30 C
Willemstad
• dinsdag 20 april 2021 18:03

PBC | Ongedocumenteerden kunnen ook bij SDK of WTC vaccineren

Persbureau Curacao Ook inwoners van Curaçao zonder geldige verblijfspapieren kunnen zich laten vaccineren. Dat hoeft niet persé bij de kliniek Salu pa Tur, waar ze al langer welkom...

PBC | Girobank-gedupeerden beschikken weer over hun geld

Persbureau Curacao Ruim 2000 Girobank-gedupeerden hebben vanaf vandaag weer beschikking over hun tegoed. GI-RO Settlement Holding is de partij die daarvoor zorg draagt in samenwerking met Girobank. Begin...

Democracy now! | Tuesday, April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Lichte versoepelingen voor restaurants en winkels

De lockdown, plachi di dia en avondklok om 19u blijven tot zeker 30 april van kracht. Vanaf morgen versoepelen de coronabeperkingen licht voor restaurants en winkels. restaurants mogen...

Nu.cw | Scholieren opgepakt voor verspreiden ongepaste beelden

Een school heeft vorige week aangifte gedaan tegen een scholier die tijdens een Zoomles ‘ongepaste beelden’ liet zien. De minderjarige is gehoord door de politie en de...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaVertrouwen VS en Koninkrijk blijft

Vertrouwen VS en Koninkrijk blijft

In zaak uitleveringsverzoek VS

rechtbankWillemstad – Dat de drie mannen G.T.F., R.G.K. en R.M.R. niet uitgeleverd kunnen worden aan de Verenigde Staten (VS), betekent nog niet dat vertrouwensbeginsel tussen de VS en het Koninkrijk der Nederlanden is doorbroken. Dat staat in het deze week uitgesproken vonnis.

Advertentie

,,De procedure voorgeschreven in het Uitleveringsbesluit kan worden beschouwd als een instructienorm aan de overheid.
Het niet voldoen aan een of meer van die instructies, hoe onwenselijk ook, zal in zijn algemeenheid niet tot consequentie hebben dat het genoemde vertrouwensbeginsel tussen, in dit geval het Koninkrijk der Nederlanden en de Verenigde Staten van Amerika wordt doorbroken.
Dat neemt overigens niet weg, dat het op juiste wijze voldoen aan het Uitleveringsbesluit te allen tijde voorop dient te staan”

, aldus het vonnis waarin elders ook staat: ,,Het vertrouwensbeginsel tussen de VS en het Koninkrijk der Nederlanden is in casu het uitgangspunt. Er dient in beginsel voldoende vertrouwen te bestaan dat de autoriteiten op rechtmatige wijze hun opsporingsmiddelen hebben ingezet.”

Het Hof vonniste deze week dat de opsporingsmiddelen niet rechtmatig zijn ingezet en dat de Amerikaanse autoriteiten infiltreerden, observeerden en later ook de verdachten tijdens hun detentie ondervroegen zonder medeweten van het Openbaar Ministerie (OM). Omdat dit van doorslaggevende aard is geweest, is het Hof niet verder ingegaan op de door de advocaat, Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, gestelde gebreken aan de beschikkingen van de rechter-commissaris en aan de bevelen van de procureur-generaal.
Het Hof merkt wel op dat ‘het voor elke welwillende procesdeelnemer duidelijk moet zijn geweest dat de rechter-commissaris impliciet heeft geoordeeld dat de aanhouding rechtmatig is geweest en dat de procureur-generaal zijn bevelen wel heeft gegeven, doch dat deze kennelijk niet zijn betekend’.
Ook gaat het Hof voorbij aan de feitelijke aanwezigheid van de bewijsstukken en de eisen die daaraan gesteld worden.
Volgens het Hof zouden de bewijsstukken een dagvaarding rechtvaardigen en als de opgeëiste persoon voor een rechter op Curaçao zou zijn vervolgd, zou het ‘niet hoogst onwaarschijnlijk zijn dat deze door de voor hem geleverde bewijsvoering de ten laste gelegde feiten geheel of gedeeltelijk bewezen zou achten’.
De rechtszaak liet lang op zich wachten omdat deze eerder opgeschort werd vanwege een wrakingsverzoek van Sulvaran tegen een van de aangestelde Hofrechters. Deze trok zich uiteindelijk terug, hoewel het wrakingsverzoek werd afgewezen.
De drie mannen werden op 3 oktober 2013 aangehouden en op 4 oktober voorgeleid. Onder de verdachten is oudpolitieagent op Sint Maarten G.K., die net als de twee anderen Curaçaoënaar is.
Zij worden alle drie verdacht van het smokkelen van drugs via Sint Maarten.

bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties