25 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 07:53

Laatste reacties

- Advertentie -

Verdachte Schotte moet beschikbaar blijven voor Justitie

- Advertentie -
Verdachte Schotte moet beschikbaar blijven voor Justitie. Aanhangers van MFK waren zeer blij dat hun leider weer vrij is.
Verdachte Schotte moet beschikbaar blijven voor Justitie. Aanhangers van MFK waren zeer blij dat hun leider weer vrij is.

WILLEMSTAD — De rechter-commissaris (RC) heeft gisteren besloten dat de voorlopige hechtenis van Gerrit Schotte, MFK-leider en tevens voormalige premier van het land Curaçao niet meer noodzakelijk is, aangezien er geen sprake meer is van collusiegevaar (gevaar dat hij getuigen kan beïnvloeden).

Hij blijft wel verdachte in deze zaak in afwachting van zijn berechting en moet te allen tijde beschikbaar blijven voor eventuele politieverhoren. Schotte heeft toegezegd beschikbaar te zullen blijven, maar indien hij dit niet nakomt zal het Openbaar Ministerie hem wederom laten opsluiten.

Deze beslissing komt nadat zijn advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran gisteren een derde verzoek had ingediend, gebaseerd op artikel 91 van het Wetboek van Strafvordering (WvSv), voor de onmiddellijke invrijheidstelling van zijn cliënt.

Zoals reeds bekend, had Sulvaran eerder twee verzoeken ingediend gebaseerd op dat artikel die volgens hem genegeerd zijn. Vervolgens heeft de advocaat gisteren een derde verzoek ingediend. Strekking van het derde verzoek was dat de rechter-commissaris Kroeze niet ten spoedigste had besloten op het eerste verzoek gebaseerd op datzelfde artikel 91.

- Advertentie -

Het derde verzoek werd gistermiddag op verzoek van Sulvaran door een andere RC behandeld. Hij legde gisteren desgevraagd uit tegenover de Amigoe dat hij in een brief gericht aan RC Kroeze, hem op het feit heeft gewezen dat hij ‘zijn eigen vlees niet kan keuren’.

Uiteindelijk heeft rechter-commissaris De Kort het derde verzoek behandeld en heeft overwogen dat er reeds twee keer (door RC Kroeze) was besloten dat er geen redenen waren om Schotte onmiddellijk in vrijheid te stellen en dat de gronden die in het derde verzoek waren aangevoerd, geen aanleiding gaven voor zijn onmiddellijke invrijheidstelling.

Daarnaast is los van het verzoek voor onmiddellijke invrijheidstelling, ook de vraag over de voortgang van het onderzoek aan de orde gekomen.

Door het OM is aangegeven dat er de afgelopen dagen onder meer getuigen zijn gehoord in Italië, op Curaçao en St. Maarten, huiszoeking verricht in Italië en dat er de komende dagen nog meerdere getuigen gehoord dienen te worden en dat er daardoor collusiegevaar bestaat.

“Zonder de ernst van de verdenkingen te miskennen, heeft de rechter-commissaris overwogen, dat gelet op hetgeen naar voren is gebracht ten aanzien van de voortgang van het onderzoek, de uitgebreide inhoud van het dossier en nu G.F.S. niet zou weten wie de getuigen zijn die nog gehoord moeten worden (en dus het veronderstelde collusiegevaar niet meer voor de hand ligt), de voortzetting van de inverzekeringstelling redelijkerwijs niet meer noodzakelijk is”, meldt het OM in een persbericht.

Tijdens de behandeling heeft Sulvaran ook aangevoerd – gebaseerd op artikel 89 WvSv – dat RC Kroeze onterecht pas een aantal dagen na de voorgeleiding van Schotte, die op 22 mei heeft plaatsgevonden, een beslissing heeft genomen op de rechtmatigheid van zijn detentie. Dit meldt het OM verder in het persbericht, maar verduidelijkt niet wat de beslissing hierop was.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de witwaspraktijken en valsheid in geschrifte, waarvan Schotte en zijn partner Cicely van der Dijs beschuldigd worden, wordt verder voortgezet en uiteindelijk zal een rechter zich over deze zaak buigen.

Bron: Amigoe

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Triest als je ziet wat een mensen er schaamteloos met MFK vlaggetjes staan te zwaaien.
    zouden die mensen totaal geen schaamtegevoel hebben?
    Of worden ze betaald?
    ik denk het laatste…
    zo hebben ze ook al die stemmen gekocht en die handtekeningen gekregen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | BZV accountant moet toch betalen

Met vonnis De accountant van Bureau Ziektekostenvoorziening moet van de rechter 4,1 miljoen gulden betalen. Accountant Jourdain en twee medewerkers werden ervan verdacht miljoenen te hebben ontvreemd. Diezelfde...

ParadiseFM | Veel auto’s op straat tijdens avondklok

Veel auto’s die zich tijdens de avondklok op de weg begeven hebben geen ontheffing of geldig motief om op straat te zijn. Dat schrijft de Èxtra. Opvallend...

Democracy now! | Wednesday, January 26, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom 5 atrako’s in een week

Voor de tweede week op rij heeft de politie vijf gewapende overvallen geregistreerd. In de week van 17 tot 23 januari zijn er vier gewapende straatroven en...

Nu.cw | 45 extra zorgmedewerkers ondersteunen CMC

Het Curaçao Medical Center (CMC) heeft inmiddels versterking gekregen van 45 zorgmedewerkers. Dat bevestigt woordvoerster Germaine Gibbs tegenover NU.cw. Vrijdag liet Gibbs weten dat er 29 verpleegkundigen van...
- Advertentie -
- Advertentie -