VK | Aantal doden na aardbeving Ecuador loopt op tot 272

 Een gebouw in Porteviejo is ingestort. © AFP


Een gebouw in Porteviejo is ingestort. © AFP

Het dodental van de aardbeving die Ecuador zaterdagavond trof, is gestegen tot 272. De president van het Zuid-Amerikaanse land, Rafael Correa Delgado, heeft dit in de nacht van zondag op maandag gezegd.

Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt. Meer dan 2527 mensen raakten gewond.

Elke avond om 20.30 het laatste nieuws en alvast zes artikelen uit de krant van morgen in uw mailbox? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Na de beving zijn ongeveer honderd gedetineerden uit een gevangenis ontsnapt. Dit liet minister van Justitie Ledy Zuñiga via Twitter weten. Ongeveer dertig gevangenen konden na de uitbraak uit de gevangenis van Portoviejo in de westelijke provincie Manabi weer gepakt worden, zei ze.

Het is niet bekend of de groep kon ontsnappen doordat de gevangenis voor een deel was ingestort of dat het beveiligingssysteem door de beving niet goed meer werkte.

De beving met een kracht van 7,8 was de ergste in tientallen jaren in het land en werd gevolgd door 55 naschokken. Het epicentrum lag voor de kust, op zo’n twintig kilometer diepte, maar de beving werd honderden kilometers verderop in de hoofdstad Quito gevoeld.

Correa heeft de noodtoestand uitgeroepen en is eerder teruggekeerd van een bezoek aan Vaticaanstad. ‘Alles kan herbouwd worden, maar verloren levens komen niet terug. Dat doet het meeste pijn’, zei Correa.

Volgens de regering heeft de aardbeving ‘aanzienlijke schade’ aangericht in het gebied vlakbij het epicentrum, zoals het bij toeristen populaire Muisine.

1.200 vrijwilligers

Een vrouw huilt naast een huis dat is ingestort bij de beving.© AP

Een vrouw huilt naast een huis dat is ingestort bij de beving.© AP

De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen. In de grootste stad Guayaguil stortte onder andere een brug in.© AFP

De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen. In de grootste stad Guayaguil stortte onder andere een brug in.© AFP

Het Ecuadoraanse Rode Kruis heeft meer dan 1.200 vrijwilligers en stafpersoneel ingezet om hulp te verlenen na de aardbeving. De hulpverleners assisteren bij het zoeken naar overlevenden, verlenen medische hulp aan gewonden en bemannen ambulances.

‘Dit is een vreselijke dag voor de bevolking van Ecuador. Onze mensen werken de klok rond om overlevenden van deze ramp op te sporen’, zei Walter Cotte, regionaal Amerika-directeur van het Internationale Rode Kruis.

Ramon Solorzano, een 46-jarige verkoper van auto-onderdelen in Manta, zei dat hij na de beving op het punt stond de stad verlaten met zijn familie. ‘De meeste inwoners zijn op straat met hun rugzakken, op weg naar hoger gelegen gebied. De straten zijn vol scheuren en de elektriciteit is uitgevallen.’

Overal langs de getroffen kuststrook stortten gebouwen in. In Guayaquil, de grootste stad van het land, stortte een brug in en in Manta een toren op het vliegveld. Door de beving kwam een deel van Quito voor enige tijd zonder stroom te zitten. In de hoofdstad was de aardbeving zeker 40 seconden te voelen. Gebouwen schudden heen en weer en bewoners renden in paniek de straat op.

Hoe groot de schade is in het gebied ten zuiden van Muisine, dat het zwaarst is getroffen, is nog niet bekend. De burgemeester van Pedernales, een stadje met 40 duizend inwoners vlakbij het epicentrum, deed een klemmend beroep op de regering om snel reddingswerkers te sturen.

Noodtoestand

Veel bewoners renden in paniek de straat op toen huizen en gebouwen begonnen te schudden.© EPA

Veel bewoners renden in paniek de straat op toen huizen en gebouwen begonnen te schudden.© EPA

Het puin van een huis dat bij de beving is ingestort, ligt over een pick-up. © EPA

Het puin van een huis dat bij de beving is ingestort, ligt over een pick-up. © EPA

‘We kunnen vrijwel niets doen’, aldus burgemeester Gabriel Alcivar. ‘Het gaat hier niet om een huis dat is ingestort, maar om een hele stad. Wat hier is gebeurd in Pedernales, is catastrofaal. Hele dorpen zijn ook vernietigd.’

Het epicentrum lag net iets buiten de kust op een diepte van 19 kilometer. De aardbeving werd gevolgd door 55 naschokken. Uit voorzorg werd de raffinaderij Esmeraldas stilgelegd, evenals oliepijpleidingen en dammen. De olieproduktie is echter niet getroffen. Ecuador is het kleinste land binnen de OPEC.

De aardbeving is de zwaarste in Ecuador sinds 1979. Toen vielen er 600 doden en zo’n 20 duizend gewonden. De beving was zaterdag ook in het grensgebied met Colombia te voelen, zoals in de steden Cali en Popayan. De bevingen eerder deze week in Japan, waarbij meer dan veertig mensen om het leven kwamen, hadden een sterkte van 7.3 en 6.6

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *