28 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

VDC onder druk regering Schotte

HomeMediaVDC onder druk regering Schotte
VDC Hoofd Gumbs
VDC Hoofd Gumbs

Willemstad – De Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) staat onder zware druk van de regering Schotte. De redactie bereikten gisteravond nog onbevestigde berichten als zou de regering die dag aanzienlijke druk hebben uitgeoefend op zowel het waarnemend hoofd als – toen deze zich ziek meldde – daarna op het tweede waarnemend hoofd van de dienst, om de VDC-functionaris Lourens Pietersz weer aan het werk te laten.

Deze ambtenaar werd de toegang ontzegd omdat hij vorig jaar tegen interne richtlijnen in samen met toen beoogd premier Gerrit Schotte (MFK) op verkiezingsdag naar Sint Maarten was afgereisd en daarmee ‘kleur zou hebben bekend’ en mogelijk informatie hebben verstrekt. Ook zou er een strafrechtelijk onderzoek tegen hem lopen. Dan is werken bij zo’n dienst ontoelaatbaar.

Eerder al was fungerend hoofd Edsel Gumbs van de VDC – voor de ontmanteling het hoofd van de Veiligheidsdienst Nederlandse Antillen (VNA) – opdracht gegeven Pietersz weer aan de slag te laten gaan. Dat werd door Gumbs voorgelegd aan de Commissie van Toezicht; en de regels stellen dat zolang deze commissie zich nog niet heeft uitgesproken de opdracht van de regering wordt opgeschort.

Toch meldde de functionaris zich gisteren bij de dienst. Omdat Gumbs op vakantie is, werd waarnemend hoofd Rudy Sint Jago bij de regering ontboden voor een indringend onderhoud met MFK-ministers George Jamaloodin en Jacinta Constancia (premier Schotte en MANvicepremier Charles Cooper zijn in Colombia).

Het is onduidelijk waarom dit gesprek niet plaatsvond met Justitieminister, tevens tweede premier, Elmer Wilsoe (PS) – in die beide functies politiek verantwoordelijk voor de VDC. Na het onderhoud was Sint Jago zodanig ontdaan dat hij zich ziek meldde. Hij had de regeerders wel gewezen op de regels en procedures en gesteld dat de ministers anders contact moesten opnemen met Gumbs.

Ook het tweede waarnemend hoofd VDC werd opgeroepen, maar hij gaf in Fòrti dezelfde uitleg. Deze ambtenaar werd met verplicht verlof gestuurd en hij moest zijn diensttelefoon afstaan.

Zusterorganisaties van de veiligheidsdienst in Nederland en Amerika zijn op de hoogte gesteld van de gespannen situatie bij de VDC.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties