30 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 18:23

Laatste reacties

- Advertentie -

VBC: Handelwijze regering en Staten neigt naar coup

Algemene Maatregel van Rijksbestuur dreigt’

WILLEMSTAD — De wijze waarop de regering en de staten de jongste politieke crisis aanpakken is ‘verbijsterend en schokkend’ en neigt naar een coup. Dat laat het bestuur van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) vandaag weten in een persbericht. Volgens de VBC wordt er een te afwachtende houding aangenomen en wordt de politieke crisis gebagatelliseerd. “Volkomen misplaatst en een schending van de democratie.”

Volgens de vereniging dient een regering in een democratische rechtsstaat steun te hebben van een meerderheid van de Staten.
Als dit niet langer het geval is, moet de regering zijn ontslag indienen.

Volgens berichten in de media is het kabinet MFK/ PS/MAN op zondagavond 29 juli zijn meerderheid in het parlement kwijtgeraakt en daarom zou de ministerpresident op dat moment het ontslag van zijn kabinet bij de gouverneur moeten aanbieden. Geen afwachtende houding en/of formalistische opstelling dat het parlement eerst een verklaring moet geven dat de regering niet langer kan rekenen op de steun van een meerderheid in de Staten. De motivering van de minister-president dat gewacht moet worden op de Staten die op reces zijn snijdt absoluut geen hout.”

- Advertentie -

De VBC wijst erop dat deze afwachtendheid niet voor het eerst aan de dag gelegd wordt; ook is de aanwijzing van de Rijksministerraad op 13 juli nog altijd niet in behandeling genomen of verantwoord.

Een volstrekt ongeloofwaardige en opportunistische handelswijze die haaks staat op de principes van de democratie en de leer van de trias politica.”
De minister-president en de Statenvoorzitter hebben ‘geen enkele politieke ethiek en fatsoen’, volgens de VBC.
Ook geldt dit voor de politiek leiders van de MAN en de PS, die ‘er niet voor schromen zich te bedienen van verbaal geweld en zelfs ernstige intimidatiepraktijken’.

Thans wordt Curaçao sinds zondagavond de facto geregeerd door een kabinet dat niet langer het mandaat geniet van een meerderheid van het electoraat. Zeer ondemocratisch en tenderend naar een coup”, aldus de VBC.
Hiermee wordt de deur wagenwijd opengesteld voor ingrijpen door de Koninkrijksregering via een Algemene Maatregel van Rijksbestuur (AMR), omdat schending van fundamentele mensenrechten, aantasten van de rechtszekerheid en hoogst ondeugdelijk bestuur ontoelaatbare vormen beginnen aan te nemen.”

De VBC waarschuwt maar weer eens dat de gang van zaken niet bijdraagt aan het oplossen van de financiele en sociaal-economische vraagstukken waar Curaçao mee te kampen heeft en dat onzekerheid, instabiliteit en onrust hierdoor almaar toenemen. En:

- Advertisement -

Een grotere vernedering voor Curaçao door middel van het afkondigen van een AMR is het laatste waarop de samenleving zit te wachten. Mocht die er toch komen dan zal deze op conto van het huidige kabinet en de Statenleden die hieraan steun verlenen, geschreven moeten worden.”

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -