27 C
Willemstad
• vrijdag 1 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Verhoging collegegeld om bloeden UNA te stoppen

unaWILLEMSTAD — De Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) heeft een verzoek ingediend bij de overheid om het collegegeld geleidelijk te verhogen met zo’n 1500 gulden. Volgens rector magnificus Francis de Lanoy ziet de universiteit geen ander alternatief om het financiële bloeden te stoppen.

Tijdens de buluitreiking vorige week sprak de rector magnificus over de kritieke financiële situatie van de UNA, die reeds enkele jaren vasthoudt.
Hij stelde de vraag of het land Curaçao en de overheid daadwerkelijk dit voor ogen hebben voor de nationale universiteit.
Zo heeft de overheid gekort op de subsidie voor de universiteit.
In diverse brieven naar de overheid heeft De Lanoy de noodzaak om UNA financieel te ondersteunen aangekaart.
Voor een gezonde bedrijfsvoering heeft de universiteit 17,5 miljoen gulden nodig.
De overheid geeft slechts 13,8 miljoen gulden. Dat is 3,7 miljoen te weinig, zegt De Lanoy.

- Advertentie -

Volgens de rector magnificus is het de laatste tijd erger geworden.

“Met creativiteit proberen we het bloeden te stoppen, maar we zijn nu op het punt beland dat we het collegegeld voor het academisch jaar 2014-2015 moeten verhogen”

, zegt De Lanoy.

Volgens hem kan de universiteit het zich niet veroorloven dat de schulden alsmaar groter worden.
Naar schatting is de schuld tussen de 11 en 12 miljoen gulden, zegt de rector magnificus.
Zo loopt de UNA achter met de afdracht van belastingen, pensioen- en SVB-premies.

Via zogenaamde derde geldstromen haalt de UNA extra gelden binnen door het geven van trainingen aan bedrijven, maar deze zijn niet genoeg om het gat van 3,7 miljoen gulden te dichten.
De universiteit heeft laatst een bezuinigingsronde doorgevoerd en hoopt dat de overheid alsnog op korte termijn met steun over de brug komt.
Deze steun hoeft niet per se in de vorm van een overschrijving van 3,7 miljoen gulden, maar gewoon naar het vermogen van de overheid.
Zelf denkt De Lanoy aan het kwijtschelden van een deel van de belastingschuld.
Of het inlossen van bepaalde beloftes zoals de betaling van de vereffeningscommissie aan de UNA.
Volgens De Lanoy hoeft de minister van Financiën slechts zijn handtekening te plaatsen onder een document zodat een deel van de boedelscheiding van de Nederlandse Antillen naar de universiteit gaat.
Het gaat de UNA er met name om dat de schuld niet groter wordt en dat ze hun verplichtingen die ze reeds zijn aangegaan kunnen betalen, legt De Lanoy uit.

Als overheidssteun uitblijft dan zit er voor de UNA niets anders op dan verder te bezuinigen.
Dit brengt met zich mee dat de faciliteiten niet in optimale staat kunnen worden ingericht, dat bepaalde onderhoudswerkzaamheden niet kunnen worden uitgevoerd en dat de computerinfrastructuur niet verbeterd zal worden zoals de universiteit graag zou willen zien.
De extra bezuinigingsmaatregelen zullen echter geen invloed hebben op het niveau van het onderwijs.

“We zullen in ieder geval de kwaliteit van het onderwijs waarborgen.
Daar kunnen we niet aan tornen”

, zegt De Lanoy

Momenteel betalen UNA-studenten 3.010,60 gulden collegegeld.
De tarieven voor het inschrijf-, college- en examengeld zijn vastgesteld in het Landsbesluit, houdende Algemene Maatregelen van 27 februari 2008.
Dat betekent dat wijzingen door de regering moeten worden goedgekeurd.
Daarom kiest de universiteit er ook voor om pas in 2014 het collegegeld te verhogen.
Bovendien zijn de inschrijvingen voor het komende academische jaar al gestart en moet er eerst een informatiecampagne hierover worden opgestart.
Welingelichte bronnen binnen het ministerie van Onderwijs en Wetenschap meldden dat de regering akkoord gaat met de collegegeldverhoging.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Curaçao haalt opgelucht adem: gevreesde storm blijft uit

Storm Bonnie zou flink gaan huishouden op Curaçao, Bonaire en Aruba, zo werd de afgelopen dagen gewaarschuwd, maar uiteindelijk liep het allemaal met een sisser af. De...

PBC | Eilanden lijken te ontsnappen aan ‘storm Bonnie’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De eilanden lijken te ontsnappen aan storm Bonnie. Nadat het weersysteem vanochtend met een enorme snelheid richting de eilanden trok, nam de kans op...

PBC | Vermiste man gevonden door drone in Jan Thiel

Persbureau Curacao Securitybedrijf Jan Thiel Security heeft vanmiddag een levenloos lichaam aangetroffen nadat met een drone naar de vermiste Wladimir Wanga werd gezocht. De 44-jarige Curaçaose man werd...

ParadiseFM | Toke de Keda vervroegd

De toke de keda is vervroegd naar 11 uur ‘s ochtends. Dat betekent dat iedereen die geen vitale functie beoefent om 11 uur thuis moet zijn. De...

Democracy now! | Wednesday, June 29, 2022

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt. De Toke...
- Advertentie -
- Advertentie -