27 C
Willemstad
• maandag 26 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

Vertrouwen VS en Koninkrijk blijft

HomeMediaVertrouwen VS en Koninkrijk blijft

In zaak uitleveringsverzoek VS

rechtbankWillemstad – Dat de drie mannen G.T.F., R.G.K. en R.M.R. niet uitgeleverd kunnen worden aan de Verenigde Staten (VS), betekent nog niet dat vertrouwensbeginsel tussen de VS en het Koninkrijk der Nederlanden is doorbroken. Dat staat in het deze week uitgesproken vonnis.

Advertentie

,,De procedure voorgeschreven in het Uitleveringsbesluit kan worden beschouwd als een instructienorm aan de overheid.
Het niet voldoen aan een of meer van die instructies, hoe onwenselijk ook, zal in zijn algemeenheid niet tot consequentie hebben dat het genoemde vertrouwensbeginsel tussen, in dit geval het Koninkrijk der Nederlanden en de Verenigde Staten van Amerika wordt doorbroken.
Dat neemt overigens niet weg, dat het op juiste wijze voldoen aan het Uitleveringsbesluit te allen tijde voorop dient te staan”

, aldus het vonnis waarin elders ook staat: ,,Het vertrouwensbeginsel tussen de VS en het Koninkrijk der Nederlanden is in casu het uitgangspunt. Er dient in beginsel voldoende vertrouwen te bestaan dat de autoriteiten op rechtmatige wijze hun opsporingsmiddelen hebben ingezet.”

Het Hof vonniste deze week dat de opsporingsmiddelen niet rechtmatig zijn ingezet en dat de Amerikaanse autoriteiten infiltreerden, observeerden en later ook de verdachten tijdens hun detentie ondervroegen zonder medeweten van het Openbaar Ministerie (OM). Omdat dit van doorslaggevende aard is geweest, is het Hof niet verder ingegaan op de door de advocaat, Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, gestelde gebreken aan de beschikkingen van de rechter-commissaris en aan de bevelen van de procureur-generaal.
Het Hof merkt wel op dat ‘het voor elke welwillende procesdeelnemer duidelijk moet zijn geweest dat de rechter-commissaris impliciet heeft geoordeeld dat de aanhouding rechtmatig is geweest en dat de procureur-generaal zijn bevelen wel heeft gegeven, doch dat deze kennelijk niet zijn betekend’.
Ook gaat het Hof voorbij aan de feitelijke aanwezigheid van de bewijsstukken en de eisen die daaraan gesteld worden.
Volgens het Hof zouden de bewijsstukken een dagvaarding rechtvaardigen en als de opgeëiste persoon voor een rechter op Curaçao zou zijn vervolgd, zou het ‘niet hoogst onwaarschijnlijk zijn dat deze door de voor hem geleverde bewijsvoering de ten laste gelegde feiten geheel of gedeeltelijk bewezen zou achten’.
De rechtszaak liet lang op zich wachten omdat deze eerder opgeschort werd vanwege een wrakingsverzoek van Sulvaran tegen een van de aangestelde Hofrechters. Deze trok zich uiteindelijk terug, hoewel het wrakingsverzoek werd afgewezen.
De drie mannen werden op 3 oktober 2013 aangehouden en op 4 oktober voorgeleid. Onder de verdachten is oudpolitieagent op Sint Maarten G.K., die net als de twee anderen Curaçaoënaar is.
Zij worden alle drie verdacht van het smokkelen van drugs via Sint Maarten.

bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties