30 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Van Raak: Breek met Schotte c.s.

 

Druk uit Tweede Kamer om ‘iets’ te doen aan incidenten neemt toe

- Advertentie -

Willemstad/Den Haag – De druk op minister Liesbeth Spies (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om ‘iets’ te ondernemen tegen de aanhoudende bestuurlijke onrust op Curaçao zal vandaag verder worden opgevoerd.

De Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties zal de bewindsvrouw in het debat dat voor vandaag op de agenda staat stevig aan de tand voelen over de steeds langer wordende lijst incidenten zoals het voortdurend lekken van vertrouwelijke stukken, het doorspelen van geheime informatie door de Veiligheidsdienst Curaçao, de conflicten met en over de Centrale Bank, de vermenging van de overheids-nv’s met de financiën van het land en het intimideren van iedereen die zich kritisch uitlaat over het kabinet Schotte.

Ronald van Raak, het eerder deze week door MFK-fractieleider Dean Rozier ‘onbetekenend’ genoemde SP-Kamerlid, nam gisteren alvast een voorschotje op de discussie. ,,Het nieuwe land Curaçao lijkt af te glijden, de rechtstaat dreigt te worden uitgekleed. Fraude, corruptie en vriendjespolitiek op Curaçao zijn van alle tijden maar nu is iets heel anders aan de hand. Het eiland lijkt in de greep van de maffia.

Grote zorgen maakt Van Raak zich over de VDC: ,,Geheime informatie van de dienst is mogelijk in verkeerde handen. Naar de motieven van de regering van Curaçao kunnen we alleen gissen maar een verband met onderzoek naar de ministers ligt voor de hand. Was minister-president Schotte op zoek naar belastende informatie over zichzelf, zijn ministers en zijn foute vriendjes? Was hij op zoek naar informatie over politieke tegenstanders? Het is in ieder geval ongehoord dat een regering inbreekt in de eigen geheime dienst. Dat kan niet zonder gevolgen blijven.”

Het Kamerlid vindt de bewering van Spies niet geloofwaardig dat geen gevoelige informatie van Nederland zou zijn doorgespeeld.

,,1) Niet alleen de lokale server maar ook de internationale server van de geheime dienst van Curaçao is gestript. Wat voor soort geheime informatie is via Curaçao op de wereldmarkt terechtgekomen?

2) Is daarbij informatie die belastend kan zijn voor de internationale strijd tegen de drugshandel?

3) Is daarbij informatie die belastend is voor bestuurders, politici, journalisten en andere critici van het regime van Schotte?

4) Heeft de minister contact gehad met haar Amerikaanse collega?

5) Wordt vanuit de Verenigde Staten onderzoek gedaan naar het lek op Curaçao?”

,,In aanloop naar 10 oktober 2010 heb ik vaak gewaarschuwd. Vaak heb ik gewezen op de noodzaak om het statuut aan te passen omdat wij niet verantwoordelijk kunnen zijn voor de democratie, de rechtstaat en goed bestuur op Curaçao. Maar ik had niet kunnen bedenken dat we nu gedwongen zouden worden verantwoordelijkheid te nemen voor maffiapraktijken. Dit kan zo niet verder. Wij kunnen niet blijven doen alsof er op Curaçao een normale regering zit. Wij kunnen zo niet voort in het Koninkrijk als informatie die we delen in de Rijksministerraad of met de geheime dienst niet meer veilig is. Als informatie terecht dreigt te komen bij mensen die we juist moeten bestrijden.”

Van Raak kondigde aan Spies vandaag te verzoeken niet langer weg te kijken: ,,De tijd is gekomen om om met dit regime te breken.”

Bron: Antiliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -