29 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Oppositie wint verkiezingen Curaçao, hervormingsverdrag met Nederland ter discussie

HomeLandenCuraçaoVolkskrant | Oppositie wint verkiezingen Curaçao, hervormingsverdrag met Nederland ter discussie
Gerrit Schotte, voormalig leider van MFK, loopt met zijn vriendin en aanhangers naar het stemlokaalBeeld ANP Michael Kooren

Oppositiepartij MFK heeft op Curaçao negen zetels behaald bij de parlementsverkiezingen die vrijdag werden gehouden. Regeringspartijen PAR en MAN zijn flink afgestraft door de kiezer en houden gezamenlijk maar zes zetels over van de elf die ze nu samen hebben.

Het is meer dan dertig jaar geleden dat een partij op het eiland zoveel zetels behaalde. MFK gaat van vijf naar negen zetels.

De partij werd in 2010 opgericht door Gerrit Schotte, die daarna de eerste minister-president van Curaçao werd. Hij bleef leider van de MFK totdat hij in 2018 de gevangenis in ging voor valsheid in geschrifte en ambtelijke corruptie. Daarna werd Gilmar ‘Pik’ Pisas (49) de leider van de partij. In 2017 was de voormalig politieagent korte tijd minister-president. Hij reageerde vrijdagavond blij en opgelucht op de overwinning van de partij.

Een groot verschil tussen de MFK en de huidige coalitie is dat de partij van Pisas het niet eens is met de COHO, het akkoord voor ontwikkeling en hervorming van Curaçao dat de regering-Rhuggenaath met Nederland heeft getekend en dat de komende vijf jaar moet worden uitgevoerd. Pisas wil opnieuw met Nederland onderhandelen over het akkoord.

Verder wil Pisas Curaçao zo snel mogelijk leiden. ‘We hebben dringend leiderschap nodig’, zei Pisas. Volgens hem heeft de huidige coalitie vier jaar lang ‘niets voor de bevolking gedaan’.

Eugene Rhuggenaath, huidig demissionair minister-president en leider van de PAR, de partij die van zes naar vier zetels gaat, heeft Pisas al opgebeld en gefeliciteerd. De kans is groot dat MFK met de christen-democratische PNP gaat reageren. Die partij keert terug in het parlement met vier zetels. Het is ook de partij die in 1990 voor het laatst een verkiezing op Curaçao won met negen zetels.

Bron: Volkskrant

31 reacties

 1. @Derechtsttat, Het volk bijeen brengen. Ben benieuwd hoe ze dat gaan doen. Toen de MFK zelf in de regering zat was er geen sprake van, daarna de PAR regeringen en die deden het ook niet. Zou de MFK nu het wel echt gaan doen?
  MFK en PNP hebben een carte blanche dus als ze echt willen kunnen ze laten zien het beste voor te hebben met het volk.

 2. Rare jongens die reageerders; alles moet je hier zelf voorzien, ergernis en frustratie tot en met, een zooitje ongeregeld, er zijn 1000-en eilanden waar de zon schijnt, alles goed geregeld is, modelburgers wonen en toch kiezen om hier te blijven?

 3. @Kiko:

  “Zonnepanelen – nog batterijen aanschaffen – check

  Pos pa awa – waterput – snel laten boren – check

  Vuilnis ophalen – vind wel een mannetje – check”

  Great list, only thing missing is water purification and you’re set to go.

 4. @Drechi, @DeRechtsstaat en @TicoMartina. Hoe denken jullie dat de komende regering dit gaat oplossen cq een begin gaat maken met schoon schip maken in de alles overheersende vriend gaat voor mentaliteit. Het blijkt elke keer weer dat de oude politiek er een puinhoop van maakt en/of de puinhoop erfen. Elke keer blijkt dat de armoede niet bestreden wordt. Ergo in stand gehouden wordt. Elke keer wordt het woord autonomia uit de kast gehaald om het eigen falen te verdoezelen. Elke keer blijkt dat leningen die men krijgt niet terugbetaald worden. Meneer Pisas heeft zelf verkondigd dat hij leningen van Nederland wil, maar dat ze bijna nooit worden terugbetaald. Dus ik zou zeggen droom lekker verder. Over een tijdje zal blijken dat de armoede nog verder stijgt, ondanks dat men het minimum loon wil verhogen en de onderstand 1100 gulden wil geven, als het aan Calmes ligt.
  Ik zal de komende regering beoordelen op hun daden betreffende gedane beloftes zoals integriteit, transparantie en werkgelegenheid. Ben zeer benieuwd of de komende regering een referendum durft uit schrijven om uit het koningkrijk te stappen. Gelukkig zijn er ook mensen die het aandurfden om op 3 vooruitstrevende partijen te stemmen. Dit geeft hoop voor de toekomst. De jaren dat ik hier woon heb ik nooit gestemd omdat ik geen vertrouwen had in de partijen. Dit jaar voor het eerst gestemd en wel op vishon, als oudere inwoner van dit tot op het bot verotte eiland.

 5. Zonnepanelen – nog batterijen aanschaffen – check

  Pos pa awa – waterput – snel laten boren – check

  Vuilnis ophalen – vind wel een mannetje – check

 6. @Tico Martina, de gezworen vijand van framing, pompositeit, zelfvoldaanheid en groepsdenken, niet bepaald een mietje dus.

 7. Zij / Wij kwamen van alle contreien van dit land om duidelijk te maken wie nu het voortouw mag nemen.

  Dat deze taak een zware uitdaging is, is ZEKER evident.

  Derhalve mijn oproep aan de trekkers, heel even tot bezinning komen, en als eerste dit thans redelijk niet meer sterk verdeelde volk bijeen te brengen.

  Azijnpissers als menigeen hier op deze blog zijn ook welkom, immers vijanden c.q. jij met de kont tegen de krib moeten ook in de ogen worden gekeken.

 8. Met een oerdom volk als het Curacaose, over hun schrijnend gebrek aan besef van integriteit nog niet te spreken, is een democratie niet de beste staatsvorm.

 9. Tico is lange tijd weggeweest omdat Tico besloot zijn mening te bewaren tot na de verkiezingen. Ondanks het zeer teleurstellend resultaat in Nederland ben ik superblij met het resultaat op Curacao. Ik hoop de tijd mee te maken dat de PAR dezelfde weg volgt als Democrat, elke keer meedoen maar nooit zetels krijgen. Het verraad van MIguel Poepoeriee zal ik never nooit vergeten. MFK-PNP en KEM ban pa e kambio!

 10. Het volk heeft gesproken.
  Dat ik de uitspraak niet slim vind maakt niet uit dit is democratie.
  Het is ook democratie als het systeem gemanipuleerd wordt.
  Dat ik denk dat het volk dom gehouden wordt en dat deze uitslag het weer bevestigt maakt niet uit.
  Ik blijf hoop houden gelukkig geven resultaten van het verleden geen garantie voor de toekomst.
  Het volk heeft gesproken en dat moeten we respecteren.

 11. @Roy Rogers we zijn van de smeerlappen rojer dsantos monk af. Flinke dreun gekregen, mochten ze er luchtig over doen, geloof maar dat ze tandenknarssen.

 12. Een buschauffeur, hoe lang zal die een boeing 747 kunnen besturen voordat het neerstort?

  Evenzo met Pik Pisas. Hoelang kan een kopieerbeambte een natie behoorlijk aansturen voordat devboel knapt.
  Niet lang!

  O, enne.. het ironische van het verhaal;
  Dit kopieknaapje kan niets uitrichten (uitdelen/ spatten/ plaatsen/ beginnen) zonder de geldbuidel van Knops.
  Hij kan premiertje spelen, en dat betekent: pakje aan, op de troon zitten, iets opspelddn met het predicaat ” Ik nu baas is”., en je hebt een premier.

