26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Verplaatsing van illegaal dumpen in Boca SamÍ

HomeMediaAlgemeen nieuwsVerplaatsing van illegaal dumpen in Boca SamÍ

boca sami4WILLEMSTAD — De illegale stortplaats in Boca Samí blijkt zich, tot groot ongenoegen van de bewoners van het vissersdorpje, te hebben verplaatst van het terrein van het geplunderde hotel, de voormalige Bulado Inn, naar de toegangsweg tot het hotel. De berm van de Canasterweg ligt geheel bezaaid met zowel grof vuil, tuinafval als gewoon afval.

Het aanwezige illegaal gedumpte afval - 300.000 kilo ongeveer - werd op 25 april dit jaar door de eigenaar van het hotel als barrière opgeworpen om toekomstige afvaldumps tegen te gaan. Nu blijkt de route van de vervuilers bij de toegangsweg naar het hotel te stoppen.
Het aanwezige illegaal gedumpte afval – 300.000 kilo ongeveer – werd op 25 april dit jaar door
de eigenaar van het hotel als barrière opgeworpen om toekomstige afvaldumps tegen te gaan.
Nu blijkt de route van de vervuilers bij de toegangsweg naar het hotel te stoppen.

De verschuiving van de regelmatige afvaldumps vond plaats vanaf eind april.
Met grote regelmaat rijden er pick-up trucks af en aan.
Zoals de Amigoe reeds heeft bericht, heeft projectontwikkelaar Carlos Pardo, eigenaar van de voormalige Bulado Inn, uit wanhoop het terrein van het hotel afgebakend met enorme hopen illegaal gedumpt afval om de toegang voor onbevoegden in de toekomst te verhinderen.
Het hotel was in het verleden doelwit van plunderingen, vernielingen en extreme afvaldump.
Door inzet van groot materieel kon Pardo aan de hand van het aantal ‘loads’ uitrekenen dat de hoeveelheid gedumpt afval ongeveer 300.000 kilo bedraagt.
Ondanks de ‘opgeworpen barrière’ blijkt het vandalisme op het terrein door te gaan.

“Er zijn nu onlangs drie palmbomen op het terrein zodanig gekapt dat ik vermoed dat men de palmbladeren wilde hebben”

, aldus de eigenaar van het hotel.
boca sami2In verband met de omvang van de vele illegale afvaldumps, sprak Pardo reeds eind april ‘zijn wanhoop uit’ en trok aan de bel, waarbij hij ook een oproep aan de overheid deed voor hulp.
Hij gaf toen het volgende te kennen:

“Ik weet gewoonweg niet meer wat te doen, het is mijn afval niet. Er moet gewoon iets gebeuren om uit deze impasse te komen. Het lijkt hier wel een landfill. Als ik de SKS (uitvoeringsorganisatie Controle en Veiligheid) bel, wordt er gesteld dat er bewijs moet zijn wie de vervuiler is, wat natuurlijk onbegonnen werk is”, aldus Pardo.

Hij stelde toen ook bereid te zijn om het afval van zijn terrein met eigen mankracht en materieel naar de landfill te brengen:

“Ik vind het geen probleem om het afval te verzamelen en naar de landfill te brengen, maar ik zou het onterecht vinden als ik voor andermans vuil – 300.000 kilo – ook nog moet betalen. Vandaar dat ik op hulp van de overheid hoop.”

Volgens hem was het antwoord van Selikor toen dat er voor het vuil hoe dan ook betaald moet worden.
De vraag werpt zich op, nu het afval langs de Canasterweg ligt, wie nu voor de kosten van de schoonmaak moet opdraaien.
Zo heeft de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Ben Whiteman (PS), onlangs tegenover de organisatie van de Curaçao Clean Up verklaard dat de milieuwetgeving van het Eilandgebied Curaçao, op 10-10-‘10 nooit is overgeheveld naar het land.

boca sami3“Vervuilers kunnen daardoor niet beboet worden. Veel vervuilers weten dat en van dat gebrek aan wetgeving wordt misbruik gemaakt”

, aldus een eerdere reactie van minister Whiteman, die vol lof was over het grootschalig initiatief van de Curaçao Clean Up.
Hieraan hebben ongeveer 2000 vrijwilligers meegedaan die in vier uur tijd een half miljoen kilo afval hebben opgeruimd. Volgens de GMN-minister wordt er aan nieuwe wetgeving gewerkt:

“Dit valt onder de minister van Justitie, maar wij worden bij het proces betrokken. Ik weet niet precies hoever het proces is. Het kan al bij de Raad van Advies liggen. Als de raad goedkeuring geeft kan het binnen één à twee maanden door de Staten behandeld worden om vervolgens geïmplementeerd te worden”

, aldus de reactie van de minister een paar weken terug.

Dit artikel is geplaatst in
  1. Whiteman zegt dat zijn ministerie bij het ontwerp van de nieuwe milieuwetgeving betrokken is maar over de stand van zaken ervan weet hij niets. En dat zegt hij , bij dit voor de volksgezondheid uiterst balangrijke thema, zonder enige gene! Wat een waardeloze minister. Gezien zijn omvang, en dat als afgestudeerd arts ( te checken ? want er wordt zoveel cv-fraude hier gepleegd), houdt hij zich dag in dag uit alleen bezig met ontbijten, lunchen en dineren. Een aanfluiting als rolmodel voor de jeugd.

  2. Wat weet deze minister nu eigenlijk wel. Hij vind het prachtig om mensen vuil te zien opruimen maar geeft geen duimbreed toe aan de ilegale dumping. Milieu is ook een deel van onze gezondhei. Veel vuil betekend ook meer ratten en ander ongedierte.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties