30 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Verzoek nog valide’

 

Procureur-generaal betreurt intrekking mandaat

- Advertentie -

Willemstad – Procureur- generaal Dick Piar heeft de Amerikanen op 4 mei – dus na de veelbesproken en intussen zeer omstreden brief van Justitieminister (PS) Elmer Wilsoe van 25 april aan Washington – laten weten dat het rechtshulpverzoek aan de Verenigde Staten van 15 februari 2012 ‘nog steeds van kracht is’.

Dit valt op te maken uit het schrijven van Piar van 4 mei 2012 dat gisteren door de ochtendkrant Vigilante werd afgedrukt. Dat gebeurde overigens bij een redactioneel artikel waarin wordt beweerd dat de PG dit ‘achter de rug’ deed van minister Wilsoe. Dit laatste lijkt niet per se het geval.

Wilsoe zou op de hoogte moeten zijn geweest, want de brief van Piar is ook copy conform aan de bewindsman van Justitie gestuurd.

En bovendien sprak Wilsoe zelf vorige week met het Antilliaans Dagblad over de 4 mei-brief van de PG.

Dit laatste deed Wilsoe mede om tegenover deze krant aan te geven dat hiermee wordt aangetoond dat pas op 4 mei het verzoek werd gedaan om voor de beslaglegging op de banktegoeden van Robbie dos Santos’ offshorevennootschappen gebruik te maken van de zogeheten ‘tweede’ machtiging.

In werkelijkheid was dit al lang gebeurd en was justitie in de VS hier reeds veel eerder van op de hoogte gesteld. De 4 mei-brief van de PG aan Amerika moet gezien worden als een reactie op het schrijven van Wilsoe op 25 april. Daarin geeft de minister niet alleen aan opheffing te verlangen van de beslaglegging, in verband met een vonnis van 4 april 2012 waarin het opheffen van het beslag (gebaseerd op een machtiging van juli 2011) wordt bevolen; zonder te vermelden dat er al sinds januari 2012 een tweede machtiging is (daarvan zou Wilsoe het bestaan niet hebben geweten).

Ook geeft de minister daarin aan Washington aan dat hij het mandaat voor het doen van rechtshulpverzoeken intrekt en van nu af aan naar zich toetrekt.

Die brief stond – na ontkenning door Wilsoe dat hij interventie zou hebben gepleegd – op de voorpagina van deze krant afgedrukt als bewijs dat deze wel degelijk bestond.

Gisteren publiceerde Vigilante dus het schrijven van de PG van 4 mei. Daarin stelt Piar dat ‘de brief van 25 april van de minister van Justitie van Curaçao aan de Attorney General en de minister van Buitenlandse Zaken van de VS hem recentelijk bekend is geworden’.

Beslag allang geëffectueerd

Als het competente gezag heeft de minister van Justitie de wettelijke bevoegdheid om zijn mandaat (van 25 augustus 1993) aan de PG in zaken die verband houden met wederzijdse bijstand in criminele aangelegenheden onder het verdrag van de VS met het Koninkrijk in te trekken. Zo vervolgt Piar zijn brief van 4 mei aan Justitie in Amerika.

,,Wij betreuren dit intrekken, maar we zullen in de toekomst naar dit inzicht handelen”, bericht Piar.

Verder letterlijk: ,,It is my opinion that the MLAT (mutual legal assistance treaty, red.) of February 15, 2012, based on a court order by the judge in Curaçao (which was sent to you under the legitimate mandate at that time) is still valid. I would appreciate if this MLAT could be executed.”

Deze laatste zin gebruikte Wilsoe vorige week in gesprek met het Antilliaans Dagblad om te onderbouwen dat toen pas, op 4 mei, zou zijn verzocht om het verzochte beslag te honoreren en ten uitvoer te brengen.

Letterlijk sprak de minister tegenover deze krant dat het doelpunt nog niet was gescoord, maar hooguit ‘in de lucht hangt’.

Uit andere, officiële Amerikaanse gerechtelijke stukken gedateerd 24 april 2012, blijkt dat het beslag allang was geëffectueerd; niet op basis van de eerste machtiging van juli 2011, maar op die van januari 2012. Dat een beslaglegging kennelijk aangepast en/of aangevuld kan worden, wordt ook duidelijk uit het feit dat het oorspronkelijke beslag van augustus 2011 (op basis van de ‘eerste’ machtiging van juli 2011) ook al in november 2011 (met als grond een machtiging van september 2011) werd uitgebreid, namelijk behalve op de banktegoeden van Dos Santos’ vennootschappen ook op de privébankrekeningen bij UBS in Miami.

Bron: Antiliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | ‘Indrukwekkende hoeveelheid’ cocaïne gevonden bij oprollen drugslijn, Hengeloër (48) en vijf anderen blijven twee weken in voorarrest

Maarten Schoon | Algemeen Dagblad Update - ‘Een indrukwekkende hoeveelheid cocaïne’ vond de politie Oost-Nederland donderdag, bij de grote actie waarbij een drugslijn tussen Curaçao en Oost-Nederland werd opgerold....

VRT | Nederlandse centrale bank biedt excuses aan voor haar rol in de slavenhandel

Jos De Greef | VRT.be Op een herdenking in Amsterdam heeft Klaas Knot, de gouverneur van De Nederlandse Bank, zijn excuses aangeboden voor de rol van de bank...

ParadiseFM | Soaw zoekt nieuw onderkomen

Het ministerie van Soaw gaat verhuizen. De huidige locatie in het WTC voldoet niet. Op dit moment is er vanwege de tropische depressie afgelopen woensdag sprake van...

DH | Other MPs approached to strengthen coalition

PHILIPSBURG--The Leaders of the Coalition parties National Alliance (NA) and the United Peoples (UP) Party jointly announced on Saturday evening that they are exploring the option of...

AntilliaansDagblad | Ministers Curaçao dragen folklore uit

Even geen mantelpak of jas en das, maar vrolijke folkloristische kledij. De ministers van Curaçao gingen er trots mee op de foto. Vlak voor ‘Dia de Bandera’...

Nu.cw | Politie vraagt medewerking horeca tijdens Marcha di Seú

De politie en het inspectieteam van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) vragen de medewerking van horecagelegenheden tijdens de Marcha di Seú zondag. Er zijn een aantal...
- Advertentie -
- Advertentie -