  Pik Pisas zonder Nederlandse centjes is machteloos.

 13. Vox Populi Vox Dei
  Het volk heeft gesproken.
  De massa is kassa.
  De geldzak en de bedelnap
  blijven nooit honderd jaar
  aan de zelfde deurknop hangen.
  Bedankt PAR,
  Bedankt MAN.
  Tijd voor een nieuw geluid.
  Wat zal het worden?
  Graaien of regeren of
  Graaien en regeren.
  De tijd zal het uitwijzen.
  Iedereen scherp blijven en
  vinger aan de pols houden.

 14. Even mijn kop uit de grond halen: jongens het volk heeft gesproken. De pap wordt niet zo heet opgegeten. In Nederland speelt men Mens erger je niet, op Curacao Domino voor punten of changa. Maar als ze in dialoog blijven komt men eruit, en het zal niet zo zuur zijn. Onder alle omstandigheden kalm blijven. Bon nochi.

 15. You ‘d think folks would have learned something from history………Guess not. Vanuit Makati mijn eerste app vanochtend aan familie op Korsou: “hopi forsa”. Trust me, you’ll need it.
  Ik hoop dat de Ali Baba’s van Mafia Fundashon Korrupto op Schiphol worden opgewacht door een bode met briefke met een simpele mededeling: “You will be administrated and supervised by COHO. These conditions are nonnegotiable. Resistance is futile” (vrij naar de Bork uit Star Trek)
  Uiteraard zal Den Haag versterking gelasten van het RST-contingent, o.m. met 2 forensisch accountants.
  Weet iemand al misschien of de “buitengewoon kabinets-adviseur”, een zekere “Gerrit”, al zijn keuze heeft doorgegegeven? Hij kan nl. kiezen uit de oude salarissen van de Top Bananas van UTS of SVB.
  Ik weet alleen dat hij heeft moeten beloven niet telkens zijn bijbel mee te nemen naar het kabinetsberaad.
  Oh boy….What joy, Can’t wait for the stupidities from the Forti-folk to start.

 16. “De Here las hier op KKC de zeer menslievende observaties van een aantal “Xenofobisten” Pur Sang…
  Hij liet ze even tot zich doordringen, draaide zich om en weende bitter… Hij vroeg zich af hoe hij toch zulke “snakes in the grass” kunnen laten gedeien op ons Dushi Korsou…..
  Hij was per slot van rekening slechts 2000 jaar van de “oude Slang in het Paradijs” verlost, of dienen zich diens nazaten alweer aan……

 17. Voor mensen die zich nog afvragen wat een UNA diploma waard is: de Rechtsstaat heeft er een. Lees zijn ‘bijdragen’ hier beneden en u hebt het antwoord.

  9 zetels naar een partij van criminelen (Schotte, Jamaloodin, Constantia), corrupten (Charles ‘Korupshon’ Cooper) en lieden met het IQ van een leguaan (Dj Doran).

  Toen God het Curacaose volk maakte moet Hij een complete off day hebben gehad.

 18. @ De Rechtsstaat,

  Jij bent pro-MFK, dus kom ons eens uitleggen hoe jij de komende 4 jaar ziet ontwikkelen, ik ben heel benieuwd.
  Het scenario dat ik (en velen met mij) voor ogen zien is een knallende ruzie met Nederland, waardoor Nederland de geldkraan dichtdraait. Daarmee is het eiland per direct failliet.
  Wanneer jij dat niet zo ziet dan hoor ik graag hoe jij denkt dat Pisas van de COHO af kan komen ? Er is immers voor getekend, het geld is al ontvangen, dan kun je daarna niet nog een keer gaan onderhandelen over de voorwaarden. Je kunt wel gaan tegenwerken, maar dan gaat de geldkraan gewoon dicht en zonder geld kunnen we hier niet overleven, er zijn immers geen inkomsten.

  Dit is een serieuze vraag, probeer je niet voor gek te zetten, maar dit zijn de opties die er zijn ………….of Pisas gaat gewoon akkoord met de COHO, pleegt dan kiezersbedrog en wordt bij de volgende verkiezingen weggevaagd.

 19. Een ding is zeker: Wij zijn voor altijd verlost van de schreeuwlelekerd Menki Palu di lechi Rojer.
  Ik heb begrepen dat hij volgende week te werk wordt gesteld bij Coshel van zijn huidige baas Amparo dos Santos.

 20. Ik durf natuurlijk niet te uitgesproken te zijn. Anders krijg ik weer een sneer van FOX, maar ik denk wel dat de heer Pinas denkt na deze verkiezingsoverwinning: OMG…. Nu moet ik!. De strijd aangaan met Knops….verliezen….beloftes nooit na kunnen komen…..Robbie en cs in zijn nek…..als Ulanda de geldkraan dichtdraait is het over met “het” eiland. In Nederland ligt helemaal niemand wakker van “het” eiland (zolang het niet te veel geld kost). Tsja en die PNP met die mevrouw….hoe heet ze ook al weer. I hope for the best voor de mensen van Curaçao, maar ik vrees dat ze zich in handen hebben gegeven van zelfverrijkers. Dat is erg genoeg.

  Als hij maar niet een alliantie aangaat met KEM of TPK. Dan zou het helemaal bingo zijn voor Curaçao. Het “land” Curaçao heeft toch wel raakvlakken met Suriname…..

 21. Awe na pueblo no palabra, nos tin “Drechi pa bosnan Tur” na palabra …

  Konta nos oyentenan kon Korsow no ta bai bira un Haiti si ta bira independiente ?

 22. @Ericlapas:
  Het is maar goed dat dit geen “Pueblo na Palabra” is. Daar hebben je opinies waarde. ……. Daar moet je zijn.

 23. Het is erg teleurstellend, heel even had ik gedacht dat de bevolking massaal blanco zou stemmen maar dit is simpel weg de wet van behoud van ellende.

  Over 4 jaar hebben we weer dezelfde problemen, een overvol overheidsapparaat, een lege staatskas en meer armoede.

  Ik heb net als velen mijn best gedaan om via dit medium het volk de ogen te openen maar het is niet gelukt.

  Moet zeggen dat ik niet van het softe aanpak ben en meer van schok therapie dus als je de YDK tot op de bot beledigt dacht ik, valt het kwartje misschien, maar de knipselkrant met zijn commentpolis laat niet alles toe.

  Moet zeggen dat ik niet weet hoe verder, ik kan wel af en toe kinderen bijles blijven geven en een bijstand moeder met een laptop helpen maar ja dat zet allemaal geen zode aan de dijk.

  Ben toch bang dat de Curaçaose bevolking geen Ericlapas verdient.

 24. Ik denk dat het Hoofd stembureau alvast nieuwe stembiljetten kan laten drukken. Deze criminele partij houdt het echt niet lang vol.

 25. Ons teefje is inmiddels onverzadigbaar. Zij vindt het geweldig voor de MFK.

  Chupé, Lembé, Fijnkauwen (indien nodig) en nu slikken!

  Geweldig deze afstraffing…. de meerderheid zegt, mi no ta kana ku bo y nos ta ban krese sin bo.

  Knops, kennelijk denken ze in Nederland “GOOD RIDDANCE”, hier zeggen wij EN JIJ NU? De meerderheid zegt heel zachtjes, take your “onbekende” COHO and shove it up your arse for now.

 26. We hebben dringend leiderschap nodig zegt Pisas.
  Bedoelt Pisas dat hij die grote leider zal zijn met leiderschap?
  Weer 300 familieleden en vrienden in het overheidsapp. dumpen?

  Gelukkig is er Knops en COHO die gelijk de geldkraan dichtdraait als het nieuw stamhoofd rare fratsen uithaalt

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties