28 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Verzoek tot presentatie asbest

HomeNieuwsVerzoek tot presentatie asbest

WILLEMSTAD — Milangelo Isidora van het bedrijf The Asbest Specialist heeft een verzoek gedaan om een presentatie te mogen houden in het parlement over asbest, het opruimen daarvan, een asbestsaneringsplan en aanpassing van het Landsbesluit invoerverbod asbest uit 2008.

asbestgevaarDirecte aanleiding was de explosie in het Kruithuis in december.
In de daken zat asbest.
Het puin is afgevoerd, volgens de overheid op veilige wijze voor de mensen die daarmee belast waren.
Maar Isidora heeft hierover forse kritiek geuit.

 

 

Hij verwijst naar artikel 1 van het Landsbesluit.
Daarin staat onder andere dat het verboden is bestaande, asbesthoudende waren en/ of materialen te slopen, verwerken, zagen, boren, schuren, transporteren en opslaan zonder begeleiding van experts, aangewezen en erkend door de overheid.

“Uit informatie blijkt dat bij 70 procent van de gebouwen op Curaçao asbest of asbesthoudend materiaal aanwezig is, hetzij in de vorm van dakplaten of asbestplaten, verwerkt in de bouwconstructie”

, schrijft Isidora in zijn verzoek aan Statenvoorzitter Mike Franco (Pais).

“Dit betekent dat voor een structurele aanpak van het asbestvraagstuk op Curaçao er niet alleen sprake zal moeten zijn van een verbod op de import van asbest/asbesthoudend materiaal en een verbod op het beroepsmatig bewerken en verwerken van asbesthoudend materiaal, maar tevens zal er een asbestsaneringsplan opgesteld moeten worden.
Daarvoor is gedegen weten regelgeving nodig”

, aldus Isidora.

Hij wijst ook op de discussie in 2006, toen zes studenten van Feffik tijdens het ontmantelen van het schip de SeaMaster ook blootgesteld werden aan asbest omdat dit in het schip was verwerkt.

“Er zijn toen veel toezeggingen gedaan dat men met wet- en regelgeving zou komen.
Maar dit is niet gebeurd.”

The Asbest Specialist heeft, samen met ArboConsult, vanaf augustus vorig jaar informatiecyclussen verzorgd voor onder meer vakbonden en de overheid.
Hieruit kwam naar voren dat er zo snel mogelijk wetgeving moet komen.
Ook dit jaar zullen de informatiecycli worden voortgezet.
Het bedrijf weet zich gesteund door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), de International Labour Organization en de internationale wetenschappelijke vereniging Collegium Ramazzini.
Zij dringen er allemaal op aan om het gebruik van asbesthoudend materiaal niet toe te laten.
In Nederland geldt al veel langer wet- en regelgeving op de import en het gebruik van asbesthoudende producten.
Het doel van de presentatie door Isidora is om er bij de Statenleden op aan te dringen de bestaande wet aan te passen en zo snel mogelijk goed te keuren, in het belang van de volksgezondheid.

valentine-freeport

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties