Demissionair minister-president Eugene Rhuggenaath heeft een aangepaste screeningswet voorgelegd aan de Raad van State. Die aanpassingen moeten volgens Rhuggenaath de integriteit van ministers en kandidaten voor een ministerschap waarborgen.
De huidige screeningswet zou de privacywetgeving volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens op bepaalde punten schenden.
Ook moeten instanties die de screening uitvoeren de geheimhoudingsplicht naleven.
Bron: ParadiseFM
De huidige screeningswet zou de privacywetgeving volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens op bepaalde punten schenden.
Dat valt wel mee. En transparantie is veel belangrijker! Als je Minister wil worden en veel geld gaat verdienen dan telt de privacy wetgeving minder. Anders moet je niet de politiek ingaan!
“Ook moeten instanties die de screening uitvoeren de geheimhoudingsplicht naleven.”
Ze mogen dus kijken of iemand voldoet aan de eisen gesteld in de screenings wet maar ze zijn verplicht om daarover geen mededelingen te doen. Dan komt het advis bij de formateur of minister van justitie en die kan de uitslag naast zich neer leggen en gewoon, tegen het advies in, de persoon benoemen. De instanties moeten de privacy wet respecteren en kunnen dus geen commentaar geven.
Dus kunnen: Cooper, Chong en Braam dadelijk op nieuw bevoordeeld worden en alsnog tot minister worden benoemd.
Krijgt Chong dadelijk toch gelijk het verleden is geen probleem of beletsel voor het ministerschap. Waarschijnlijk was deze wet allang in de maak maar heeft door corona en de boycot van de staten vertraging op gelopen.
Deze wet had wet moeten zijn voor de verkiezingen.
Het gaat niet om de partijen het gaat niet eens om de personen het gaat om de “elite” zonder hoofdletter.