskrant

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties