31 C
Willemstad
• donderdag 21 oktober 2021 13:28

Laatste reacties

- Advertentie -

Vertraging bij aanpak

Moord op Wiels en financiële problemen Curaçao stoorzenders bij aanpak criminaliteit

navarro-09092013Willemstad – Het plan van minister Nelson Navarro (PAIS) van Justitie om de groeiende criminaliteit aan te pakken heeft in 2013, onder andere wegens de moord op parlementariër Helmin Wiels, geen doorgang gekregen. Dat staat in het plan ‘Aanpak Geprioriteerde Delicten jaar 2014’ dat gisteren aan de Staten is gepresenteerd.

Advertentie

Andere ‘stoorzenders’ voor het implementeren van het plan ‘Hoe minder preventie, hoe meer repressie’ zouden de financiële problemen van Curaçao zijn en de forse bezuinigingen die moesten worden doorgevoerd.
Zo had bijvoorbeeld de aanwijzing die Curaçao medio 2012 kreeg opgelegd ook gevolgen voor de begroting van het politiekorps.
In 2012 heeft de politie samen met het Openbaar Ministerie en Elmer Wilsoe (Pueblo Soberano), de toenmalige minister van Justitie, aan de hand van de zorgwekkende criminaliteit op Curaçao het besluit genomen om criminaliteit breder aan te pakken. In dit kader werd het plan ‘Hoe minder preventie, hoe meer repressie’ gemaakt.
Dit plan van aanpak houdt onder meer ‘een daadkrachtig optreden van het Korps Politie Curaçao, het Vrijwilligerskorps Curaçao (VKC) en de Transporte Publiko (TP) in een samenwerkingsverband’ in.
Dit plan heeft echter, zo staat nu in het plan voor 2014 voor de aanpak van criminaliteit dat gisteren aan de Staten is aangeboden, wegens de moord op Wiels in mei 2013 geen doorgang gekregen.
De aanpak zal nu alsnog zijn doorgang krijgen, maar dan op een meer kostenbesparende wijze.
In het plan van aanpak zijn zeven deelprojecten opgenomen.

- Advertentie -

Deze zijn:

 1. handhaving en toezicht;
 2. opsporing en vervolging;
 3. bestuurlijke handhaving;
 4. informatie;
 5. preventie en netwerken;
 6. communicatie;
 7. samenwerking met andere ministeries.

Volgens het plan dat gisteren aan de Staten is gepresenteerd vormen deze zeven deelprojecten de bouwstenen om te komen tot een continu proces om de criminaliteit op een structurele wijze te bestrijden.

,,De nodige bijstellingen aan deze deelprojecten naar aanleiding van de financiële toestand zullen door de verantwoordelijke (trekker) worden uitgevoerd”, zo staat in het plan.

De politie zal zich gedurende dit jaar met name inzetten om

 • autodiefstal,
 • woning- en bedrijfsinbraken,
 • roofovervallen,
 • vuurwapengebruik en vuurwapenhandel en
 • verkeersveiligheid

aan te pakken, zo staat verder in het plan ‘Aanpak Geprioriteerde Delicten Jaar 2014’.

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Het toppunt van onverdraagzaamheid

Naar aanleiding van het stuk van de Asosashon over homo’s van dominees en pastoors die verenigd zijn in de associatie van christelijke voorgangers (APK) wil ondergetekende graag...

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Den Haag - Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker...

Democracy now! | Wednesday, October 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 oktober 2021

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Overheidsschuld Curaçao ruim vier miljard gulden

De overheidsschuld van Curaçao is ten opzichte van het einde van het kwartaal weinig veranderd. De schuld van het tweede kwartaal van 2021 is ruim 4 miljard...

PBC | Inflatie Caribisch Nederland stijgt weer

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire zijn in juli, augustus en september 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS. In...
- Advertentie -