28 C
Willemstad
• dinsdag 22 juni 2021 15:25

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Formatie van kabinet is rond

Pisas en Larmonie-Cecilia vandaag bij gouverneur | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Chester Peterson had gistermiddag als formateur zijn laatste onderhoud met gouverneur Lucille George-Wout. Na afloop sprak hij de pers toe: ,,Mijn werkzaamheden als formateur zitten erop.”

In een terugblik op zijn werkzaamheden, die op 28 april 2021 begonnen met zijn benoeming tot formateur, merkte Peterson op dat de screening van de kandidaat-ministers voor het aankomende Kabinet-Pisas langer heeft geduurd dan wat de wet eist. Vooral de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) heeft lang op zich laten wachten, zo zei hij.

,,Als het aan mij lag had Curaçao allang haar nieuwe regering, maar de screening duurde volgens mij langer dan de wet eist. Binnen twee dagen nadat ik het laatste rapport van één van de instanties had gekregen, had ik mijn eindrapport klaar en heb ik deze bij de gouverneur ingediend. In dit geval heb ik het over de Veiligheidsdienst Curaçao. Er zijn meerdere instanties die er lang over hebben gedaan, maar vooral de VDC”, aldus Peterson. Het eindverslag dat dinsdag door Peterson bij de gouverneur is ingediend bevat de bevindingen van de formateur over de verschillende kandidaten die officieel worden voorgedragen voor het ministerschap.

- Advertentie -

In een officiële verklaring liet het Kabinet van de Gouverneur gisteren weten dat de gouverneur gistermiddag het eindverslag van de formatie met Peterson heeft besproken en dat zij kennis heeft genomen van de bevindingen van de formateur met betrekking tot de vorming van een nieuw kabinet.

Vandaag zal het eindverslag van de formatie worden besproken met de politiek leider van MFK, Gilmar ‘Pik’ Pisas, en met de leider van Partido Nashonal di Pueblo (PNP), Ruthmilda Larmonie-Cecilia. Naar aanleiding van dit gesprek wordt het moment van de beëdiging van het nieuwe kabinet bepaald.

Peterson bevestigde gisteren de uitspraken die MFK-leider en beoogd premier Gilmar ‘Pik’ Pisas dinsdag tegenover deze krant had gedaan, namelijk dat het technisch gezien moeilijk zal zijn het nieuwe kabinet deze week al te beëdigen.

Naar verwachting gebeurt dit ergens begin volgende week. Eerst moeten de Statenleden die tot minister worden beëdigd hun ontslag indienen bij de Staten en moeten nieuwe leden namens MFK en PNP tot de Staten worden toegelaten.

Het Kabinet-Pisas zal aantreden met zeven ministers. Voorlopig zal Pisas naast de post van Algemene Zaken ook die van Justitie overnemen en zal PNP-leider Ruthmilda Larmonie-Cecilia naast de portefeuille van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn ook die van Economische Ontwikkeling onder haar hoede nemen. Voor de post van Justitie werd eerder Eduard Braam (MFK) naar voren geschoven, maar uit angst voor een vonnis van twintig jaar geleden waarin hij werd veroordeeld voor ontucht met een minderjarige, trok hij vorige week zijn kandidatuur voor het ministerschap zelf weer in. En voor de post van Economische Ontwikkeling was Ramon Chong, de partijvoorzitter van PNP, als kandidaat voorgedragen, maar ook hij wordt door een vonnis van twintig jaar geleden achtervolgd. Formateur Peterson liet Chong vorige week vrijdag weten dat hij door die eerdere veroordeling voor ambtelijke corruptie niet ministeriabel is.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 21 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Man aangehouden voor vernieling en bedreiging

De politie werd afgelopen zaterdag naar een adres in Juan Domingu bij Mahuma gestuurd waar een familieruzie aan de gang was. Een man is opgepakt voor vernieling...

Nu.cw | Onderhoud aan Julianabrug duurt ongeveer een maand

Vandaag is MNO Vervat begonnen met de onderhoudwerkzaamheden aan de leuningen van de Koningin Julianabrug. Er wordt geen rijbaan volledig afgesloten maar het verkeer zal er wel...

Nu.cw | Excuses WEB Bonaire voor aanmaning van 1 cent

Bij de afdeling Klantenservice van WEB Bonaire werd onlangs een aanmaning voor een bedrag van 1 dollarcent over het hoofd gezien en verstuurd aan de klant. Het...

ParadiseFM | Ambtenaren krijgen deze week 1/12e van het vakantiegeld

Ambtenaren krijgen aanstaande vrijdag 1/12e van het vakantiegeld uitbetaald. Dat blijkt uit een interne aankondiging van de overheid. De betaling zal gezamenlijk met het salaris worden gedaan,...

Nu | Economieën Curaçao en Sint-Maarten krimpen zo’n 20 procent door pandemie

De economieën van Curaçao en Sint-Maarten kregen vorig jaar een dreun van respectievelijk 20 en 24 procent krimp te verwerken. Dat meldt het Internationaal Monetair Fonds (IMF)...
- Advertentie -