27.4 C
Willemstad
• zaterdag 4 december 2021 13:42

Laatste reacties

- Advertentie -

Ultimatum aan SVB

Huisartsen sluiten rechtsgang niet uit

logo-SVB-anWillemstad – De Curaçaose Huisartsen Vereniging (CHV) heeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de minister van Gezondheid, Ben Whiteman (PS), een ultimatum gesteld tot 14 april om de lijst met afgevoerde patiënten te voorzien van de reden van afschrijving. Mocht dit niet gebeuren, dan zal de CHV een rechtszaak aanspannen.

Advertentie

- Advertentie -

Dit is afgelopen week besloten in een buitengewone ledenvergadering van de CHV, zo bevestigt de voorzitter Homan Jeung.
Eerder is de SVB om duidelijkheid verzocht over de reden van het uitschrijven van rond de 10.000 cliënten.
Als het gaat om personen die inmiddels overleden zijn of niet meer op het eiland wonen, dan kan de CHV hier begrip voor opbrengen, maar het blijkt dat er ook patiënten uitgeschreven zijn vanwege het simpele feit dat ze hun verzekeringskaart niet zijn komen ophalen.
Daarvan zeggen de huisartsen dat het onverantwoord is om mensen het recht op de basisverzekering zomaar te ontnemen. De huisartsen moeten zich wel aan de zorgplicht houden.
Een huisarts krijgt voor elke patiënt een vaste vergoeding, oftewel abonnementstarief, van 183 gulden per patiënt per jaar.
Met het uitschrijven van de patiënten, bespaart de SVB 1,8 miljoen gulden.
‘Een verkapte bezuinigingsactie’, zo bestempelt de CHV deze actie, waarschijnlijk omdat dit jaar de vaste vergoeding gestegen is van 167, naar 183 gulden.
Volgens de SVB gaat het om personen die niet gereageerd hebben op de aanmaningen om hun oude PP-, FZOG of ZV-kaart in te leveren en een nieuwe kaart voor de basisverzekering ziektekosten (bvz) op te halen.
De SVB zegt er alles aan gedaan te hebben in contact te treden met deze personen, door huisbezoeken af te leggen en door het bevolkingsregister erbij te betrekken.
Dit alles zonder resultaat.
Toch blijkt uit de praktijk dat er mensen zijn die wel degelijk ingeschreven staan bij de huisarts, deze ook bezoeken en nu ineens zonder vooraf ingelicht te zijn, onverzekerd zijn. Jeung vindt dit te ver voeren en verwijt de SVB de eigen administratie niet op orde te hebben.
Vervolgens wordt naar de huisartsen een lijst opgestuurd van uitgeschreven patiënten en moeten de huisartsen zelf een zoektocht doen in hun systemen om na te gaan of de patiënten er nog wel zijn.
Een hele administratieve klus, waarvan de CHV stelt dat het niet haar taak is het uitzoekwerk van de SVB te doen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

- Advertisement -

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Friday, December 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 3 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | DCNA vergoot weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vergroot de weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties zodat ze bestand zijn tegen externe schokken. Zo werd bekendgemaakt tijdens de bestuursvergadering. Volgens de organisatie blijft de...

Nu.cw | Saba start begin december met boosterprik

Saba start op woensdag acht december met de campagne voor de boosterprik tegen het coronavirus. Zestigplussers kunnen vanaf die datum hun vaccinatie halen. Dit meldt het Openbaar...

PBC | QR-codecontrole alleen door gecertificeerd personeel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijeenkomsten of feesten voor meer dan 100 mensen vereisen bij de toegang een controle op QR-codes. Om dat proces goed te laten verlopen, biedt...

PBC | Windsurfer Badloe grijpt naast mondiale onderscheiding

Persbureau Curacao Windsurfer Kiran Badloe krijgt geen mondiale onderscheiding van de internationale zeilbond, World Sailing. Bij de mannen heeft nog nooit iemand met de Nederlandse nationaliteit deze onderscheiding...
- Advertentie -