28 C
Willemstad
• zondag 4 december 2022

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, November 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CN | 1xBet dichterbij officieel faillissement

Met PG advies | Eric Mertens - CasinoNieuws.nl Ruim een jaar geleden werd online goksite 1xBet failliet verklaard door een rechter op Curaçao. Het bedrijf ging in beroep...

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Ingezonden | Dansen met Nederland

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Dr. Miguel Goede aan het woord.

16 mei 2021

Het is een generalisatie. Nederlander kunnen niet dansen. Het is wel een feit denk ik dat in de Cariben men lossere heupen heeft. Toen Nederland Curaçao ten dan vroeg was het een Pas de deux. Maar hier dansen wij tumba, merengue, salsa, bachata, regea, zouk. Iemand zei in de tijd van Miguel Pourier Nederland danst op klompen en wij dansen tuma; iets in die geest. Bij dansen is het zo dat de beste danser zich aanpast aan de danspartner en samen komen ze op een beter niveau.

Waar dans ik nu om heen? Het gaat om de relatie en communicatie tussen Den Haag – Willemstad over COHO. De nieuwe regering wil niet naar de pijpen van Den Haag dansen, maar wil wel geld (lenen) van Den Haag. Waarom eigenlijk? Een deel van de familie van Willemstad is klaar met Nederland en wil eigenlijk scheiden, maar dat kan niet want Willemstad heeft niet alleen schulden maar kan zichzelf niet bedruipen. Het draait allemaal om niet met elkaar kunnen communiceren, want dansen is communiceren.

Ik krijg steeds meer het vermoeden dat het probleem gewoon is wat ik zie. Politiek Willemstad weet gewoon niet hoe je met Den Haag om moet gaan. Daarom presenteer ik een paar handvaten en biedt ik mij aan als adviseur.

• De Nederlander is het meest directe volk van de wereld (Mecking, 2018). Dus ben direct en zeg hoe het zit, maar zeg het op een heel normale toon, want voor een Nederlander is het de normaalste zaak van de wereld.
• Afspraak is afspraak; maak duidelijke afspraken, want je wordt eraan gehouden.
• Op tijd zijn is eerste afspraak; ben niet laat.
• Gelijkwaardige houding, geen minderwaardigheidscomplex. Met (valse) schaamte kom je niet ver bij de Nederlander. Dat kennen ze niet.
• Geen drama, maar zakelijk. Dus geen emotionele taferelen maar nuchter.
• De Nederlander kent geen taboes. Bespreekbaar maken geen taboes. Noem het beestje bij zijn naam; een crisis is een crisis.
• Als je ja zegt, moet je geen nee doen. Je moet niet maar ja zeggen, terwijl je weet dat nee gaat doen of het niet kan.
• Afspraken maken en je er aanhouden. Praatjes vullen geen gaatjes.
• Realistisch blijven. Voorstellen moet realistisch zijn, want je moet je er aanhouden.
• De Nederlander is zuinig en spaarzaam. Nederland let op de centjes en op de kleintjes.
• Doe je huiswerk
• Draag je eigen verantwoordelijkheid.
• Kom niet met verrassingen.
• Nederland zoekt naar oplossingen. Daar hoort door de zure appel heen bijten, als moet er gewoon bij. Zo lost Nederland ook de eigen crises op.
• Nederland zoekt naar consensus. Dat zit heel diep. Dat gaat terug naar de verzuiling en de pacificatie.
Met een Kompa Nanzi benadering kom je niet ver met een Nederlander want die is helemaal het tegenovergestelde. Door je geëmancipeerd en gelijkwaardig op te stellen en je aan de spelregels te houden, emancipeer je verder.
Eigenlijk is met Nederland dansen het makkelijkste wat er is. What you see is what you get. Nederland zal IMF als choreograaf alleen maar om armen want het IMF danst meer als een Nederlander dan een Caribisch mens. IMF en Nederland zullen elkaar sneller vinden, dan wij IMF zullen vinden.
References

 

Dr. Miguel Goede,
Curacao

Artikel delen

7 reacties

 1. Op Curaçao moeten de politici (maar ook bestuurders van bv overheids NV’s) tactisch, doordacht en scherp onderhandelen.
  Super capabel zijn in communiceren en onderhandelen dus!

  Maar op Curaçao zetten we een sprakeloos en communicatief laag ontwikkeld figuur als Pik Pisas op de troon.

  Het was al niet veel soeps bij de huidige regering, (Begina, Zita, Klesh groep onderhandelingen.

  Door een communicatief en bestuurskundig totaal mank persoon 20 K per maand te betalen (+ de nodige tolken, adviseurs, begeleiders ) is je reinste verspilling.

 2. @William, met friends is dit al zo. ‘n dame met nagelstudio is gevraagd assistente te zijn bij ‘n minister, want je moet toch pensioen krijgen. Zij zit met de handen in ‘t haar, ik ken dit werk niet. Jij moet pensioen krijgen , basta.

 3. Er ontbreekt 1 punt. Vertrouwen. Als er vertrouwen is kan je een potje breken maar is het verdwenen dan komt het niet terug. Er wordt dan niet meer naar een consensus gezocht maar naar een uitweg. Gezien wat er de afgelopen jaren voorgevallen en nu speelt zitten we wellicht in de laatste fase. ( toekomstige ) regering, let goed op hoe je acteert. De emmer lijkt vol en het eindspel zal keihard worden gespeeld.

 4. En een Nederlander houdt niet zo van spelfouten, dus of deze gepromoveerde heer nou de beste keus is als adviseur, is zeer de vraag. Tjongejonge wat een kleuter niveau. Lees zo’n brief nog een keer door voordat je op ‘zend’ drukt.

 5. De aan de Nederlander toegedichte eigenschappen zijn verder gespreid dan alleen Nederland: het zijn West-Europese eigenschappen, die ook elders in de wereld opgeld doen. In het zaken dooen is het al eeuwen lang gebleken de meest effectieve en efficënte manier van het op lange termijn zaken doen.
  M.a.w. Curacao kan zich beter aan de wereld aanpassen. Als YdK denken dat de wereld zich aanpast aan Korsou, kan men lang wachten!1

 6. Pik Soto cs zullen er alles aan doen zich de komende tijd te verrijken en daarbij vooral family vrienden en andere aanverwante klaplopers niet te vergeten.
  Zo gaat dat in bananen republics, eigen’ eerst!
  Heeft iemand pik P iets horen zeggen over ‘inleveren’? Hij zit al lang genoeg te klaplopen in de Staten uiteindelijk.

 7. Ik denk inderdaad dat de lolo van Soto en Larmoney zich verkijken op het IMF, die zou wel eens strenger kunnen zijn dan Nederland.

  Met het aannemen van een enorme zak geld onder voorwaarden en na ontvangst zeggen die voorwaarden niet meer te accepteren presenteren de lolo van Soto en Larmoney zich internationaal als volstrekt onbetrouwbaar en een bananenrepubliek.

  Bijna anderhalf jaar na het begin van de Coronacrisis verdienen Philip Martis en Franklin ‘Fraud’ Sluis nog steeds miljoenen per jaar – en de Nederlandse belastingbetaler krijgt de rekening. Laat de lolo van Soto en Larmoney zich daar eens op focussen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -