30 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Verkwisting bij levering drempels

verkeersdrempelsWillemstad – De levering en het aanbrengen van de verkeersdrempels in opdracht van Openbare Werken is nogal chaotisch en onzorgvuldig verlopen en er vond geen openbare aanbesteding plaats.

- Advertentie -

Dat blijkt uit het ‘Rapport van feitelijke bevindingen inzake onderzoek naar aankopen binnen Openbare Werken’ van de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) aan minister Earl Balborda (PNP) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Ordening.
Het rapport geeft een beeld van gebrek aan richtlijnen, het ontbreken van formeel beleid, onduidelijkheid over verantwoordelijkheden en mede als gevolg daarvan ongewenste functievermenging en verkwisting.
Het gaat om de (materiële) projecten die zijn aangegaan gedurende de periode van 10 oktober 2010 tot en met 31 maart 2013.
Soab staat onder andere specifiek stil bij de levering van de verkeersdrempels, waarvoor Openbare Werken dus geen openbare aanbesteding heeft gehouden.
Gezien de hoogte van de eerste bestelling (243.750 gulden) is openbare aanbesteding conform de interne richtlijnen ook niet noodzakelijk (maar later gaat het om meer geld).
In plaats hiervan had de uitvoeringsorganisatie UOOW gekozen voor een onderhandse aanbesteding, waarbij offertes zijn opgevraagd bij drie bedrijven.
verkeersdrempels2Uiteindelijk zijn echter drie bestellingen geplaatst voor respectievelijk de eerder genoemde 243.750 gulden, weer 243.750 gulden en 722.500.

,,Door deze handelswijze kon de aanbestedingsgrens van 250.000 gulden om over te gaan tot een openbare aanbesteding worden ontweken,”

aldus de overheidsaccountants.
Uit een interview met de directeur van UOOW, Raymond Florentina, blijkt dat het houden van een openbare aanbesteding wel ‘gewenst zou zijn geweest’.
Echter, in dit geval zijn er volgens Florentina een beperkt aantal leveranciers die op een serieuze manier met de levering van verkeersdrempels om kunnen gaan.
Hierdoor is besloten om geen openbare aanbesteding te houden.
Deze stelling kon volgens Soab echter niet met interne documentatie van UOOW worden onderbouwd.
Gekozen werd om offertes aan te vragen bij drie bedrijven:

  1. B-Proof Technology bv: een offerte van 1.950 per stuk;
  2. Verkoopkantoor Winkel’s Export: een offerte van 2.222 per stuk; en
  3. Hacan Industrial Supplies: een offerte van 2.080 per stuk.

De opdracht is gegund aan BProof Technology, die volgens het machtigingsverzoek van UOOW aan Stichting Wegenfonds Curaçao (SWC) een offerte had ingediend met de laagste prijs per stuk.
Er zijn toen drie bestellingen geplaatst voor het leveren van verkeersdrempels, namelijk:

  1. 125 stuks op 10 januari 2012 voor totaal 243.750 gulden;
  2. opnieuw 125 stuks op 23 juli 2012 voor weer in totaal 243.750; en
  3. 250 stuks op 9 augustus voor totaal 722.500.

Maar bij de derde bestelling is de prijs per stuk plotseling gewijzigd naar 2.890 gulden, een stijging van 940 gulden per stuk.
Conform de toelichting in het machtigingsverzoek aan SWC betreft deze derde levering een ‘rush order’.
Ambtelijk functionaris H. Basilio gaf tijdens een interview met Soab aan dat de reden voor deze ‘spoedopdracht’ in het feit ligt dat achteraf gezien meerdere drempels noodzakelijk waren.
Uit diverse gesprekken is het Soab gebleken dat de plaatsing van drempels afhankelijk was van binnengekomen klachten uit de gemeenschap en/of rapporten van de politie.
Uit de documentatie die werd aangetroffen is er echter geen indicatie van een (zorgvuldige) analyse en/of voorcalculatie van het totaal aantal drempels dat geplaatst moet worden gebleken.
Het is voor Soab niet mogelijk geweest om de stijging van 940 gulden per stuk te relateren aan het ‘urgente’ karakter van de derde bestelling van de verkeersdrempels.

Voor aanbrengen drempels geen offerte 

Voor het aanbrengen van de verkeersdrempels zijn geen offertes opgevraagd. Het aanbrengen van de verkeersdrempels is in eerste instantie verricht door Illussion General Contractors voor 1.250 gulden per dag. Vervolgens is de opdracht overgedragen aan het bedrijf Kwaliteit Constructie & Schoonmaak tegen betaling van 400 gulden per stuk. Conform de toelichting van functionaris Basilio is deze verandering aangebracht omdat de facturatie op basis van het aantal werkelijk geplaatste verkeersdrempel beter te controleren is. In totaal werden 500 verkeersdrempels besteld. Illusion General Contractors heeft in totaal 27 dagen gedeclareerd tegen 1.250 per dag voor het plaatsten van drempels op zeven verschillende wegen. Uit de intern verkregen informatie is het echter niet te achterhalen hoeveel drempels er geplaatst zijn. Uit het machtigingsverzoek aan SWC blijkt dat goedkeuring gevraagd wordt om opdracht te kunnen geven aan Kwaliteit Constructie & Schoonmaak om 550 verkeersdrempels aan te brengen. Soab: ,,Opmerkelijk hierbij is dat naar onze mening er geen 550 verkeersdrempels beschikbaar zijn, aangezien er in totaal 500 drempels zijn besteld, waarvan een gedeelte al door Illusion General Contractors is geplaatst.”

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -