31 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

Opinion | PIN: “How much more people have to suffer before the Minister of Justice starts addressing the problem we have with guns?

WILLEMSTAD - The National Innovation Party (PIN) says it has taken note that in recent times, there have been many cases where the use of guns has...

RTL | Eis 16 jaar cel tegen drugsbaron Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. De Hagenaar wordt verdacht van de handel in drugs...

PBC | Grensverdrag Sint-Maarten moet einde maken aan 375 jaar onduidelijkheid

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het werd 375 jaar geleden ook al eens vastgelegd: de tweedeling van het eiland Sint-Maarten. Helemaal duidelijk waar de grens tussen het Franstalige en...

PBC | Internationaal Symposium ‘Reclaiming the Narrative’ in teken van doorwerking slavernijverleden

Persbureau Curacao UTRECHT – De Nederlandse overheid heeft 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 uitgeroepen tot het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Ter inluiding van dit belangrijke jaar organiseert het...

ParadiseFM | Skiën op Saba

Skiën op Saba lijkt misschien een slechte grap, maar dat is het niet. Onlangs bezocht een skiscoutteam uit de VS het bovenwindse eiland. De wegen en wandelpaden...

PBC | Man die in de gevangenis mishandeld werd vrijgelaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een 48-jarige man, bekend onder de initialen R.R.M., is vrijgelaten na in de gevangenis te zijn mishandeld door medegevangenen. De man, die werd vastgehouden...
- Advertisement -spot_img

Verzoek tot presentatie asbest

HomeLandenCuraçaoVerzoek tot presentatie asbest

WILLEMSTAD — Milangelo Isidora van het bedrijf The Asbest Specialist heeft een verzoek gedaan om een presentatie te mogen houden in het parlement over asbest, het opruimen daarvan, een asbestsaneringsplan en aanpassing van het Landsbesluit invoerverbod asbest uit 2008.

asbestgevaarDirecte aanleiding was de explosie in het Kruithuis in december.
In de daken zat asbest.
Het puin is afgevoerd, volgens de overheid op veilige wijze voor de mensen die daarmee belast waren.
Maar Isidora heeft hierover forse kritiek geuit.

 

 

Hij verwijst naar artikel 1 van het Landsbesluit.
Daarin staat onder andere dat het verboden is bestaande, asbesthoudende waren en/ of materialen te slopen, verwerken, zagen, boren, schuren, transporteren en opslaan zonder begeleiding van experts, aangewezen en erkend door de overheid.

“Uit informatie blijkt dat bij 70 procent van de gebouwen op Curaçao asbest of asbesthoudend materiaal aanwezig is, hetzij in de vorm van dakplaten of asbestplaten, verwerkt in de bouwconstructie”

, schrijft Isidora in zijn verzoek aan Statenvoorzitter Mike Franco (Pais).

“Dit betekent dat voor een structurele aanpak van het asbestvraagstuk op Curaçao er niet alleen sprake zal moeten zijn van een verbod op de import van asbest/asbesthoudend materiaal en een verbod op het beroepsmatig bewerken en verwerken van asbesthoudend materiaal, maar tevens zal er een asbestsaneringsplan opgesteld moeten worden.
Daarvoor is gedegen weten regelgeving nodig”

, aldus Isidora.

Hij wijst ook op de discussie in 2006, toen zes studenten van Feffik tijdens het ontmantelen van het schip de SeaMaster ook blootgesteld werden aan asbest omdat dit in het schip was verwerkt.

“Er zijn toen veel toezeggingen gedaan dat men met wet- en regelgeving zou komen.
Maar dit is niet gebeurd.”

The Asbest Specialist heeft, samen met ArboConsult, vanaf augustus vorig jaar informatiecyclussen verzorgd voor onder meer vakbonden en de overheid.
Hieruit kwam naar voren dat er zo snel mogelijk wetgeving moet komen.
Ook dit jaar zullen de informatiecycli worden voortgezet.
Het bedrijf weet zich gesteund door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), de International Labour Organization en de internationale wetenschappelijke vereniging Collegium Ramazzini.
Zij dringen er allemaal op aan om het gebruik van asbesthoudend materiaal niet toe te laten.
In Nederland geldt al veel langer wet- en regelgeving op de import en het gebruik van asbesthoudende producten.
Het doel van de presentatie door Isidora is om er bij de Statenleden op aan te dringen de bestaande wet aan te passen en zo snel mogelijk goed te keuren, in het belang van de volksgezondheid.

valentine-freeport

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties