27 C
Willemstad
• zaterdag 27 november 2021 01:03

Laatste reacties

- Advertentie -

Vier CPA-commissarissen nemen ontslag

       Advertentie
Advertentie

WILLEMSTAD — De leden Yamil Lasten, Xerxes ‘Checo’ Nepomuceno, Donald Balentina en Margit de Freitas van de Raad van Commissarissen (RvC) van het overheidsbedrijf Curaçao Ports Authority hebben hun functie ter beschikking gesteld ofwel ontslag genomen.

  • Lasten werd toentertijd als commissaris voorgedragen door MFK,
  • Xerxes ‘Checo’ Nepomuceno door de MAN en
  • Donald Balentina en Margit de Freitas door de PS.

Lasten, die tevens de functie van directeur van het overheidsbedrijf Curoil bekleedt, stelt in een beknopte reactie om ‘persoonlijke redenen’ ontslag te hebben ingediend.
Nepomuceno meent dat het in zijn besluitvorming duidelijk ging om ‘een simpele kwestie’.

“Er is een nieuwe regering die mij op die positie niet wil hebben, dus vind ik het geen probleem om deze beschikbaar te stellen.
Ik heb altijd naar eer en geweten gehandeld.
Dat houdt in dat ik altijd vragen stelde, ook kritische, aan bijvoorbeeld de CPA-directeur (Humberto de Castro) om zo tot de juiste beslissing te kunnen komen. Overigens kan men mijn opstelling tijdens de vergaderingen terug lezen in de notulen.
Ik moet er wel bij zeggen dat ik niet altijd bij de vergaderingen kon zijn, omdat ik op reis was voor zaken”

, aldus Nepomuceno.

Hij benadrukt dat de vergaderingen een besloten karakter hadden en begrijpt niet waarom verschillende commissarissen met de inhoud daarvan in de media traden.
Op de vraag of hij op de hoogte was van het feit dat de (half)broer van president-commissaris Amparo dos Santos, MFK-oud-minister van Financiën George ‘Jorge’ Jamaloodin, eigenaar van het gebouw was aan de Pletterijweg, luidt het antwoord ontkennend.
Het omstreden besluit van de RvC om tot aanschaf over te gaan was een van de hoofdredenen voor de vertrouwensbreuk tussen de overheid en de RvC.
Over de reden reden van de bereidwilligheid om tot aanschaf over te gaan, zegt Nepomuceno:

“Ik was niet op de hoogte dat de eigenaar de heer Jamaloodin was.
Het gebouw is niet gekocht.
Dit omdat ook de benodigde documenten zoals taxatierapporten enzovoorts, nog niet waren geleverd maar nog wel zouden komen.
Vandaar dat men het gebouw ook niet meteen heeft gekocht.”

- Advertentie -

Hij stelt verder dat het overheidsbedrijf ‘zo veel mogelijk onroerend goed, rondom de haven, in bezit moet hebben om zo door verhuur inkomsten te genereren’.

“Dit komt ook ten goede aan de bevolking van Curaçao, juist omdat het een overheidsbedrijf betreft. Dat was het hoofdmotief. Vervolgens kwam de kwestie van Jamaloodin naar buiten. Ik meen dat er niets verkeerd is gebeurd tijdens de vergadering”

, aldus Nepomuceno.

Oud-douanier Balentina licht toe dat zowel hij als De Freitas hun positie reeds op 28 januari jongstleden schriftelijk ter beschikking hebben gesteld.

“Er is duidelijk sprake van wanbeleid omdat er intern binnen het bedrijf geen controle is op bijvoorbeeld de bedrijfsvoering en de correcte doorloop van procedures.
Verder was het voor mij en mevrouw De Freitas bijna een onmogelijke situatie omdat het altijd zes tegen twee was (de huidige RvC bestond uit acht leden).
Vijf leden waren immers door de MFK voorgedragen en zoals men weet staat onze politieke leider, Helmin Wiels, lijnrecht tegenover de leider van MFK (Gerrit Schotte, red.).
Het enige wat wij konden doen, is de omstreden beslissingen aan de kaak te stellen en het naar buiten te brengen.
Het gaat hierbij onder andere om de verstrekking van concessierechten aan het bedrijf Nederex en de aanschaf van het gebouw aan de Pletterijweg.
Het feit dat er bij het besluit van de RvC duidelijk sprake was van een ‘conflict of interest’ en tegen de code corporate governance indruiste, getuigt van wanbeleid. Dit alles gaf voor ons de doorslag om onze posities neer te leggen”

, aldus Balentina, die overigens eveneens meent dat het havenbedrijf zo veel mogelijk onroerend goed in de haven in bezit zou moeten hebben.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Extra | Journaal 26 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thusday, November 25, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Extra | Journaal 24 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curaçaose drugskoerier op Malta aangehouden

Op Malta is een 44-jarige Curaçaose vrouw aangehouden voor drugssmokkel. Zo schrijft de Amigoe. De vrouw was via Brussel naar Malta gevlogen waar ze de drugs aan...

Democracy now! | Wednesday, November 24, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...
- Advertentie -