29 C
Willemstad
• zondag 3 december 2023

PBC | Betere kwaliteit benzine en diesel op weg naar Curaçao, diesel iets later

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vanaf het eerste kwartaal van 2024 krijgt Curaçao uitsluitend brandstof van betere kwaliteit aan de pomp. Minister van Economische Ontwikkeling, Ruisandro Cijntje, bevestigt dat...

NTR | Frustratie om geldautomaten op Bonaire

Marit Severijnse Opnieuw zijn er problemen met verschillende geldautomaten op Bonaire. Meerdere keren per week kan het gevraagde bedrag niet worden gepind, lukt geld storten niet of zijn...

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Verdachte politici moeten aftreden

HomeNieuwsVerdachte politici moeten aftreden

PHILIPSBURG — Op het moment dat een Statenlid of een minister verdacht wordt van een wetsovertreding, moet hij of zij de functie beschikbaar stellen. Dit is de mening van oud-gouverneur van de Nederlandse Antillen Jaime Saleh. Een vanzelfsprekende en gemakkelijke zaak, is zijn conclusie.

Saleh reageerde op een vraag van de voorzitter van St. Maarten Hospitality and Trade Association (SHTA), Emil Lee, tijdens het symposium van de hoge landsraden met als thema ‘Thoughts on Good Governance’.
Lee had gevraagd wanneer politieke functionarissen verzocht moest worden hun ontslag in te dienen als zij onder verdenking zouden komen te staan of veroordeeld worden wegens een wetsovertreding en geen bezwaar meer kunnen aantekenen.
Saleh beriep zich op een situatie die zich een aantal jaren geleden voordeed op Curaçao waar een lid van de Eilandsraad veroordeeld werd tijdens berechting, maar weigerde zijn zetel ter beschikking te stellen gedurende de tijd dat hij zijn straf uitzat.

De functionaris baseerde zich op het gebrek aan een wet die voorschreef dat hij uit zijn functie moest stappen.
De wet en de geest van de wet bij deugdelijk bestuur waren het onderwerp van de uiteenzetting van Saleh die als hoofdspreker optrad.
Hij stelde met klem dat de houding van mensen en het verantwoordelijkheidsbesef hen ook moest leiden bij gebrek aan een wet.

De ombudsman van St. Maarten, Nilda Arduin-Lynch, verklaarde dat niet alles door de wet geregeld kan worden en dat de wet moeilijk toegepast kan worden op het individueel gedrag van elke burger.

“Men valt steeds terug op het fatsoenlijk gedrag van de persoon of op zijn activiteiten, het besef en bewustzijn van het volk.”

Zij haalde ook aan dat ‘fatsoen niet iets is dat je met rekenkundige waarden kunt aangeven.
Het is belangrijk dat normen worden gesteld en dat gezagdragers zich hieraan houden.
Het is echter ook belangrijk dat de gemeenschap, het volk, hen verantwoordelijk stelt wanneer geen wettelijke regelingen aanwezig zijn’.

“Ik ben nog steeds van mening dat de macht van het volk, vooral in een democratisch systeem wordt onderschat.”

Op St. Maarten speelt de zaak van Statenlid Louie Laveist (National Alliance).
Hij wordt vervolgd op basis van twee gevallen van omkoperij en werd vorige maand veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van drie jaar, de betaling van een boete van 5000 gulden of 55 dagen opsluiting en uitsluiting van drie jaar uit publieke functies.

Volgens het Hof had Laveist de openbare orde verstoord.

“Als functionarissen omgekocht kunnen worden, voelt men zich geneigd een functionaris om te kopen om de medewerking van de overheid te verkrijgen”

, aldus het Hof.

Op Curaçao houdt het onderzoek in de Bientu-zaak de gemoederen bezig.
In het Bientu-onderzoek wordt loterijbaas Robbie dos Santos verdacht van het witwassen van geld, belastingontduiking en het vervalsen van documenten.
Dos Santos is de halfbroer van oud Financiën- minister voor de MFK George ‘Jorge’Jamaloodin die lijstduwer was tijdens de verkiezingen van 19 oktober.
Hier wordt al maanden over gespeculeerd.
Maar of Jamaloodin officieel een verdachte is, is nog onduidelijk.
Jamaloodin is in ieder geval gehoord in de zaak.
Ook zijn er invallen geweest bij Speedy Security, het beveiligingsbedrijf waar Jamaloodin directeur van was voordat hij minister werd.

PAR-Statenlid Glenn Sulvaran had in een brief van 23 mei aan toenmalig ministerpresident Gerrit Schotte (MFK) om duidelijkheid gevraagd over de status van Jamaloodin.
Deze brief is nooit beantwoord.
Hij wees ook op dreigementen van coalitiepartner PSleider Helmin Wiels, die had gezegd dat als het ontslag van het kabinet wordt ingediend, ze beiden opgesloten zouden worden.
Ook vragen aan de minister van Justitie hierover werden niet beantwoord.
Inmiddels meldde radio Z-86 deze week dat een oudminister en een oud-medewerker van de veiligheidsdienst vorige week vrijdag als verdachten zouden zijn verhoord.

Ook tijdens de nieuwsuitzending van Tele- Curaçao deze week meldde het station dat informatie waarover ze beschikken aangeeft dat Jamaloodin inmiddels verdachte is in het onderzoek.
Op haar Facebook-pagina meldt PAR-Statenlid Omayra Leeflang gisteren dat tijdens een radio talkshow op Radio MAS99 Schotte heeft gezegd dat Jamaloodin sinds twee maanden geleden als verdachte wordt aanmerkt.
Ze vraagt zich af waarom Jamaloodin toch op de kandidatenlijst is geplaatst.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties