26 C
Willemstad
• dinsdag 20 april 2021 01:15

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...

Trouw | Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Dirk Waterval | Met feitenrelaas, transactieovereenkomst en persbericht Waarom besloot het OM dit keer wél om gelijk verdachten aan te wijzen in het falende bankbeleid van ABN Amro? Betreurenswaardig...

ParadiseFM | ‘Vaccinatiebonus werknemer mag’

Je personeel een financiële tegemoetkoming geven voor het nemen van het vaccin is arbeidsrechtelijk toegestaan. Dat schrijven juristen van HBN Tax & Law in een speciaal bulletin....

Democracy now! | Monday, April 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoVerzoek tot presentatie asbest

Verzoek tot presentatie asbest

WILLEMSTAD — Milangelo Isidora van het bedrijf The Asbest Specialist heeft een verzoek gedaan om een presentatie te mogen houden in het parlement over asbest, het opruimen daarvan, een asbestsaneringsplan en aanpassing van het Landsbesluit invoerverbod asbest uit 2008.

asbestgevaarDirecte aanleiding was de explosie in het Kruithuis in december.
In de daken zat asbest.
Het puin is afgevoerd, volgens de overheid op veilige wijze voor de mensen die daarmee belast waren.
Maar Isidora heeft hierover forse kritiek geuit.

 

 

Hij verwijst naar artikel 1 van het Landsbesluit.
Daarin staat onder andere dat het verboden is bestaande, asbesthoudende waren en/ of materialen te slopen, verwerken, zagen, boren, schuren, transporteren en opslaan zonder begeleiding van experts, aangewezen en erkend door de overheid.

“Uit informatie blijkt dat bij 70 procent van de gebouwen op Curaçao asbest of asbesthoudend materiaal aanwezig is, hetzij in de vorm van dakplaten of asbestplaten, verwerkt in de bouwconstructie”

, schrijft Isidora in zijn verzoek aan Statenvoorzitter Mike Franco (Pais).

“Dit betekent dat voor een structurele aanpak van het asbestvraagstuk op Curaçao er niet alleen sprake zal moeten zijn van een verbod op de import van asbest/asbesthoudend materiaal en een verbod op het beroepsmatig bewerken en verwerken van asbesthoudend materiaal, maar tevens zal er een asbestsaneringsplan opgesteld moeten worden.
Daarvoor is gedegen weten regelgeving nodig”

, aldus Isidora.

Hij wijst ook op de discussie in 2006, toen zes studenten van Feffik tijdens het ontmantelen van het schip de SeaMaster ook blootgesteld werden aan asbest omdat dit in het schip was verwerkt.

“Er zijn toen veel toezeggingen gedaan dat men met wet- en regelgeving zou komen.
Maar dit is niet gebeurd.”

The Asbest Specialist heeft, samen met ArboConsult, vanaf augustus vorig jaar informatiecyclussen verzorgd voor onder meer vakbonden en de overheid.
Hieruit kwam naar voren dat er zo snel mogelijk wetgeving moet komen.
Ook dit jaar zullen de informatiecycli worden voortgezet.
Het bedrijf weet zich gesteund door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), de International Labour Organization en de internationale wetenschappelijke vereniging Collegium Ramazzini.
Zij dringen er allemaal op aan om het gebruik van asbesthoudend materiaal niet toe te laten.
In Nederland geldt al veel langer wet- en regelgeving op de import en het gebruik van asbesthoudende producten.
Het doel van de presentatie door Isidora is om er bij de Statenleden op aan te dringen de bestaande wet aan te passen en zo snel mogelijk goed te keuren, in het belang van de volksgezondheid.

valentine-freeport

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties