26 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 06:56

ParadiseFM | 49.000 toeristen bezochten Aruba in maart

Bijna 49.000 verblijfstoeristen bezochten Aruba in de maand maart. Dat heeft het Arubaanse toerismebureau gisteren bekend gemaakt. Daarvan waren ruim 43.000 toeristen afkomstig uit Noord-Amerika. De rest kwam...

NRC | Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

Flori Hofman De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen...

NTR | Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant,...

DH | Invest in kingdom relations, Council of State reemphasises

THE HAGUE--Relations in the Dutch Kingdom require constant investment, the Council of State reemphasised in its 2020 annual report. The relationship of mutual respect between governments and...

AntilliaansDagblad | Maatregelen Bonaire voorzichtig afgeschaald

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5. Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij...

AntilliaansDagblad | Perspectief politieplannen St. Maarten verdwijnt

Den Haag - Waar de voortgangscommissie eind 2019 optimistisch was over het Korps Politie Sint Maarten (KPSM), is het perspectief op verbeteringen nu erg laag. Anderzijds lijkt...
- Advertisement -spot_img
HomeVerkiezingen Curacao 2021NTR | Caribsch Netwerk Curaçao gaat ongedocumenteerden verblijfsvergunning geven

NTR | Caribsch Netwerk Curaçao gaat ongedocumenteerden verblijfsvergunning geven

Minister Quincy Girigorie (links) – foto: regering Curaçao

WILLEMSTAD – Curaçao geeft ongedocumenteerden de kans om in de komende drie maanden een verblijfsvergunning aan te vragen.

Dat maakt justitieminister Quincy Girigorie bekend. De maatregel past in het ‘verantwoordelijke integratiebeleid’ dat de regering volgens hem vorig jaar is gestart. De vergunning wordt gegeven op basis van humanitaire en economische gronden, legt hij uit.

“Laat ik duidelijk zijn: het beleid is niet bedoeld om trago-meisjes of vluchtelingen te belonen met een vergunning. Het moet heel duidelijk zijn dat dit geen generaal pardon is. Het geldt niet voor mensen die gisteren op een illegale manier ons land zijn binnen gekomen of nu in een bootje onze kant opkomen.”

Volgens Girigorie gaat het wél grotendeels om mensen uit Venezuela die sinds de crisis daar, naar Curaçao zijn gevlucht.  Maar ook ongedocumenteerden uit landen als Haïti en de Dominicaanse Republiek komen in aanmerking. De minister schat dat er minstens 9000 illegalen zijn van wie tussen de drie – en vierduizend voldoen aan de vergunningseisen. Volgens mensenrechtenorganisaties is het aantal illegalen op het eiland echter drie keer zo groot.

Wie komt in aanmerking?
Het gaat om migranten die zijn binnengekomen op een legale manier, maar daarna een leven hebben opgebouwd zonder verblijfsvergunning, aldus de justitieminister over wie in aanmerking komt. “Ze hebben vaak werk en hun kinderen gaan naar school. Een voorwaarde is wel dat ze niet in aanraking zijn geweest met justitie.”

Curaçao hoopt hiermee ook extra belastinginkomsten te innen. In 2020 heeft het CMC-ziekenhuis bovendien meer dan zes miljoen gulden (Naf) uitgegeven voor zorg aan onverzekerde illegalen. Met de tijdelijke vergunning kunnen ze echter legaal werken, een zorgverzekering afsluiten en hun kinderen verder studeren, zo belooft Girigorie.

‘Blij dat ik mijn dochter legaal kan grootbrengen’- Shanique Rowe

“Ik ben bij dat ik eindelijk een legale status kan aanvragen en mijn tweejarige dochter op een legale manier kan grootbrengen op Curaçao”, reageert de Jamaicaanse Shanique Rowe (30) op het nieuws.

Ze vertelt dat ze twee jaar geleden gevlucht is voor geweld in haar thuisland. Op Curaçao kwam ze erachter dat ze zwanger was. “Zij is hier geboren, maar toch kwamen we niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning. Hierdoor hebben we geen ziektekostenverzekering en ben ik elke dag bang om opgepakt te worden. Ik hoop met de vergunning mijzelf en mijn dochter een betere toekomst te kunnen geven.”

Ieteke Witteveen van Human Rights Defense Curaçao zegt het ‘heel fijn’ te vinden dat er aandacht is voor ongedocumenteerden. “Maar wat wij jammer vinden, is dat deze regeling niet voor de meest kwetsbare personen in de samenleving is.”

Mensenrechtenorganisaties hebben aangegeven dat Curaçao zich juist daarop moet richten, legt ze uit.

“Wij zouden graag zien dat er een plan komt voor alle ongedocumenteerden, dat er een integraal plan komt hoe deze mensen ook in de regio op te vangen en dat er meer aandacht komt voor de situatie in de vreemdelingenbarakken. Daar hebben we de minister niet over gehoord.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties