27.5 C
Willemstad
• woensdag 1 december 2021 12:09

Laatste reacties

- Advertentie -

Verhuizing defensiepersoneel uit Julianadorp mogelijk

luchtfoto IslaWILLEMSTAD — De minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), stelt naar aanleiding van klachten van een aantal marinepersoneelsleden gehuisvest in Julianadorp, het vanuit haar verantwoordelijkheid als werkgever van het defensiepersoneel en tegenover hun gezinnen, wenselijk te achten een onderzoek te laten uitvoeren naar de uitstoot van de Isla-raffinaderij. Ze stelt dat in afwachting van het onderzoek, verhuizing naar een ander deel van Curaçao tot de mogelijkheden behoort.

Advertentie

- Advertentie -

Minister Hennis-Plasschaert reageert hiermee schriftelijk op een verzoek van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties, om op een brief van de Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc) te reageren, gestuurd naar aanleiding van een artikel van deze krant ‘Marine verzamelt data luchtkwaliteit Julianadorp’.
De brief van de minister werd gisteren tevens aan de Tweede Kamer gericht.

De handhaving van weten regelgeving op Curaçao is de verantwoordelijkheid van de autoriteiten daar, die daarvoor ook de noodzakelijke bevoegdheden hebben. Ik zal daarom de lokale autoriteiten verzoeken een dergelijk onderzoek uit te voeren. Daarbij zal ik hen de steun aanbieden van TNO, die eerder onderzoek heeft gedaan naar de uitstoot van de Isla-raffinaderij”

, aldus de brief van de minister. Hennis-Plasschaert laat verder weten dat in afwachting van het onderzoek, ‘Defensie in overleg met het betrokken personeel, naar een passende aanpak zal zoeken’.

Daarbij behoort afhankelijk van de situatie, ook een verhuizing naar een ander deel van Curaçao tot de mogelijkheden.”

Marinewoordvoerster Maartje van der Maas laat weten dat het antwoord van de minister reeds in een e-mail aan het marinepersoneel op Curaçao kenbaar is gemaakt.

In afwachting van het onderzoek wordt er nu dus naar een passende aanpak gezocht. Aangezien de huisvesting van het personeel onder het Commando Diensten Centra (CDC) valt, zal een mogelijke aanpak, in afstemming met de marine op Curaçao en het CDC plaatsvinden.”

Geen meetpaal
Zoals de Amigoe reeds heeft gemeld, had de marine in november vorig jaar een analyse aangekondigd van recente luchtmetingsdata van Julianadorp.

- Advertisement -

Dit naar aanleiding van ongerustheid onder het defensiepersoneel woonachtig in Julianadorp en omgeving.
Speciaal hiervoor werd een expert van de marine ingevlogen, om de data te analyseren en daarop een terugkoppeling te geven.
Hierbij ging de marine ervan uit dat er in het gebied van Julianadorp meetpalen voorhanden zouden zijn, die daar in het verleden door de Milieudienst zouden zijn geplaatst.
De woordvoerder van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Jair Santos Gonçalves, had eerder al laten weten dat de Milieudienst in dit gebied geen meetpalen heeft en dat de metingen naar de luchtkwaliteit verricht worden door de twee meetstations bij Kas Chikitu en Beth Chaim.
Van der Maas liet vervolgens weten dat de expert in haar terugkoppeling had aangegeven dat de data van de bovengenoemde meetstations ‘geen bruikbare informatie opleveren over het gebied van Julianadorp’.

De conclusie die getrokken dient worden, is dat voor een gericht onderzoek naar de luchtkwaliteit in Julianadorp en omgeving, de plaatsing van mogelijk een mobiele meetkar of -paal noodzakelijk is. Van der Maas:

De minister biedt ook duidelijke steun aan, dit door het beschikbaar stellen van de expertise en medewerking van TNO. Dit instituut heeft namelijk eerder al onderzoek op Curaçao verricht naar de uitstoot van de Isla-raffinaderij.”

Smoc-voorzitter Van Leeuwen laat hierop desgevraagd weten:

Meten is weten en niet meten is naar mijn mening niet willen weten! We wachten nu af of deze aangeboden hulp wordt aangenomen.”

In een latere editie van deze krant een vervolg op deze kwestie.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DolfijnFM | Cruise-lijnen aarzelen met de situatie op Franse gedeelte Sint Maarten

Cruisemaatschappijen waarschuwen hun passagiers voor de gespannen situatie aan de Franse kant van Sint Maarten. Al twee dagen is het onrustig en worden barricades opgeworpen en in...

DolfijnFM | Politie zoekt jonge schutter

De politie van Curaçao is op zoek naar Nadjir Rashid Josias Rijnschot. Hij wordt verdacht de schutter te zijn, die op 29 april van dit jaar het...

DolfijnFM | Patiënt overleden in CMC aan gevolgen Covid

WILLEMSTAD – Er is gisteren opnieuw een patiënt overleden aan de gevolgen van Covid-19. Die lag in het ziekenhuis. Het totaal aantal mensen dat is overleden aan...

Opinie | Curacaohuis: nieuwe aanstellingen Family & Friends

Opinie: Di pueblo pa pueblo i ku pueblo. Of toch niet? Volgens Kabinet Pisas is het volk nu eindelijk aan de beurt. Maar dan dien je wel tot...

ParadiseFM | Twee aanhoudingen wegens misbruik QR-code

De politie heeft twee mannen aangehouden wegens misbruik van een QR-code. Tijdens een controle ontstonden er problemen bij het scannen. Een 25-jarige man werd door de politie...

ParadiseFM | Centrale Bank gaat zich richten op innen schadevergoeding

met vonnis De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gaat zich voorlopig richten op het innen van de schadevergoeding waar verzekeraar Ennia volgens de rechtbank recht...
- Advertentie -