27 C
Willemstad
• zondag 13 juni 2021 08:15

Laatste reacties

- Advertentie -

AD commentaar | Valse start

Chester Peterson is formateur een van de leiders van de actiegroep KFO | Extra

Twee voor het ministerschap voorgedragen kandidaten zullen het ambt niet uitoefenen. Eduard Braam (MFK) en Ramon Chong (PNP). Dat is een fikse tegenvaller voor de nieuwe coalitie en een valse start van het – wellicht mede hierdoor – nog steeds niet beëdigde kabinet van Gilmar Pisas, die na het behalen van bijna 17.000 persoonlijke stemmen in verband met zijn oogletsel vlak na de verkiezingen van 19 maart zelf ook met flinke pech kampt.

Partijen zullen naarstig op zoek moeten naar nieuwe kandidaten voor de posten die Braam en Chong zouden bekleden. Het was voor beide personen afwachten wat de wettelijk voorgeschreven screening zou opleveren, toch komt de uitslag niet als een grote verrassing. Zelfs vóór de screening werden hun namen al in verband gebracht met zaken die in elk geval niet horen bij iemand die een voorbeeldfunctie heeft.

En een minister is iemand met zo’n voorbeeldfunctie, zeker als het gaat om de post Justitie. Dat moet iemand zijn met een volstrekt onbevlekt blazoen. Dat zij geen bewindspersoon (kunnen) worden, maar zich desondanks hiervoor lieten voordragen, is henzelf aan te rekenen. Ze hadden – zeker achteraf gezien – beter kunnen en zelfs moeten weten. Nu zijn ze er slechter van af en gelden ze, nog vóórdat ze maar één dag in functie zijn geweest, in politieke termen als ‘aangeschoten wild’.

- Advertentie -

Ook hun partijen gaan in dit proces niet vrijuit. Wetende dat Braam en Chong ieder een ‘verleden’ hebben hadden MFK en PNP ieder voor hun eigen kandidaat, maar ook voor elkaars kandidaat, een dergelijk risicovolle voordracht niet moeten willen. Dat één van hen in verband met de verkiezingen wel op de lijst stond – Braam als nummer 5 met 184 persoonlijke stemmen – en de ander een hoge positie bekleedt als partijcoryfee – Chong is zelfs partijvoorzitter van PNP – wil nog niet zeggen dat iemand ook ministeriabel is. Het is een grove inschattingsfout gebleken van beide winnaars van de laatste stembusronde.

En dat geldt ook voor formateur Chester Peterson, die een beperktere rol en liefst géén rol voor de gouverneur bepleit. Velen zullen zeggen dat juist dankzij de gouverneur en de strenge screeningswet een mogelijke misstap tijdig is voorkomen. Intussen duurt de aanvankelijk voortvarend van start gegane formatie langer dan verwacht en moeten nieuwe kandidaten worden gevonden én gescreend voor Justitie en Economische Ontwikkeling.

Onnodig tijdverlies, tenzij Pisas (MFK) en Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP) aantreden met een onvolledige ministersploeg. Beide scenario’s zijn ongewenst. Er is in verband met de crisis op alle ministeries volop werk en vooral heeft Curaçao geen tijd te verliezen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

8 reacties

 1. Hoe is het mogelijk cooper door screening , 4 jaar geleden no way, wat is gebeurd? Geld teruggeven?? excuses aangeboden ???

 2. De grootste Blooper is dat Cooper door de screening is gekomen!
  Een eiland zonder zelfreinigendvermogen is een verloren eiland.

 3. Hoe zou de politieke menu kaart er uit zien;
  – plaatsing op de kieslijst vanaf X gulden hoe meer boven X hoe hoger op de lijst.
  – potentiële minister posten vanaf Y gulden.

  Of
  Na verkiezingen in formatie met mogelijkheid om voordracht tot ministerschap te kopen vanaf Z gulden?

  Ik ben benieuwd of er een geld terug beding is opgenomen of dat de posten “vrij verhandelbaar” zijn (maar dan wel alleen naar partij leden. Anders moeten we een “zaken kabinet” gaan maken.

  Na 50 jaar diefstal en er (groten deels) mee weg komen wordt de voorzichtigheid wel aardig uit het oog verloren.

  Schande spreken?
  Sticks and stones.

 4. C cooper heeft voor al zijn fraudes groen licht gekregen van g schotte, dus geen aangiftes, dus weer harken van de gemeenschap, het enige doel van deze dief.

 5. De enigste wet waar de(toekomstige) bestuurders vrees voor hebben is de screenings wet.
  Als ze ondanks deze wet toch tegen de lamp lopen zijn ze echt over een grens gegaan die mijlen verder ligt als de grens waar “normale” burgers zich aan dienen te houden.
  “All animals are created equal but some are created more equal than others”.
  En door de bevolking wordt vergeten dat het het geld en toekomst van hun en hun kinderen is die bestolen wordt en het normaal vinden van deze politiek geeft aan hoe het is gesteld met de algemene ontwikkeling van de bevolking.
  Over de geschiedenis is het normaal het is zo sinds de jaren 70.
  Maar het is niet normaal en het eindigt altijd in een gebroken land waar de elite goed leeft en de bevolking blij is als het de dag doorkomt en niet de luxe heeft om zich zorgen te maken. En dat is ons pad.

 6. “En een minister is iemand met zo’n voorbeeldfunctie”
  Just do as I say, don’t do as I do.
  Anders schok je de rechtsorde en kan je rekenen op zware straffen.

 7. Vanmiddag werd de uitzending van TV Direct onderbroken want er was breaking news, het breaking news was dat 7 van de 9 kandidaat ministers door de screening zijn gekomen.

  Was het maar daarbij gebleven maar Jachmin Pinedo vond het nodig om de kandidaat ministers één voor één aan te prijzen en dat voordat ze maar één seconde werk hebben verricht.

  Zo blijkt Sithree van Heydoorn iemand te zijn die trouw aan de partij is, dus dat maakte hem geschikt als minister van onderwijs volgens Jachmin Pinedo. Dit is de zelfde Sithree van Heydoorn die ooit voor Dos Santos heeft getuigd, vreemd dat de man nooit voor meineed is opgepakt.

  De verslaggeving van Jachmin Pinedo op zich walgelijk natuurlijk, geeft aan hoe de media voor een deel de bevolking gewoon ongeïnformeerd (lees dom) probeert te houden.

  Laten we hopen dat het nieuwe kabint, Radio, TV Direct en Jachmin Pinedo veel goeds brengt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Pieter Omtzigt zegt lidmaatschap CDA op, behoudt zetel in Tweede Kamer

Frank Hendrickx Kamerlid Pieter Omtzigt verlaat het CDA. De econometrist is tot de conclusie gekomen dat hij niet meer verder kan binnen de partij doordat afgelopen week een...

NTR | ‘Slavenbegraafplaats Sint-Eustatius moet gedenkplaats worden’

Tim van Dijk ORANJESTAD – De onlangs ontdekte begraafplaats van slaafgemaakten op Sint-Eustatius is niet alleen een internationale archeologische vondst, maar is ook van grote waarde voor de...

DH | Man held in Statia while dealing drugs

ST. EUSTATIUS--On Sunday, June 6, the 31-year-old man L.M.M. was arrested in St. Eustatius due to a violation of the Opium Act BES. The suspect was...

Ingezonden | De brede maatschappelijke discussie over wel of geen erfpachtrecht aan CORC

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Optimisme over herstel toerisme Aruba

Oranjestad - Het ziet ernaar uit dat het tweede kwartaal van dit jaar afsluit met een herstel van het verblijfstoerisme van 72 procent ten opzichte van topjaar...

AntilliaansDagblad | ‘Te veel kwetsbare jongeren’

Willemstad - Op Curaçao is 17 tot 23 procent van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar noch werkend, noch een opleiding volgend. Het gaat om de...
- Advertentie -