29 C
Willemstad
• woensdag 21 februari 2024

LB | Aruba vanaf nu belastingparadijs af

Door Alexander Bakker | De Limburger Aruba is gisteren door de Europese Unie van de 'grijze lijst' met belastingparadijzen gehaald. Curaçao staat er nog wel op. Dat land...

Democracy now! | Tuesday, February 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Brussel haalt Aruba van ’grijze lijst’ belastingparadijzen, huiswerk Curaçao

Brussel - Aruba is dinsdag door de Europese Unie van de ’grijze lijst’ met belastingparadijzen gehaald. Curaçao staat er nog wel op. Twee keer per jaar maakt de...

FTM | Nederlandse boekhouder is kroongetuige in smeergeldaffaire bij grootste oliehandelaar ter wereld

Follow The Money.nl | Lukas Kotkamp Een Nederlandse boekhouder speelt als getuige een belangrijke rol in een smeergeldproces rond een van ’s werelds grootste handelaren in olie en...

FD | Rechter Haags gerechtshof geschorst na valse ondertekening in 43 vonnissen

Bas Mos | Financieel Dagblad Een leidinggevende rechter aan het gerechtshof in Den Haag is op non-actief gesteld omdat hij de afgelopen twee jaar valse informatie in tientallen...
- Advertisement -spot_img

Veiligheidsgegevens Curaçao in handen van derden

HomeMediaVeiligheidsgegevens Curaçao in handen van derden
Minister President Gerrit Schotte tracht tevergeefs VDC-Hoofd Gumbs te ontslaan
Veiligheidsgegevens Curaçao in handen van derden in opdracht van Minister President Gerrit Schotte

WILLEMSTAD — Gevoelige informatie van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) is in opdracht van premier Gerrit Schotte (MFK) aan derden gegeven.

Dit staat in een verslag van een gesprek tussen een op non-actief gestelde medewerker van de VDC – de netwerkbeheerder – met Ombudsfunctionaris Alba Martijn, dat naar gouverneur Frits Goedgedrag is gestuurd.

Uit het verslag blijkt dat informatie van de VDC, maar ook van haar internationale contacten, aan Colombianen is gegeven en tevens aan twee Europese Nederlanders, die banden met Forensic Services zouden onderhouden. Het verslag maakt melding van de ondervraging van de netwerkbeheerder door Colombiaanse functionarissen.

Dit gebeurde dit in opdracht van het voormalige interim-hoofd van de VDC, Frank Calmero, en zijn opvolger Michael Römer.

Op 20 september vorig jaar kreeg de netwerkbeheerder opdracht om zich bij het Breezes Hotel te melden, waar hij werd opgewacht door Calmero en Römer en de opdracht kreeg om met enkele Colombianen te praten. Hij werd naar een kamer gebracht waar hij verhoord werd door drie mannen en een vrouw.

Van Calmero kreeg hij te horen dat het zou gaan een vrouw die een hoge positie had in het bedrijf in Colombia. Volgens de netwerkbeheerder zou het gaan om functionarissen van de Colombiaanse veiligheidsdienst. Van de Colombianen kreeg de netwerkbeheerder te horen dat hij hun namen niet hoefde te weten en deze actie voortvloeide uit een opdracht van premier Schotte.

Tijdens de ondervraging moest de man vragen beantwoorden over het netwerk, de omvang van het netwerk, de server en hoe toegang tot het netwerk van de VDC kon worden gekregen. Ook over de screening van de ministers moest hij vragen beantwoorden. De netwerkbeheerder die argwaan rook, stelt in het gesprek met Martijn dat hij de vragen vaag heeft beantwoord, maar dat de Colombianen zeiden ‘dat als ik niet de waarheid zou vertellen, ze er toch achter zouden komen’.

Gedwongen

De netwerkbeheerder maakt verder ook melding van twee andere incidenten waarbij hij door zijn superieuren werd gedwongen om interne informatie van de VDC naar buiten te brengen.

De eerste keer was op zaterdag 29 oktober toen hij zich bij Fort Amsterdam moest melden om door ‘Nederlands Europese mannen’, waaronder ene ‘Benno die voor Forensics Services werkt’ verhoord te worden.

De netwerkbeheerder moest het password van de VDC aan deze mannen geven en ook zijn medewerking verlenen opdat ‘alle in het bestand van de VDC opgeslagen vertrouwelijke informatie kon worden over gesluisd en opgeslagen op de gegevensdragers van de twee aanwezige heren’.

Volgens de netwerkbeheerder werd alle informatie van de server van de veiligheidsdienst gekopieerd en de harddisk van de ‘access control’ werd gedupliceerd door de Nederlandse mannen. De man verzette zich tegen deze gang van zaken, maar werd continu bedreigd en geïntimideerd, en verklaarde tegen Römer dat het niet correct was dat een bedrijf van buitenaf alle informatie van de dienst heeft.

“Er is nu een exacte kopie van alle gegevens van de veiligheidsdienst sinds de oprichting van de dienst en ook gegevens van andere veiligheidsdiensten in de wereld zijn nu in handen van particulieren”

De netwerkbeheerder werd ook op 5 januari van dit jaar door ‘Benno’ verhoord in het Hilton Hotel te Piscadera.

Daar werd de man lang verhoord en geïntimideerd door ‘Benno’, bijgestaan door Römer die inmiddels Calmero was opgevolgd, en Aloysius Pole.

“Zij beschuldigden mij ervan informatie te hebben gelekt en op oneigenlijke wijze dienstgegevens op mijn dienst laptop te hebben opgeslagen. Ook werd ik ervan beschuldigd over illegale software te beschikken. Ik werd aan een stuk door verhoord en bedreigd met gevangenisstraf.”

Een week later werd hij met spoed in het ziekenhuis opgenomen met lichamelijke klachten. Hij wendde zich hierna tot de Arbo-dienst. Enige dagen later werd hem officieel de toegang tot de VDC ontzegd en besloot hij contact op te nemen met de Ombudsfunctionaris.

Het verslag van hun gesprek is naar de gouverneur gestuurd. Bestuursorgaan De Ombudsman ontkent dit echter. In een persbericht vandaag zegt Martijn:

“De Ombudsman heeft heden kunnen constateren dat er vertrouwelijke informatie van het Bureau Ombudsman Curaçao door derden zou zijn verstrekt aan de media.

Van de informatie die thans circuleert in de media, is ten onrechte de indruk gewekt dat het zou gaan om een document dat reeds zou zijn verstrekt aan één of meerdere bestuursorganen van het Land Curaçao. De Ombudsman wil hierbij benadrukken dat zij geen enkel document aan enig bestuursorgaan van het Land heeft verstrekt.”

 

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties