27 C
Willemstad
• maandag 28 november 2022

DKR | Nieuwe dreun voor Curaçaose goksector

Met PG besluit | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De online kansspelsector op Curaçao blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij de...

Democracy now! | Friday, November 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, November 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, November 23, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

NOS | Formatie op Curaçao – net even anders dan in NL

Foto Extra

Verslaggever Jurgen van den Berg vanochtend op NPO radio 1 in gesprek met NOS correspondent Dick Drayer over de formatie nav de installatie van de nieuwe Staten.

Rond dezelfde tijd als in Nederland werden er verkiezingen gehouden op Curaçao. En ook daar zijn ze nu druk bezig met het formeren van nieuw kabinet.

De komende week wordt er al een resultaat verwacht. Nog voor dat er een regeringsakkoord is, zijn de meeste ministernamen al bekend.

Het gaat op de eilanden net iets anders dan dat we hier in Nederland gewend zijn, zegt NOS Correspondent Dick Drayer,

NOS-Correspondent Dick Drayer:

Bron: NPO radio 1/NOS

Artikel delen

18 reacties

 1. 50 jaar zelfbestuur en we hebben meer schulden en gaten in de weg, en rijke volgegraaide ex politici dan ooit tevoren !
  Danki bestuurders!

 2. @tico, democratie is een slecht systeem dat mank gaat door compromis en traagheid. Helaas kan ik geen beter systeem voor stellen.
  Kleptocratie is een systeem bedoeld om de leiders de vrije hand gegeven om in hun machtsperiode zich zelf, direct of indirect door het aanstellen van personen, verlenen van gunsten of aanbesteding van opdrachten, te doen ten baten van hunzelf.
  Dit systeem is beduidend slechter voor de gemeenschap.
  Deze systemen kunnen niet met elkaar communiceren omdat ze elkaar niet kunnen begrijpen. Dit is niet een “beetje anders” . Bij de vinden dat ze democratische verkozen zijn. Er is er alleen een die belang heeft dat zijn bevolking een onderbouwde mening heeft en dus onderwijs redelijk hoog op de prioriteiten heeft staan.
  En de ander ziet onderwijs alleen als een manier om zijn zakken te vullen en heeft absoluut geen belang bij kiezers met een onderbouwde mening.

 3. @ Dvma, wat is er dan positief te vermelden over de politiek van Nederland en Curacao? Omdat men mag stemmen is er democratie? Stemmen die op Curacao al decenia lang worden opgekocht door middel van een nieuwe koelkast of wasmachine? Of zoals ten tijde van de slotverklaring met een belkaart van 5 florin? Of moeten we zo trots zijn op Nederland met al de schandalen, doofpotten, leugens, oplichterij, knevelarij en verantwoordelijk voor doden? Met hun misplaatste bezuinigingen wat niks anders was dan lastenverzwaring onderwijl geld over de balk smijtend aan onbenulligheden. Met hun zwaar incompetente bestuursleden die verscheidene zaken naar de gallemiezen hebben geholpen, zoals onderwijs, gezondheidszorg, verkeer en waterstaat. Toegeven ook op Curacao hebben we ons aandeel incompente figuren gehad. In Nederland is uiteindelijk een van de eigen ministers slachtoffer geworden van haar eigen ondoordacht beleid tav de gezondheidszorg. Nogmaals als die 225 overbodige mensen van Nederland en 21 incompetente figuren van Curacao door buitenaardse wezens zouden worden ontvoerd, zou men hun echt niet missen hoor.

  En geef mij maar liever een dictatuur dan weet je tenminste wat je eraan hebt.

 4. OMG die @TM toch, wat een opgekropte frustraties en gebral op letterlijk elke post.
  De man gaat nog steeds voorbij het feit dat dit Land in crisis verkeert, zowel voor COVID-19 (35% van d bevolking moest onder de aanvaardbare armoedegrens zien te overleven) en nu alles flink is blootgelegd door COVID-19. Verdiept u zich een keer in de cijfers!
  Waar was u in 2010-12 toen het Land werd leeggeroofd, en de jaren erna en vooral toen Pik P een blauwe maandag als mp trachtte het woord te voeren, maar zich eigenlijk liever bezighield met het benoemen van vrienden en familie waarvan het gros nu thuiszit en door de belastingbetaler wordt onderhouden omdat de jobs te hoog gegrepen waren.
  Just saying.

 5. Geachte Martina,
  Ik zie geen positieve of opbouwende opmerkingen bij U, jammer.
  U heeft het over democratie en dat de eerste de beste dictatuur meer democratische eigenschappen heeft dan dat moeraslandje achter de duinen.
  Ik zou zeggen ga eens praten met Erdogan, Maduro en Loekasjenko. Die kunnen U precies vertellen hoe zij een democratie zien.

 6. @tico martina , kijk nog ‘n keer naar de foto, dan heb je genoeg gezien dacht ik zo. Iedereen al tig keer beschreven. Jij blijft over Ned mauwen net als drechi, het gaat toch over jouw eiland, en je liegt , want je woont gewoon hier.

 7. @ Dislect, hahaha ja we hebben het gezien bij de parlementaire enquetes in Nederland. Voorliegen van de kamer, bewust stukken achterhouden, schofferen van de kamer en aan het eind hief men het glas, daarin deed men een plas en gooide het uit over het parlement alsof het niks was. Er zijn inderdaad ministers opgestapt, maar niet dankzij het NEP parlement dat daar zit. Evenals op Curacao zitten er weinig capabele mensen in het parlement. De meesten zijn incompetente flapdrollen met een stemband.
  En Nederland een democratie? Hahaha laat ons niet lachen. De eerste de beste dictatuur heeft meer democratische eigenschappen dan dat moeraslandje achter de duinen.
  Nogmaals er is geen verschil tussen Curacao en Nederland wat politiek betreft. Het is beide een nutteloze organisatie. Als in Nederland er 225 personen van de ene dag op de andere verdwijnen en op Curacao 21, dan zal het leven prima doordraaien, men zal ze niet missen. Van mij mag de regering en alles eromheen opgeheven worden. De bevolking kan prima zichzelf redden zonder dat megalomane circus met voor Nederland een Clown met bloemschoenen en voor Curacao Clown Begina (ook al mag ik hem wel)

 8. Er is natuurlijk een groot verschil. Op Curacao hebben de Statenleden geen eigen mening en volgen ze de partij met Ja en Amen.
  In Nederland hebben de leden van de 2de kamer wel een sterkere inbreng en in mindere mate luisteren ze wel naar de achterban.

 9. Het verschil is dat bij de ene er parlementaire controle is. Tijdens de regeerperiode en dat ministers ook “naar huis gestuurd kunnen worden, bij ministerieel falen. Dat ministers verandwoording schuldig zijn aan het parlement.
  Bij de ander er door afspraak geen controle door de staten is en de minister ermee weg komt met tegen de staten te verklaren dat hij “geen tijd heeft om vragen te beantwoorden”.
  Bij de ene is het parlement het die de toekomst van de minister bepaalt bij de ander is het de screening die bepaalt.
  De ene is afhankelijk van eigen partij en parlement. En gevoelig voor pers en publieke opinie. De ander heeft daar geen boodschap aan.
  De ene is een democratie
  De ander is een democratische verkozen kleptocratie.
  Deze twee kunnen niet dansen of op een andere manier productief communiceren.

 10. Nederlandse regeringsvorming: onbenullen op posities plaatsen. Een clown met bloemschoenen als minister van volksgezondheid, een dementerende pinokkio die 7 jaar over een pretpakket studie deed als minister president, incapabele vrouwen op ministerie van verkeer en waterstaat poneren, corrupte figuren op ministeries plaatsen.
  Curacaose regeringsvorming: politieke lichtgewichten op posities plaatsen. Een bajesklant door de PAR benoemt als minister van justitie, incapabele vrouw poneren op onderwijs, corrupte figuren op ministeries plaatsen, een ruggengraatloze loopjongen als minister president aanstellen.

  Jaha inderdaad een wereld van verschil

 11. NL coalitievorming;
  Verkenning, met welke partijen is een meerderheid te maken?
  Is er een wil om te onderhandelen, welke partij punten kunnen voor de coalitie geofferd worden?
  Kan er een regeer Accord gemaakt worden met een gemeenschappelijke aan pak van acute en minder acute problemen?
  Formatie welke partijen leveren welke ministers?
  Curaçao;
  Hoe kom ik aan een meerderheid in de staten?
  Hoeveel minister posten moet mijn coalitie partner(s) daar voor hebben?
  En eigenlijk zijn we nu klaar. De parlementariërs van de coalitiepartijen verplichten zich om met de regering mee te stemmen.
  En het belijd wordt bepaald door de ministers. Naar goeddunken van de ministers. En omdat het zo gekozen is door de bevolking heet dat democratie.

 12. Inderdaad [email protected] eerst familie en aanhang tot aan de laatste nakomelingen van het geslacht van Pik en consorten waaronder natuurlijk leerling Pastor Gerrit de Raaf bevooroordelen .

 13. Onderlinge afstemming en eenduidige ontwikkeling en richting tussen de ministeries is niet aan de orde. Het gaat erom wie de belangrijkste posten kan betrekken en daarmee macht kunnen uitoefenen en dus eigen (familie)belangen kan behartigen.
  Kortom: het gaat niet om die pueblo….toch wel…het gaat om die COHO-nes die de politici niet hebben om in het belang vanhet volk de noodzakelijke ontwikkelingen door te voeren….stelletje profiteurs zijn het…e kaka di pueblo….
  Ook in het vorige kabinet was er sprake van bevoordelen, vriendjespolitiek, familie-belangen en vooral mis-management op ministeries…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -