31 C
Willemstad
• vrijdag 14 mei 2021 16:23

Telegraaf | ’Vakantie naar Aruba en Curaçao mag ook weer’

Yteke de Jong en Koen Nederhof AMSTERDAM - Het reisadvies voor Aruba en Curaçao gaat op geel. Dat bevestigt het Arubaanse bureau voor Toerisme. Eerder deze week werd...

Democracy now! | Friday, May 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Eerste stap naar vaste muziekles op school

Curaçao heeft een eerste stap gezet op weg naar structureel muziekonderwijs in het lesprogramma op de basisscholen, zo meldt het Curaçaohuis in Den Haag in een post...

Nu.cw | Gerstenbluth waarschuwt: ‘Stijging besmettingen in korte tijd nog steeds mogelijk’

Rick Hart Epidemioloog Izzy Gerstenbluth waarschuwt voor een hausse in besmettingen in korte tijd. Dinsdag en woensdag rapporteerde de afdeling Epidemiologie geen besmettingen, maar gisteren waren het er...

PBC | Zondag ode aan jarige Maxima op de Emmabrug

Persbureau Curacao Randal Corsen speelt komende zondag koningin Maxima toe voor haar 50ste verjaardag vanaf de Emmabrug op Curaçao. Hij doet dat samen met Jadah van Dijk en Tania...
- Advertisement -spot_img

Verhuizing defensiepersoneel uit Julianadorp mogelijk

HomeMediaVerhuizing defensiepersoneel uit Julianadorp mogelijk

luchtfoto IslaWILLEMSTAD — De minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), stelt naar aanleiding van klachten van een aantal marinepersoneelsleden gehuisvest in Julianadorp, het vanuit haar verantwoordelijkheid als werkgever van het defensiepersoneel en tegenover hun gezinnen, wenselijk te achten een onderzoek te laten uitvoeren naar de uitstoot van de Isla-raffinaderij. Ze stelt dat in afwachting van het onderzoek, verhuizing naar een ander deel van Curaçao tot de mogelijkheden behoort.

Advertentie

Minister Hennis-Plasschaert reageert hiermee schriftelijk op een verzoek van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties, om op een brief van de Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc) te reageren, gestuurd naar aanleiding van een artikel van deze krant ‘Marine verzamelt data luchtkwaliteit Julianadorp’.
De brief van de minister werd gisteren tevens aan de Tweede Kamer gericht.

De handhaving van weten regelgeving op Curaçao is de verantwoordelijkheid van de autoriteiten daar, die daarvoor ook de noodzakelijke bevoegdheden hebben. Ik zal daarom de lokale autoriteiten verzoeken een dergelijk onderzoek uit te voeren. Daarbij zal ik hen de steun aanbieden van TNO, die eerder onderzoek heeft gedaan naar de uitstoot van de Isla-raffinaderij”

, aldus de brief van de minister. Hennis-Plasschaert laat verder weten dat in afwachting van het onderzoek, ‘Defensie in overleg met het betrokken personeel, naar een passende aanpak zal zoeken’.

Daarbij behoort afhankelijk van de situatie, ook een verhuizing naar een ander deel van Curaçao tot de mogelijkheden.”

Marinewoordvoerster Maartje van der Maas laat weten dat het antwoord van de minister reeds in een e-mail aan het marinepersoneel op Curaçao kenbaar is gemaakt.

In afwachting van het onderzoek wordt er nu dus naar een passende aanpak gezocht. Aangezien de huisvesting van het personeel onder het Commando Diensten Centra (CDC) valt, zal een mogelijke aanpak, in afstemming met de marine op Curaçao en het CDC plaatsvinden.”

Geen meetpaal
Zoals de Amigoe reeds heeft gemeld, had de marine in november vorig jaar een analyse aangekondigd van recente luchtmetingsdata van Julianadorp.

Dit naar aanleiding van ongerustheid onder het defensiepersoneel woonachtig in Julianadorp en omgeving.
Speciaal hiervoor werd een expert van de marine ingevlogen, om de data te analyseren en daarop een terugkoppeling te geven.
Hierbij ging de marine ervan uit dat er in het gebied van Julianadorp meetpalen voorhanden zouden zijn, die daar in het verleden door de Milieudienst zouden zijn geplaatst.
De woordvoerder van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Jair Santos Gonçalves, had eerder al laten weten dat de Milieudienst in dit gebied geen meetpalen heeft en dat de metingen naar de luchtkwaliteit verricht worden door de twee meetstations bij Kas Chikitu en Beth Chaim.
Van der Maas liet vervolgens weten dat de expert in haar terugkoppeling had aangegeven dat de data van de bovengenoemde meetstations ‘geen bruikbare informatie opleveren over het gebied van Julianadorp’.

De conclusie die getrokken dient worden, is dat voor een gericht onderzoek naar de luchtkwaliteit in Julianadorp en omgeving, de plaatsing van mogelijk een mobiele meetkar of -paal noodzakelijk is. Van der Maas:

De minister biedt ook duidelijke steun aan, dit door het beschikbaar stellen van de expertise en medewerking van TNO. Dit instituut heeft namelijk eerder al onderzoek op Curaçao verricht naar de uitstoot van de Isla-raffinaderij.”

Smoc-voorzitter Van Leeuwen laat hierop desgevraagd weten:

Meten is weten en niet meten is naar mijn mening niet willen weten! We wachten nu af of deze aangeboden hulp wordt aangenomen.”

In een latere editie van deze krant een vervolg op deze kwestie.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties