Van der Horst: Ambtenaren niet vrij op 30 mei

Etienne van der Horst

Minister Van der Horst: Ambtenaren niet vrij op 30 mei

WILLEMSTAD — Aanstaande vrijdag is geen vrije dag voor ambtenaren van het land Curaçao. Dit geeft minister Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening, Pais) aan. Morgen is het Hemelvaart en een officiële vrije dag. De vrijdag is een normale werkdag, waardoor velen van de gelegenheid gebruik willen maken om deze dag vrij te nemen om zo een ‘long weekend’ vrij te hebben.

Binnen het ambtenarenapparaat zijn er vragen gesteld om te pleiten voor een vrije dag voor ambtenaren op deze vrijdag. Maar de minister is hier geen voorstander van. Hij geeft aan dat sinds hij als minister is aangetreden begin 2013 hij al vijf van soortgelijke gevallen heeft meegemaakt.

“Dat komt neer op een hele werkweek. Dat is een kwart van de maand en een kwart van het salaris dat iemand in een maand moet verdienen.”

De minister rekent uit:

“Stel dat je 2000 van de 3000 ambtenaren vrijgeeft. De resterende 1000 kunnen geen vrij krijgen, omdat ze bijvoorbeeld bij de politie zitten. Per jaar verdient een ambtenaar gemiddeld 75.000 gulden. Dat is 75.000 maal 2000 gedeeld door 52 (weken, red), dan kom je uit op een bedrag bijna 3 miljoen gulden. Dat is 3 miljoen voor een week waarin de overheid geen dienst levert. De vraag is of wij dit in de toekomst willen blijven doen. Ik vind dit geen goede zaak.”

Van der Horst benadrukt dat de overheid in eerste instantie een dienstverlener is.

“Als ambtenaren op de 30e een vrije dag krijgen, heeft dit veel gevolgen. Degenen die op die dag een afspraak hebben voor een sedula, moeten allemaal een nieuwe afspraak gaan maken. Datzelfde geldt ook voor mensen die een afspraak hebben voor een paspoort en autokeuring. Je kunt hen ook niet aan het eind van de wachtrij plaatsen.

Je zult ze ergens tussenin moeten zien te plaatse. Ook moet je er rekening mee houden dat er personen zijn die speciaal vrij hebben gevraagd om bijvoorbeeld een zieke ouder naar Kranshi te brengen. Wat moet je dan met al deze mensen?”,

vraagt Van der Horst zich af.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *