25 C
Willemstad
• woensdag 29 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Verzoek tot presentatie asbest

WILLEMSTAD — Milangelo Isidora van het bedrijf The Asbest Specialist heeft een verzoek gedaan om een presentatie te mogen houden in het parlement over asbest, het opruimen daarvan, een asbestsaneringsplan en aanpassing van het Landsbesluit invoerverbod asbest uit 2008.

asbestgevaarDirecte aanleiding was de explosie in het Kruithuis in december.
In de daken zat asbest.
Het puin is afgevoerd, volgens de overheid op veilige wijze voor de mensen die daarmee belast waren.
Maar Isidora heeft hierover forse kritiek geuit.

- Advertentie -

 

 

Hij verwijst naar artikel 1 van het Landsbesluit.
Daarin staat onder andere dat het verboden is bestaande, asbesthoudende waren en/ of materialen te slopen, verwerken, zagen, boren, schuren, transporteren en opslaan zonder begeleiding van experts, aangewezen en erkend door de overheid.

“Uit informatie blijkt dat bij 70 procent van de gebouwen op Curaçao asbest of asbesthoudend materiaal aanwezig is, hetzij in de vorm van dakplaten of asbestplaten, verwerkt in de bouwconstructie”

, schrijft Isidora in zijn verzoek aan Statenvoorzitter Mike Franco (Pais).

“Dit betekent dat voor een structurele aanpak van het asbestvraagstuk op Curaçao er niet alleen sprake zal moeten zijn van een verbod op de import van asbest/asbesthoudend materiaal en een verbod op het beroepsmatig bewerken en verwerken van asbesthoudend materiaal, maar tevens zal er een asbestsaneringsplan opgesteld moeten worden.
Daarvoor is gedegen weten regelgeving nodig”

, aldus Isidora.

Hij wijst ook op de discussie in 2006, toen zes studenten van Feffik tijdens het ontmantelen van het schip de SeaMaster ook blootgesteld werden aan asbest omdat dit in het schip was verwerkt.

“Er zijn toen veel toezeggingen gedaan dat men met wet- en regelgeving zou komen.
Maar dit is niet gebeurd.”

The Asbest Specialist heeft, samen met ArboConsult, vanaf augustus vorig jaar informatiecyclussen verzorgd voor onder meer vakbonden en de overheid.
Hieruit kwam naar voren dat er zo snel mogelijk wetgeving moet komen.
Ook dit jaar zullen de informatiecycli worden voortgezet.
Het bedrijf weet zich gesteund door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), de International Labour Organization en de internationale wetenschappelijke vereniging Collegium Ramazzini.
Zij dringen er allemaal op aan om het gebruik van asbesthoudend materiaal niet toe te laten.
In Nederland geldt al veel langer wet- en regelgeving op de import en het gebruik van asbesthoudende producten.
Het doel van de presentatie door Isidora is om er bij de Statenleden op aan te dringen de bestaande wet aan te passen en zo snel mogelijk goed te keuren, in het belang van de volksgezondheid.

valentine-freeport

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Automatische concepten

Nu.cw | Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt. De Toke...

Nu.cw | Vlucht KL-735 naar Curaçao vertrekt pas morgen

De KLM-vlucht KL735 naar Curaçao wordt verder vertraagt. Dat meldt KLM-regiomanager Dirk Buitelaar tegenover Nu.cw. De vlucht stond oorspronkelijk gepland om rond 15.00 uur Nederlandse tijd...

Nu.cw | TUI-vlucht naar Curaçao wijkt uit naar Punta Cana

TUI zal vlucht OR351 naar Curaçao vandaag laten uitwijken naar Punta Cana op de Dominicaanse Republiek. Dat meldt een woordvoerder van TUI aan Nu.cw. “Aanvankelijk leek het er...

NU | Tropische storm ABC-eilanden landt begin van de middag als eerste op Bonaire

De tropische storm die Aruba, Bonaire en Curaçao mogelijk zal treffen, komt waarschijnlijk woensdag rond 16.00 uur (plaatselijke tijd) als eerste aan land op Bonaire. Dat zegt...

RTL | Orkaanseizoen belooft weer zwaar te worden

Ook dit jaar belooft het opnieuw een hevig orkaanseizoen te worden. De spits is al afgebeten in Mexico en komende nacht wordt de tweede grote storm van...
- Advertentie -
- Advertentie -