27 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Verplichte reserve 17 procent

centrale bankWILLEMSTAD — De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft in december 2013 haar monetaire beleid gericht op het verkrappen van de ruimte op de lokale geldmarkt voortgezet. Het percentage van de verplichte reserve, het voornaamste instrument, werd met 0,25 procentpunt verhoogd naar 17,00, zo laat de CBCS weten bij de verkorte balans van december.

Advertentie

- Advertentie -

Met het verhogen van de verplichte reserve wil de CBCS de liquiditeit van de banken en daarmee de groei van de kredietverlening beïnvloeden.
Ondanks de verhoging van het percentage, bleef het uitstaande bedrag aan verplichte reserves nagenoeg gelijk vanwege een afname van de basis waarover deze wordt berekend.
De basis is de binnenlandse schuld minus de lange termijndeposito’s.
De basisgeldhoeveelheid, dat is de som van de bankbiljetten en munten in omloop en de rekening-couranttegoeden van de commerciële banken bij de CBCS, steeg in december met 96,8 miljoen gulden als gevolg van een toename van deze rekening-couranttegoeden (71,3 miljoen gulden) en een stijging van de waarde van de bankbiljetten en munten in omloop (25,5 miljoen gulden).
De bankbiljetten en munten in omloop stegen als gevolg van de grotere vraag naar geld door het publiek in verband met de feestdagen.
De toename van de rekening-couranttegoeden was het resultaat van, onder andere, overmakingen door de overheid van Curaçao en Usona van hun rekeningen bij de CBCS ten gunste van hun rekeningen bij de commerciele banken.
De stijging in de rekening-courant tegoeden van de commerciële banken werd enigszins teniet gedaan door de netto verkoop van deviezen door de commerciële banken aan de CBCS. De post ‘verplichtingen aan de overheid’ nam af met 95,0 miljoen gulden door bovengenoemde overmakingen van de overheid van Curaçao van haar rekening bij de CBCS ten gunste van haar rekeningen bij de commerciële banken.
Bovendien heeft de overheid van Curaçao overmakingen verricht ten gunste van Usona in verband met de constructie van het nieuwe ziekenhuis.
De post ‘verplichtingen aan overige ingezetenen’ steeg daarentegen met 19,6 miljoen gulden.
Deze stijging werd veroorzaakt door een toename van 20,3 miljoen gulden in de post ‘deposito’s van overige ingezetenen’, die grotendeels het gevolg was van een toename van het saldo van het Algemeen Pensioenfonds van Curaçao (APC) door rente-inkomsten op obligaties uitgegeven door de voormalige Nederlandse Antillen en overgenomen door Nederland in het kader van de schuldverlichting.
De stijging was ook het resultaat van transacties door Usona gedurende december 2013. Aan de activazijde van de balans steeg de post ‘deviezen’ met 6,4 miljoen gulden door de eerdergenoemde netto verkoop van deviezen door de commerciële banken, enigszins gecompenseerd door overmakingen van Usona ten gunste van het buitenland.
Ten slotte is de post ‘goud’ aan de activazijde van de balans met 38,8 miljoen gulden gedaald als gevolg van de lagere marktwaarde op de balansdatum vergeleken met eind november 2013.
De daling van de post ‘kapitaal en reserves’ aan de passivazijde van de balans was gerelateerd aan de daling van de marktwaarde van goud.

Voor de balans zie www.centralbank.an.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -