28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AVC | Bescheidenheid zou de aanstaande regering Pisas sieren

HomeLandenCuraçaoAVC | Bescheidenheid zou de aanstaande regering Pisas sieren

Dick Drayer | Achterkant van Curacao

Schijn bedriegt: een mandaat van het volk gebaseerd op een meerderheid van stemmen blijkt allerminst afgegeven | Persbureau Curacao

Het nieuwe regeerakkoord tussen MFK en PNP heeft als titel meegekregen: Un Gobernashon di Pueblo, pa Pueblo i huntu ku Pueblo di Kòrsou. Een regering dus van het volk, voor het volk en samen met het volk van Curaçao. En het moet gezegd, het 82 pagina’s tellende document zelf is er in ieder geval van doordrenkt: 85 keer maar liefst wordt het volk bij naam genoemd.

Die kwantitatieve overdaad verbloemt helaas de cijfermatige werkelijkheid die achter de verkiezingsuitslag van 2021 schuil gaat. De twee partijen die samen een regering willen vormen hebben weliswaar gezamenlijk dertien zetels en dus een meerderheid in de Staten van 21 zetels – en niemand die dat van ze af kan en mag nemen – maar een mandaat van het volk gebaseerd op een meerderheid van stemmen is allerminst afgegeven.

Gemiddelden

De coalitie profiteert immers – en rechtmatig – van het democratisch verkiezingssysteem zoals dat in het Kiesreglement is neergelegd. Een systeem dat naar mijn opinie minder recht doet aan de democratie, waar elke stem zou moeten tellen en elke stem bedoeld is voor de kandidaat waarop je stemt, of de partij waar deze voor staat in ieder geval. Op Curaçao is dat niet het geval.

Bij de verkiezingen van 19 maart werden er maar twaalf zetels door zes partijen op eigen kracht gehaald. De versnippering door het meedoen van kleine partijen die de kiesdeler niet haalden heeft geleid tot de noodzakelijke herverdeling van negen (!) van de 21 te verdelen zetels. In totaal stemden 24.520 mensen op een partij die niet in de Staten is gekomen. Dat zijn meer mensen dan de grootste partij van het eiland, de MFK, aan stemmen bij elkaar wist te vergaren.

Dit grote aantal stemmen is verdeeld over de gekozen partijen in de Staten volgens het systeem van de grootste gemiddelden. In de praktijk is dit systeem vooral voordelig voor partijen die de meeste zetels op eigen kracht hebben gewonnen. Bij deze verkiezingen waren dat MFK, PAR en PNP.

Zo kreeg de MFK, dat vijf zetels op eigen kracht wist binnen te halen er vier zetels bij om op negen te eindigen. Coalitiegenoot PNP kreeg twee zetels op eigen kracht van de kiezer en kon zichzelf verdubbelen met twee restzetels. In plaats van zeven zetels die door de kiezer werd gegeven, heeft de coalitie nu 13 zetels – en dus de meerderheid – dankzij de kleine partijen die de kiesdeler niet haalden.

Zetelverdeling verkiezingen 2021

Overschotten

Binnen het koninkrijk wordt ook een ander systeem van restzetelverdeling gehanteerd. Een systeem dat gunstiger is voor kleine partijen en daardoor ook tot versnippering leidt. Dat systeem geeft restzetels aan partijen die minimaal 75 procent van de kiesdeler hebben gehaald en wat er dan overblijft wordt verdeeld onder de partijen die het grootste overschot aan stemmen hebben na de toekenning van volle zetels op eigen kracht.

De Staten zouden er heel anders hebben uitgezien. Un Kambio pa Kòrsou en Vishon zouden hun intrede hebben gedaan in het parlement en PIN en Kosou di nos Tur zouden hun zetel hebben behouden. MAN zou in plaats van twee, maar één zetel over hebben gehouden en MFK, PAR en PNP zouden ieder een zetel erbij hebben gekregen.

MFK en PNP zouden op eigen kracht negen zetels hebben behaald en hadden dus nog twee zetels met andere partijen moeten bemachtigen om een regering te kunnen vormen.

Bescheidenheid

Ik hou in het kader van dit artikel niet persé een pleidooi voor een van beide systemen. Maar ik zou van de nieuwe coalitie wel wat meer bescheidenheid vragen. Het mandaat van deze regering, het volk dat zij vertegenwoordigt, vormt met 34.127 stemmen slechts 40 procent van de stemmen, 40 procent van de pueblo zo je wenst.

Het verbaast mij dan ook dat de coalitie – met deze uitslag in gedachten – niet gezocht heeft naar een verbreding van haar kiezersbasis. Als je dan toch zo frequent het woord pueblo gebruikt, waarom dan geen andere partijen uitnodigen om mee te doen?

Het antwoord laat zich raden, want verbreding zorgt er ook voor dat je minder ministeries tot je beschikking krijgt en minder ministersposten onder je achterban verdelen kan. Ik ben bang en vermoed dat dat belangrijker is dan het nationaal belang dat in de titel van het regeerakkoord zo mooi geparafraseerd wordt.

Het feit dat bij het smeden van de coalitie de focus eerst lag op de verdeling van ministerposten en de bijbehorende poppetjes en pas daarna gewerkt werd aan een regeerakkoord, spreekt wat mij betreft boekdelen.

Een gemiste kans om daadwerkelijk inhoud te geven aan het woord pueblo. Op een moment in tijd, notabene, dat Curaçao ongekende uitdagingen kent die omgekeerd evenredig zijn aan de keuzes die ze kan maken.

De dertien zetels van MFK/PNP tezamen zijn legitiem. Daar valt niets op af te dingen. Maar het zou deze coalitie sieren rekening te houden met de minderheid, die in de opzet van het democratisch systeem van Curaçao, dit keer toevallig de meerderheid is.

Bron: Achterkant van Curacao

8 reacties

  1. Laten we blij zijn met journalisten als Dick Drayer en Rick Hart.

    Dick Drayer schrijft uitstekende kritische stukken, en doet dat beschaafd zonder retoriek (even googlen, Drechi).

    Rick Hart was de enige journalist die gisteren bij de MFK/PNP persconferentie een kritische vraag durfde te stellen over het fameuze (door Charles ‘Korupshon’ Cooper uitgepoepte) plan B.

    Het is jammer dat Dick en Rick de enige inhoudelijk kritische en beschaafde journalisten op deze rots zijn.

    Of niet, Umpi Welvaart?

  2. Respect heeft de nieuw aan te treden regering/ e.a. continu in de mond. Ze eisen respect maar weten niet wat respect is of inhoudt. Probeer eens zelf anderen te respecteren, dan kun je leren wat het betekent. Weliswaar een moeilijk opgaaf maar met de tijd azl het wel doordringen hoe je met respect moet omgaan.

  3. @Dick Drayer: Dank voor deze heldere analyse op en vooral ook nuchtere nuance in de verkiezingsuitslag. Ook zorgvuldig van u dit zo scherp neer te zetten, opdat de lezer kan meedenken. Het valt mij trouwens op dat ook de coalitie zich bewust is van het belang van nuancering en zorgvuldigheid in gekozen woorden. Hierdoor wordt ook duidelijk dat Plan B vooral Plan A is en dat de dialoog inzake Landspakket en Coho van groot belang is om vanuit nauwe samenwerking tussen Curacao en Nederland op de inhoud van het regeerakkoord met elkaar stappen te maken en dat in die stappen ook ruimte bestaat (IMF) voor nuancering. Kortom: met respect en vertrouwen bereik je meer dan met pek en veren. Het besef dat een groot deel van de kiezers niet direct hebben gekozen voor deze coalitie, maakt duidelijk dat die communicatie naar “die Pueblo” uitermate belangrijk is om investeerders te behouden voor het land Curacao en er een gezonde economie van te maken. Kortom: Samenwerken is het credo.

  4. Bescheidenheid is ook je scheur NIET opentrekken en iemand die zich niet kan verdedigen op een laffe, arrogante, uiterst onbeschofte manier met de grond proberen te maken. NIET constant uit je darmen te kotsen met anti YDK retoriek.
    Ik kom er voor uit: ik val jullie wanneer ik wil af. Ik breng jullie “heldendaden” zoals in Indonesie, Srebrenica, en die dag toen jullie, zonder enige slag of stoot, door jullie buren onder de voet zijn gelopen…….
    How do you like them apples ladies…..

  5. Bescheidenheid op Curaçao is: Een hakkelende kopieeragent zonder rekevante opleiding of expertise 20K per maand betalen!

    Bescheidenheid isook: 1.8 miljoen verdienen + emolumenten en je prive aqualectrarekeningen declareren.

    Bescheidenheid is: Hoog van de toren blaten dat je je zakjen niet met “kruimels” wilt vullen maar miljarden.

    Ja ja Coop de bloop gaat in deze regeerronde zijn grote slag slaan!

    Bescheidenheid is: dokters die 30K per maand betaald krijgen voor preek en spreek tijd voor de buis, naast hun reguliere patiententoko

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties