30 C
Willemstad
• maandag 20 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

UTS moet met bond in overleg

Kabels UTS niet verkopen

uts-smallWillemstad – De raad van Commissarissen van UTS heeft vanuit de ministerraad de instructie gekregen om de directie van UTS en vakbond Sitkom weer om de tafel te krijgen.

Ook heeft de RvC de instructie gekregen om niet zoals gepland 50 procent van de kabel capaciteit van het bedrijf te verkopen, dat heeft verantwoordelijk minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning tegenover deze krant verklaard.
Balborda beaamde dat hij aan de RvC de suggestie had gedaan om geen rechtszaak tegen de Sitkom- leden aan te spannen.

,,In deze situatie zijn geen van beide partijen gebaat bij een rechtszaak. Er moet een eind aan het gevecht komen, partijen moeten de strijdbijl begraven.”

De bewindsman is het niet eens met de aangekondigde verkoop van 50 procent van de kabelcapaciteit van UTS.

,,Die datakabels zijn van groot belang voor het Caribisch gebied, ze zijn goud waard. Ik moet als bewindsman opkomen voor het belang van het volk.”

Voor Balborda is het moeilijk aan het volk uit te leggen hoe UTS in de huidige situatie is beland.

,,Eerst had je Setel (de voorloper van UTS, red.), nu de markt is geliberaliseerd, snijdt het mes in ons vlees.
Er zijn investeringen in Suriname en St. Kitts gedaan, maar Curaçao krijgt de messteek toegediend.”

Het is volgens de minister ook lastig uit te leggen dat het al in 2010 bekend was hoe de vlag erbij stond, maar dat er sindsdien geen maatregelen zijn getroffen.

,,Er is een paar weken terug pas besloten om het Surinaamse bedrijf (Unica, red.) te verkopen. Het besluit om de werknemers te ontslaan viel eerder dan de beslissing van de verkoop van het Surinaamse bedrijf.”

Volgens Balborda kon de RvC tijdens het onderhoud met hem niet unaniem beamen dat er sprake was van goed beleid bij UTS.
De RvC had volgens de minister ook geen verklaring waarom het strategisch plan voor het bedrijf niet was uitgevoerd.
De bewindsman beaamde op persoonlijke titel ‘niet overtuigd te zijn van de noodzaak voor de ontslagen’.

,,Ik weet niet of deze exercitie het gewenste resultaat zal opleveren.”

De minister is naar eigen zeggen geen voorstander van een ‘catastrofe tegen het eind van het jaar’. De UTS-werknemers die tot komende vrijdag de tijd hebben om voor het zogeheten vrijwillig ontslag te kiezen, moeten naar zijn oordeel meer tijd krijgen om tot een weloverwogen keus te komen.

,,Mensen moeten de kans en ruimte krijgen om in eigen kring te overleggen wat ze het beste kunnen doen.
Bij ontslag gaat het niet alleen om wat juridisch of financieel juist is, het is net zo belangrijk om de mensen op een correcte manier te informeren over hetgeen hen te wachten staat; de manier waarop de boodschap wordt overgebracht is heel belangrijk.”

De bewindsman gaf tegenover deze krant aan dat hij niets kan met de eisen van Sitkom dat de huidige directie en de RvC moeten opstappen.

,,Ik zie de raad graag vertrekken, de commissarissen zijn verantwoordelijk voor het bedrijf. Door de regels van good corporate governance zijn mijn handen gebonden, maar ik ben wel verantwoording schuldig aan het volk.”

To Top

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -