31 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 12:38

Laatste reacties

- Advertentie -

Vaart achter wetsvoorstel van PAIS

PAISWillemstad – Het wetsvoorstel van regeringspartij PAIS over de aansprakelijkheid van bestuurders wordt nu snel afgemaakt, nu minister Jardim van Financiën per brief vragen beantwoordde die de partij in het kader hiervan stelde. Dat stelt de regeringspartij in een schriftelijke verklaring.

Advertentie

- Advertentie -

Jardim geeft aan dat een minister geen privaatrechtelijke rechtshandelingen met financiële gevolgen kan aangaan zonder dat er vooraf een machtiging hiervoor is afgegeven.
Alleen ambtenaren of hoofden van diensten beschikken over een zogeheten algemene machtiging.
Partijleider Alex Rosaria pleit ervoor dat ministers aansprakelijk worden gesteld als ze rechtshandelingen aangaan zonder dat ze daarvoor schriftelijk gemachtigd zijn.
Om dit te bewerkstelligen is het nodig dat de minister een openbaar register instelt dat voor iedereen toegankelijk is.
Via dit register kunnen burgers of instanties die diensten aan de overheid leveren of werkzaamheden ervoor verrichten nagaan wie gemachtigd is om namens een bewindspersoon een overeenkomst aan te gaan.
Dit register vermeldt ook de maximum bedragen die daarbij zijn toegestaan.
Minister Jardim heeft in zijn brief aangegeven dat het ook nodig is om aandacht te besteden aan publiekrechtelijke rechtshandelingen zoals de toekenning van subsidies aan stichtingen en overheidsbedrijven.

,,Helaas heeft de minister niet concreet aangegeven welke maatregelen de minister wenselijk acht om financieel beheer op het gebied van publiekrechtelijke rechtshandelingen te verbeteren”, aldus PAIS in de verklaring.

De aansprakelijkheid van de ministers is naar de mening van de partij nog belangrijker geworden nu de aanwijzing van de baan is.

,,Nu de aanwijzing is weggehaald, moeten wij ervoor zorgen dat elke minister zijn portefeuille goed beheert en mocht het zo zijn dat een minister dat niet doet, dan moet hij ter verantwoording worden geroepen”, aldus Rosaria.

De Staten nam vorig jaar in januari op voorstel van PAIS een motie aan waarin via de regering het oordeel van de Raad van Advies werd gevraagd over de wet om bestuurders aansprakelijk te stellen.
Dit gebeurde nadat uit rapporten duidelijk was geworden dat er na 10-10-‘10 er sprake was geweest van malversatie van overheidsgelden en onbehoorlijk bestuur.
Nadat de Raad van Advies haar oordeel gaf, stelde Rosaria in augustus van vorig jaar schriftelijke vragen over de aansprakelijkheid van bestuurders aan minister Jardim.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -