28 C
Willemstad
• zondag 16 januari 2022 17:59

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Caribsch Netwerk Curaçao gaat ongedocumenteerden verblijfsvergunning geven

Minister Quincy Girigorie (links) – foto: regering Curaçao

WILLEMSTAD – Curaçao geeft ongedocumenteerden de kans om in de komende drie maanden een verblijfsvergunning aan te vragen.

Dat maakt justitieminister Quincy Girigorie bekend. De maatregel past in het ‘verantwoordelijke integratiebeleid’ dat de regering volgens hem vorig jaar is gestart. De vergunning wordt gegeven op basis van humanitaire en economische gronden, legt hij uit.

“Laat ik duidelijk zijn: het beleid is niet bedoeld om trago-meisjes of vluchtelingen te belonen met een vergunning. Het moet heel duidelijk zijn dat dit geen generaal pardon is. Het geldt niet voor mensen die gisteren op een illegale manier ons land zijn binnen gekomen of nu in een bootje onze kant opkomen.”

- Advertentie -

Volgens Girigorie gaat het wél grotendeels om mensen uit Venezuela die sinds de crisis daar, naar Curaçao zijn gevlucht.  Maar ook ongedocumenteerden uit landen als Haïti en de Dominicaanse Republiek komen in aanmerking. De minister schat dat er minstens 9000 illegalen zijn van wie tussen de drie – en vierduizend voldoen aan de vergunningseisen. Volgens mensenrechtenorganisaties is het aantal illegalen op het eiland echter drie keer zo groot.

Wie komt in aanmerking?
Het gaat om migranten die zijn binnengekomen op een legale manier, maar daarna een leven hebben opgebouwd zonder verblijfsvergunning, aldus de justitieminister over wie in aanmerking komt. “Ze hebben vaak werk en hun kinderen gaan naar school. Een voorwaarde is wel dat ze niet in aanraking zijn geweest met justitie.”

Curaçao hoopt hiermee ook extra belastinginkomsten te innen. In 2020 heeft het CMC-ziekenhuis bovendien meer dan zes miljoen gulden (Naf) uitgegeven voor zorg aan onverzekerde illegalen. Met de tijdelijke vergunning kunnen ze echter legaal werken, een zorgverzekering afsluiten en hun kinderen verder studeren, zo belooft Girigorie.

‘Blij dat ik mijn dochter legaal kan grootbrengen’- Shanique Rowe

“Ik ben bij dat ik eindelijk een legale status kan aanvragen en mijn tweejarige dochter op een legale manier kan grootbrengen op Curaçao”, reageert de Jamaicaanse Shanique Rowe (30) op het nieuws.

- Advertisement -

Ze vertelt dat ze twee jaar geleden gevlucht is voor geweld in haar thuisland. Op Curaçao kwam ze erachter dat ze zwanger was. “Zij is hier geboren, maar toch kwamen we niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning. Hierdoor hebben we geen ziektekostenverzekering en ben ik elke dag bang om opgepakt te worden. Ik hoop met de vergunning mijzelf en mijn dochter een betere toekomst te kunnen geven.”

Ieteke Witteveen van Human Rights Defense Curaçao zegt het ‘heel fijn’ te vinden dat er aandacht is voor ongedocumenteerden. “Maar wat wij jammer vinden, is dat deze regeling niet voor de meest kwetsbare personen in de samenleving is.”

Mensenrechtenorganisaties hebben aangegeven dat Curaçao zich juist daarop moet richten, legt ze uit.

“Wij zouden graag zien dat er een plan komt voor alle ongedocumenteerden, dat er een integraal plan komt hoe deze mensen ook in de regio op te vangen en dat er meer aandacht komt voor de situatie in de vreemdelingenbarakken. Daar hebben we de minister niet over gehoord.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | VPRO zendt ‘Atardi’ uit van Selwyn de Wind

Persbureau Curacao De VPRO zendt op donderdag 27 februari de documentaire ‘Atardi’ uit over het leven van Rudy Plaate. De film is gemaakt door Selwyn de Wind. Gedurende...

PBC | Opnieuw drie mensen op Curaçao overleden aan corona

Persbureau Curacao Voor de tweede dag op rij zijn er op Curaçao drie mensen overleden aan de gevolgen van corona. Het gaat om twee patiënten in het CMC...

Column Youp | Massaal muiten

Is die Stef Blok nou een handige politieke Harrie of gewoon een doortrapte achterbakse lafbek? Hoe ranzig is het om bij je afscheid als minister van Economische...

Law360 | Italy’s ‘King of Slots’ sues Spyware Co. for hacking his Iphone

An Italian casino owner known as "King of the Slots" is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his native country and...

DH | UPDATE: Airport closure 9:00pm today

AIRPORT -- The Princess Juliana International Airport has announced a scheduled closure at 9:00pm on Saturday, January 15. This to ensure safety due to limited staff at...

Ingezonden | De klantvriendelijkheid van Curgas

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertentie -
- Advertentie -