27 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 10:01

Laatste reacties

- Advertentie -

Upah dringt aan op reparatiewet bvz

bejaardenWILLEMSTAD — De regering moet zo snel mogelijk werk maken van de introductie en implementatie van de reparatiewetgeving met betrekking tot de basisverzekering ziektekosten (bvz). Dit stelt voorzitter van ambtenarenpensioenvereniging Upah, Cesar Riedel.

“Gepensioneerden zijn boos en teleurgesteld.
Door deze maatregel worden wij hard getroffen.
Er moet iets gedaan worden om de gevolgen van deze maatregelen te compenseren”

, aldus Riedel vanochtend.

Upah organiseerde gisteren in samenwerking met de gepensioneerdenvereniging van de politie en de telecomsector een informatieve bijeenkomst in de ballroom van het Holiday Beach Hotel. Deze werd volgens getuigen door zo’n 1000 medewerkers bijgewoond.
De aanwezigen kregen een presentatie en mochten vragen stellen aan vertegenwoordigers van onder meer de Belastingdienst, de Ontvanger en de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Volgens Riedel waren de gepensioneerden niet te spreken over de bvz, die sinds 1 februari van kracht is.

“Brillen en tandheelkundige zorg moeten terug in het pakket, terwijl er ook iets gedaan moet worden aan de premie. Je moet er rekening mee houden dat de pensioenuitkering van ambtenaren al jaren niet meer wordt geïndexeerd.
Onze koopkracht gaat achteruit.
In de afgelopen vijftien tot twintig jaar heb je het wel over 38 procent.
Op een bepaald moment kun je het niet meer dragen.”

Riedel stelt dat de regering met concrete voorstellen moet komen om deze achteruitgang te verzachten.
Hij denkt hierbij aan een belastingvrije voet voor gepensioneerden.
De Upah-voorzitter stelt dat er in de zaal sprake was van veel boosheid en het oproepen tot actie.

“Men heeft voldoende informatie en wil nu actie zien.
Er is een reparatiewet toegezegd.
Zaken zoals brillen en tandheelkundige zorg moeten hierin terugkomen.
Sommigen roepen dat wij als gepensioneerden de straat op moeten, maar dat is een laatste redmiddel, als geen enkele andere optie tot een oplossing leidt.”

- Advertentie -

Riedel benadrukt er geen voorstander van te zijn dat ouderen de straat opgaan.

“Dit kan een averechtse werking hebben, die vergaande negatieve gevolgen voor het eiland met zich mee kan brengen.
Ik zou me kunnen voorstellen dat een investeerder ver van een eiland wil blijven waar ouderen de straat opgaan om voor hun rechten te protesteren.”

Na de infobijeenkomst van gisteren is volgens Riedel overeengekomen dat alle gepensioneerdenverenigingen die in het bestuur van het platform van gepensioneerdenverenigingen zitten, bij elkaar komen om te bepalen hoe het nu verder moet. Volgens hem is het zaak dat het platform zo snel mogelijk overleg voert met de voltallige regering en het parlement.
Afhankelijk van wat er uit deze dialoog komt, zal besloten moeten worden hoe nu verder gehandeld wordt.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden consensusrijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden consensusrijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).

PBC | Wanhopige brief: drie Venezolaanse migranten die al tien maanden in de cel zitten, vragen premier Curaçao om vrijlating

Persbureau Curacao Drie Venezolanen die op Curaçao worden vastgehouden, doen een wanhopige oproep aan premie Gilmar Pisas om vrij gelaten te worden. De drie zitten al tien maanden vast...

PBC | Aantal actieve cases Curaçao daalt licht op zondag

Persbureau Curacao Er zijn vandaag 36 nieuwe besmettingen bijgekomen. Mensen met een positieve test althans. Aanmerkelijk minder dan de afgelopen dagen toen gemiddeld meer dan 70 mensen positief...

PBC | Mogelijk weer nieuwe beperkende coronamaatregelen op Curaçao

Persbureau Curacao De regering Pisas overweegt de coronamaatregelen opnieuw aan te scherpen. Gebaseerd op informatie van de GGD en RIVM is het aantal gestegen positieve testen mogelijk reden...

PBC | Shariengela Cijntje is Miss Universe Curaçao 2021

Persbureau Curacao Miss Universe Curaçao 2021 is Shariengela Cijntje. De 27-jarige schoonheidskoningin won gisteravond de 58e editie in de Ballroomzaal van het Curaçao Marriott Beach Resort. Shariengela volgt Chantal...

PBC | CHATA: hotelbezetting Curaçao steeds beter, maar vraag moet gestimuleerd

Persbureau Curacao Ruim de helft van alle hotelkamers op Curaçao was bezet in de maand juni. Dat meldt CHATA. 54,6 procent om precies te zijn. Volgens de vertegenwoordiger...
- Advertentie -