29 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

UTS moet met bond in overleg

Kabels UTS niet verkopen

uts-smallWillemstad – De raad van Commissarissen van UTS heeft vanuit de ministerraad de instructie gekregen om de directie van UTS en vakbond Sitkom weer om de tafel te krijgen.

- Advertentie -

Ook heeft de RvC de instructie gekregen om niet zoals gepland 50 procent van de kabel capaciteit van het bedrijf te verkopen, dat heeft verantwoordelijk minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning tegenover deze krant verklaard.
Balborda beaamde dat hij aan de RvC de suggestie had gedaan om geen rechtszaak tegen de Sitkom- leden aan te spannen.

,,In deze situatie zijn geen van beide partijen gebaat bij een rechtszaak. Er moet een eind aan het gevecht komen, partijen moeten de strijdbijl begraven.”

De bewindsman is het niet eens met de aangekondigde verkoop van 50 procent van de kabelcapaciteit van UTS.

,,Die datakabels zijn van groot belang voor het Caribisch gebied, ze zijn goud waard. Ik moet als bewindsman opkomen voor het belang van het volk.”

Voor Balborda is het moeilijk aan het volk uit te leggen hoe UTS in de huidige situatie is beland.

,,Eerst had je Setel (de voorloper van UTS, red.), nu de markt is geliberaliseerd, snijdt het mes in ons vlees.
Er zijn investeringen in Suriname en St. Kitts gedaan, maar Curaçao krijgt de messteek toegediend.”

Het is volgens de minister ook lastig uit te leggen dat het al in 2010 bekend was hoe de vlag erbij stond, maar dat er sindsdien geen maatregelen zijn getroffen.

,,Er is een paar weken terug pas besloten om het Surinaamse bedrijf (Unica, red.) te verkopen. Het besluit om de werknemers te ontslaan viel eerder dan de beslissing van de verkoop van het Surinaamse bedrijf.”

Volgens Balborda kon de RvC tijdens het onderhoud met hem niet unaniem beamen dat er sprake was van goed beleid bij UTS.
De RvC had volgens de minister ook geen verklaring waarom het strategisch plan voor het bedrijf niet was uitgevoerd.
De bewindsman beaamde op persoonlijke titel ‘niet overtuigd te zijn van de noodzaak voor de ontslagen’.

,,Ik weet niet of deze exercitie het gewenste resultaat zal opleveren.”

De minister is naar eigen zeggen geen voorstander van een ‘catastrofe tegen het eind van het jaar’. De UTS-werknemers die tot komende vrijdag de tijd hebben om voor het zogeheten vrijwillig ontslag te kiezen, moeten naar zijn oordeel meer tijd krijgen om tot een weloverwogen keus te komen.

,,Mensen moeten de kans en ruimte krijgen om in eigen kring te overleggen wat ze het beste kunnen doen.
Bij ontslag gaat het niet alleen om wat juridisch of financieel juist is, het is net zo belangrijk om de mensen op een correcte manier te informeren over hetgeen hen te wachten staat; de manier waarop de boodschap wordt overgebracht is heel belangrijk.”

De bewindsman gaf tegenover deze krant aan dat hij niets kan met de eisen van Sitkom dat de huidige directie en de RvC moeten opstappen.

,,Ik zie de raad graag vertrekken, de commissarissen zijn verantwoordelijk voor het bedrijf. Door de regels van good corporate governance zijn mijn handen gebonden, maar ik ben wel verantwoording schuldig aan het volk.”

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -