27 C
Willemstad
• donderdag 19 mei 2022 05:31

Laatste reacties

- Advertentie -

Verblijfstoeristen genereren 401,4 miljoen dollar

WILLEMSTAD — De voorlopige data van de laatste twee maanden van 2013 zijn door de Curaçao Tourist Board (CTB) vrijgegeven, waarop een totaaloverzicht van het jaar 2013 kon worden gegeven. Het toeristenbureau maakt verheugd melding dat de toeristische sector in totaal 401,4 miljoen dollar voor Curaçao heeft gegenereerd.

Advertentie

De vele cruisetoeristen verkennen de binnenstad waarbij de barkjes doorgaans een grote aantrekkingskracht hebben. Op de  achtergrond is het cruiseschip de Horizon van de Pullmantur te zien, die wekelijks in hoog- en laagseizoen een bezoek aan het eiland brengt.
De vele cruisetoeristen verkennen de binnenstad waarbij de barkjes doorgaans een grote aantrekkingskracht hebben. Op de achtergrond is het cruiseschip de Horizon van de Pullmantur te zien, die wekelijks in hoog- en laagseizoen een bezoek aan het eiland brengt.
- Advertentie -

Deze data vloeien voort uit het zogenoemde ‘Turistika’- calculatiemodel, dat ingezet wordt voor berekeningen van toerismeprestaties op Curaçao en wordt gehanteerd door het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en het CTB.
De bovengenoemde gegenereerde valuta influx wordt vergeleken met de totale opbrengsten uit de toeristische sector in 2012, die toen 376,7 miljoen dollar bedroegen. Dit levert een stijging aan inkomsten van 24,7 miljoen dollar op binnen de toeristische sector.
De Europese regio leverde vorig jaar het grootste aantal bezoekers op, die in totaal 174,6 miljoen dollar op het eiland hebben besteed ofwel 43 procent van het totaalbedrag. Toeristen uit de Zuid-Amerikaanse regio spendeerden 113,9 miljoen dollar op Curaçao en degenen uit Noord-Amerika waren goed voor 74,3 miljoen dollar.
De toeristen uit het Caribisch gebied genereerden vorig jaar in totaal 25,6 miljoen dollar. Het eiland heeft in 2013 in totaal 440.714 toeristen mogen verwelkomen die voor een verblijf op Curaçao kozen. Dit laat zich naar een gerealiseerd groeipercentage van 5 vertalen, dit in vergelijking met het jaar 2012.
In dat jaar waren er 420.868 verblijfstoeristen.
Ondanks de aankondiging van het toeristenbureau, dat 2013 als een uitdagend jaar werd gezien vanwege de precaire economische tijden en ‘het moeilijk zou zijn om de toestroom naar het eiland ofwel de bezoekersaantallen constant te houden’, zijn er vorig jaar 175.607 Europese bezoekers geregistreerd.
Dit levert een vlakke prestatie vanuit Europa op, dat door het toeristenbureau als hoofdmarkt wordt aangemerkt, aangezien er in 2012 in totaal 175.161 bezoekers uit deze regio zijn ontvangen.
Binnen de Zuid-Amerikaanse markt wordt een toename van 10 procent geregistreerd met 135.773 verblijfstoeristen in 2013, dit in vergelijking met de 123.490 Latijns-Amerikaanse bezoekers een jaar eerder.
Vanuit de Noord-Amerikaanse regio is in 2013 een afname in bezoekers waargenomen van 1 procent.
In dat jaar hebben 71.228 bezoekers uit deze regio gekozen voor een vakantie op Curaçao. De bezoekersaantallen uit het Caribisch gebied namen vorig jaar met 3 procent af, met totaal 38.936 toeristen, vergeleken met 2012.

Marktaandeel
De top-5 markten die het grootste aantal bezoekers genereerden, verhouden zich qua marktaandeel als volgt: Nederland voert de lijst aan met 30 procent, ofwel 131.995 bezoekers, gevolgd door buurland Venezuela met in totaal 92.256 toeristen (20,9 procent).
Op de derde plaats staan de Verenigde Staten met 14 procent ofwel 61.627 bezoekers, gevolgd door zustereiland Aruba met 4,5 procent (20.041 bezoekers) en Duitsland met 4 procent ofwel 17.604 verblijfstoeristen.

Ook meer overnachtingen
Het totaal aantal geregistreerde overnachtingen nam vorig jaar met 2 procent toe, met een totaal van 3.750.631.
Uit de Noord-Amerikaanse regio werd een afname in het aantal overnachtingen waargenomen van 4 procent.
Uit Latijns-Amerika was er een toename van 8 procent.
Uit de regio en omliggende eilanden zijn er 3 procent minder overnachtingen geboekt, vanuit Europa bedroeg de daling 2 procent.

Gekozen accommodatie
Vorig jaar koos 33 procent van het totaal aantal bezoekers voor een verblijf op een lokaal adres.
Voor accommodatie in een groter hotel – 150 of meer kamers – heeft 32 procent van de verblijfstoeristen gekozen.
14 procent verbleef in een bungalow en eenzelfde percentage koos voor een verblijf in een kleiner hotel of appartement.

November
In november 2013 is een stijging in het aantal aankomsten geregistreerd van 9 procent. Het eiland heeft toen 38.577 verblijfstoeristen verwelkomd, tegen 35.467 in dezelfde periode een jaar eerder.
In november 2013 is er een toename aan Europese bezoekers (hoofdmarkt, red.) waargenomen van 20 procent, met in totaal 15.127 bezoekers.
In 2012 waren dat er nog 12.637.
Nederland, het land dat doorgaans het grootste aantal bezoekers voor het eiland genereert, leverde in totaal 10.750 toeristen op, wat zich laat vertalen naar een toename van 13 procent vergeleken met november 2012.
Toen werden 9489 Nederlandse bezoekers geregistreerd.
Onder de Duitse bezoekersaantallen is in november vorig jaar een groei van 29 procent waargenomen met in totaal 1970 toeristen.
In dezelfde periode het jaar daarvoor waren dat er nog 1528.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Russische bedrijven duiken onder in illegale Nederlandse trustsector

Zeker honderd Russische bedrijven doken afgelopen jaren onder in de ondergrondse trustsector in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico voor de De Groene Amsterdammer. Op...

Democracy now! | Wednesday, May 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Code geel voor extreem saharastof

De meteorologische dienst Curaçao geeft code geel af voor extreem saharastof. De voorzorgsmededeling geldt van woensdagochtend tot donderdagochtend. Mensen met allergieën kunnen last krijgen van het stof....

Nu.cw | Banco di Caribe waarschuwt klanten voor phishing

Banco di Caribe waarschuwt haar klanten voor phishing berichten. Onlangs zijn er SMS-berichten verspreid naar klanten van de bank waarin gevraagd wordt om bankgegevens. In de berichten...

Nu.cw | Vermiste vrouw weer terecht

De 39-jarige Rochelle Teresita Amalia is weer terecht. Er werd alarm geslagen toen de vrouw maandag van huis vertrok om boodschappen te doen en is niet meer...
- Advertentie -
- Advertentie -