31 C
Willemstad
• vrijdag 14 mei 2021 16:33

Telegraaf | ’Vakantie naar Aruba en Curaçao mag ook weer’

Yteke de Jong en Koen Nederhof AMSTERDAM - Het reisadvies voor Aruba en Curaçao gaat op geel. Dat bevestigt het Arubaanse bureau voor Toerisme. Eerder deze week werd...

Democracy now! | Friday, May 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Eerste stap naar vaste muziekles op school

Curaçao heeft een eerste stap gezet op weg naar structureel muziekonderwijs in het lesprogramma op de basisscholen, zo meldt het Curaçaohuis in Den Haag in een post...

Nu.cw | Gerstenbluth waarschuwt: ‘Stijging besmettingen in korte tijd nog steeds mogelijk’

Rick Hart Epidemioloog Izzy Gerstenbluth waarschuwt voor een hausse in besmettingen in korte tijd. Dinsdag en woensdag rapporteerde de afdeling Epidemiologie geen besmettingen, maar gisteren waren het er...

PBC | Zondag ode aan jarige Maxima op de Emmabrug

Persbureau Curacao Randal Corsen speelt komende zondag koningin Maxima toe voor haar 50ste verjaardag vanaf de Emmabrug op Curaçao. Hij doet dat samen met Jadah van Dijk en Tania...
- Advertisement -spot_img

Vernietigen IS kan drie jaar duren

HomeMediaVernietigen IS kan drie jaar duren

Strijders van IS YouTube.
Strijders van IS YouTube.

De Amerikaanse regering denkt dat de vernietiging van de Islamitische Staat in Syrië en Irak drie jaar kan duren. Dat heeft The New York Times in regeringskringen vernomen. President Obama zal het Amerikaanse volk woensdag de strategie tegen IS presenteren.

Volgens The New York Times bestaat de militaire campagne tegen IS uit drie fasen. De eerste fase die uit luchtaanvallen op IS-posities bestaat, is nu al gaande. De Amerikaanse luchtmacht heeft de afgelopen maand al bijna 150 missies in Irak uitgevoerd.

In de tweede fase worden het Iraakse leger, Koerdische strijders en mogelijk ook soennitische milities getraind, bewapend en van adviezen voorzien. Deze fase kan pas van start gaan als Irak een nieuwe regering heeft, waarin de belangrijkste religieuze en etnische groepen zijn vertegenwoordigd.

De moeilijkste en meest omstreden fase is de laatste, die van de vernietiging van IS in Syrië. Daar zou Obama ook tot luchtaanvallen willen overgaan. Volgens de krant gaat het ministerie van Defensie ervan uit dat de hele campagne drie jaar kan duren.

9/11
Obama keek in het tv-programma Meet the press vooruit naar de toespraak die hij woensdag zal houden, een dag voor de herdenking van de al-Qaida-aanslagen van 11 september 2001.

“Ik wil dat het Amerikaanse volk begrijpt welk gevaar ons bedreigt, hoe we het aanpakken en dat het erop vertrouwt dat we het kunnen aanpakken”, zei hij.

Hij blijft tegenstander van het sturen van grondtroepen.

Coalitie
Minister Kerry van Buitenlandse Zaken reist binnenkort naar het Midden-Oosten om bondgenoten voor de strijd tegen IS te zoeken. Minister van Defensie Hagel reist naar Turkije om daar steun te verwerven.

Wat de strijd in Irak betreft lijken de Amerikanen steun te krijgen van de Arabische wereld. Voor een oorlog tegen IS in Syrië wordt dat moeilijker. Maar er is geen alternatief, zei een regeringsfunctionaris tegen The New York Times.

Video:

De vernietiging van IS gaat zeker 3 jaar duren en er gaan hoe dan ook géén grondtroepen naar Irak, zei president Obama gisterenavond. 

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Dit is een strijd die al 14 eeuwen bezig is. Voornamelijk tussen Soenieten en Sjiieten. Als bijgerecht streeft men de wereldoverheersing door Islam na.
    Alle verschrikkingen die IS over hun vijanden uitstrooit, vinden hun oorsprong in de handelwijze van de Profeet, die op deze wijze “vrede” heeft gebracht. Het handboek voor deze verschrikking is de Koran. Tijd voor een hernieuwing van de kruistochten ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties