VK | Antilliaanse economie te afhankelijk van toerisme

Door | Volkskrant

curacao-toerisme-strand

CFT: economieen Aruba, Curacao en Sint Maarten te afhankelijk van toerisme

De economieën van Aruba, Curaçao en Sint Maarten leunen te veel op toerisme. De Caribische landen in het Koninkrijk moeten opzoek naar andere bronnen van inkomsten, want de afhankelijkheid van toeristen staat herstel van de economie in de weg.

Dat vindt het College financieel toezicht, dat woensdag zijn jaarrapportage over de autonome landen presenteerde. ‘De drie landen blijven onverminderd kampen met structurele problemen’, aldus het rapport. Aruba – voor bijna 90 procent afhankelijk van toerisme – heeft te maken met een terugval in en verplaatsing van toerisme. Amerikanen gaan vaker naar Cuba. In plaats daarvan komen er meer Venezolaanse toeristen. Die hebben een minder goed gevulde portemonnee.

Een van de oorzaken is de afname van cruiseschepen die aanmeren in de Caribische regio

Vroeger kon Aruba terugvallen op zijn raffinaderij in San Nicolas, maar die staat al meer dan drie jaar stil. Wel zijn er onderhandelingen gaande over heropening. Volgens het College kan het land zich veel beter als vestigingsplaats ontwikkelen voor Nederlandse bedrijven die hun producten in Zuid-Amerika willen verkopen.

Ook in Curaçao is er onzekerheid over het voortbestaan van zijn raffinaderij en gaan de investeringen te eenzijdig naar hotels, zeggen de toezichthouders. De economie groeide vorig jaar weer een klein beetje, na drie jaren van krimp.

Cruiseschepen

Opvallend is de terugval van Sint Maarten. Waar dit land de afgelopen tien jaar gemiddeld bijna twee procent groeide per jaar, stagneerde de groei vorig jaar (0,3 procent groei).

Een van de oorzaken is de afname van cruiseschepen die aanmeren in de Caribische regio. Ze kiezen vaker voor Azië. Daarnaast verwachten de toezichthouders dat Amerikaanse cruiseschepen vaker naar Cuba zullen uitwijken nu de Verenigde Staten de banden met dat land opnieuw heeft aangehaald. ‘Er is gebrek aan beleid over promotie van het toerisme’, aldus het rapport.

Sint Maarten en Curaçao hebben moeite op eigen benen te staan

Eind vorig jaar besloot de Rijksministerraad Sint Maarten en Curaçao drie jaar langer dan gepland onder financieel toezicht te houden. De landen genieten sinds 2010 dezelfde status als Aruba binnen het Koninkrijk, maar hebben moeite op eigen benen te staan.

Volgens het College zijn ‘de overheidsfinanciën op Curaçao ondertussen goed op orde’. Op Sint Maarten ‘blijven de overheidsfinanciën blijven zorgen baren’. Daar heeft de staat nog betalingsachterstanden, onder meer bij het fonds voor ambtenarenpensioenen.

Bron; Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *