25.8 C
Willemstad
• zondag 26 maart 2023

PBC | Zomertijd in Nederland

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zomertijd is dit weekend weer ingegaan in Nederland. In de nacht van zaterdag op zondag is de klok een uur vooruit gezet en...

Column Youp | Stropdas

En opeens zijn de dassen in het nieuws. Aan alle talkshowtafels verschenen dassendeskundigen om te praten over de ondermijnende dieren die de NS een enorme financiële strop...

NTR | Arubaanse Elize helpt slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië

Melissa Stamper Bij het zien van de beelden van de aardbeving in Turkije en Syrië, wilde de 8-jarige Elize eerst zelf in een vliegtuig stappen om daar te...
- Advertentie -

NTR | Nathan gearresteerd tijdens carnaval om outfit: ‘De politie is homofoob’

John Samson Gearresteerd worden omdat je als man hakken en make-up draagt tijdens carnaval? Op Curaçao beschuldigt Nathan (28) de politie van homofobie. “Mijn vertrouwen in de politie...

PBC | Sociaal-Economische Raad Curaçao keurt nieuwe gokwet goed maar blijft kritisch

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Sociaal-Economische Raad van Curaçao heeft de nieuwe gokwet, de Landsverordening op de Kansspelen, goedgekeurd, maar blijft kritisch en pleit voor volledige transparantie. De...

PBC | Strandgangers opgelet: Portugees oorlogsschip gesignaleerd aan zuidkant van Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur waarschuwt voor de aanwezigheid van het Portugees oorlogsschip aan de zuidkant van Curaçao. Bezoekers van het strand...

PBC | CBCS: Vertraging economische groei verwacht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) voorspelt dat de economische groei in de monetaire unie in 2023 zal vertragen, vanwege een verwachte...
- Advertentie -

Verdachte Schotte moet beschikbaar blijven voor Justitie

Verdachte Schotte moet beschikbaar blijven voor Justitie. Aanhangers van MFK waren zeer blij dat hun leider weer vrij is.
Verdachte Schotte moet beschikbaar blijven voor Justitie. Aanhangers van MFK waren zeer blij dat hun leider weer vrij is.

WILLEMSTAD — De rechter-commissaris (RC) heeft gisteren besloten dat de voorlopige hechtenis van Gerrit Schotte, MFK-leider en tevens voormalige premier van het land Curaçao niet meer noodzakelijk is, aangezien er geen sprake meer is van collusiegevaar (gevaar dat hij getuigen kan beïnvloeden).

Hij blijft wel verdachte in deze zaak in afwachting van zijn berechting en moet te allen tijde beschikbaar blijven voor eventuele politieverhoren. Schotte heeft toegezegd beschikbaar te zullen blijven, maar indien hij dit niet nakomt zal het Openbaar Ministerie hem wederom laten opsluiten.

Deze beslissing komt nadat zijn advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran gisteren een derde verzoek had ingediend, gebaseerd op artikel 91 van het Wetboek van Strafvordering (WvSv), voor de onmiddellijke invrijheidstelling van zijn cliënt.

Zoals reeds bekend, had Sulvaran eerder twee verzoeken ingediend gebaseerd op dat artikel die volgens hem genegeerd zijn. Vervolgens heeft de advocaat gisteren een derde verzoek ingediend. Strekking van het derde verzoek was dat de rechter-commissaris Kroeze niet ten spoedigste had besloten op het eerste verzoek gebaseerd op datzelfde artikel 91.

Het derde verzoek werd gistermiddag op verzoek van Sulvaran door een andere RC behandeld. Hij legde gisteren desgevraagd uit tegenover de Amigoe dat hij in een brief gericht aan RC Kroeze, hem op het feit heeft gewezen dat hij ‘zijn eigen vlees niet kan keuren’.

Uiteindelijk heeft rechter-commissaris De Kort het derde verzoek behandeld en heeft overwogen dat er reeds twee keer (door RC Kroeze) was besloten dat er geen redenen waren om Schotte onmiddellijk in vrijheid te stellen en dat de gronden die in het derde verzoek waren aangevoerd, geen aanleiding gaven voor zijn onmiddellijke invrijheidstelling.

Daarnaast is los van het verzoek voor onmiddellijke invrijheidstelling, ook de vraag over de voortgang van het onderzoek aan de orde gekomen.

Door het OM is aangegeven dat er de afgelopen dagen onder meer getuigen zijn gehoord in Italië, op Curaçao en St. Maarten, huiszoeking verricht in Italië en dat er de komende dagen nog meerdere getuigen gehoord dienen te worden en dat er daardoor collusiegevaar bestaat.

“Zonder de ernst van de verdenkingen te miskennen, heeft de rechter-commissaris overwogen, dat gelet op hetgeen naar voren is gebracht ten aanzien van de voortgang van het onderzoek, de uitgebreide inhoud van het dossier en nu G.F.S. niet zou weten wie de getuigen zijn die nog gehoord moeten worden (en dus het veronderstelde collusiegevaar niet meer voor de hand ligt), de voortzetting van de inverzekeringstelling redelijkerwijs niet meer noodzakelijk is”, meldt het OM in een persbericht.

Tijdens de behandeling heeft Sulvaran ook aangevoerd – gebaseerd op artikel 89 WvSv – dat RC Kroeze onterecht pas een aantal dagen na de voorgeleiding van Schotte, die op 22 mei heeft plaatsgevonden, een beslissing heeft genomen op de rechtmatigheid van zijn detentie. Dit meldt het OM verder in het persbericht, maar verduidelijkt niet wat de beslissing hierop was.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de witwaspraktijken en valsheid in geschrifte, waarvan Schotte en zijn partner Cicely van der Dijs beschuldigd worden, wordt verder voortgezet en uiteindelijk zal een rechter zich over deze zaak buigen.

Bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Triest als je ziet wat een mensen er schaamteloos met MFK vlaggetjes staan te zwaaien.
    zouden die mensen totaal geen schaamtegevoel hebben?
    Of worden ze betaald?
    ik denk het laatste…
    zo hebben ze ook al die stemmen gekocht en die handtekeningen gekregen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -