28 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Uitleg Wilsoe verzocht

 

Spies en Rosenthal willen kwestie op agenda Rijksministerraad

- Advertentie -

Willemstad/Den Haag – De Nederlandse regering heeft Justitieminister Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (Pueblo Soberano) om opheldering gevraagd na berichtgeving over zijn brief aan Washington met het verzoek om de beslaglegging van banktegoeden van de verdachte Robbie dos Santos op te heffen.

Dat bevestigt de woordvoerder van demissionair minister Liesbeth Spies (CDA) van Koninkrijksrelaties. Spies heeft mede namens minister Uri Rosenthal (VVD) van Buitenlandse Zaken aan Wilsoe gevraagd wat er aan de hand is dat hij deze brief uitstuurde en zich daarmee ogenschijnlijk direct en persoonlijk inlaat met een individuele strafzaak, namelijk de zaak-Bientu.

Iets wat de PS-minister overigens tegenover deze krant met kracht ontkende; volgens hem is er allerminst sprake van interventie van zijn zijde. ‘Dat kan ik niet en is niet mijn taak’, zei hij zaterdag in het Antilliaans Dagblad.

De omstreden brief is van een week eerder, namelijk van 25 april 2012; gericht aan de Amerikaanse Attorney General Eric Holder en minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken. Volgens de persvoorlichter van Spies stelt de Nederlandse bewindsvrouw dat het optreden van Wilsoe tegen de gangbare lijn is, namelijk dat de minister van Justitie zich niet mengt in specifieke, lopende strafrechtelijke zaken, en dat rechtshulpverzoeken worden overgelaten aan de procureur- generaal (PG) en het gerecht.

Van de bewindsman van Justitie wordt een grote mate van terughoudendheid verwacht en geen rechtstreekse, persoonlijke bemoeienis in een zaak. De kwestie waarbij Wilsoe de Amerikanen verzocht het beslag op te heffen op bankrekeningen in de Verenigde Staten van diverse offshorevennootschappen van Dos Santos waar enkele tientallen miljoenen dollars op staan, is voor Spies en Rosenthal aanleiding om de kwestie te agenderen in de Rijksministerraad (RMR). Aldus de woordvoerder.

Wanneer de RMR erover vergadert, is niet bekend, maar nu al is duidelijk dat Nederland de zaak hoog opneemt en dat de Curaçaose Gevolmachtigde minister Sheldry Osepa (MFK) in Den Haag flink aan de tand zal worden gevoeld. Zoals zaterdag gepubliceerd, weigert Wilsoe op de kwestie in de gaan. Hij zegt niet inhoudelijk te willen spreken over de ‘interne briefwisselingen en communicatie met de PG’ en Wilsoe staat op het standpunt dat interventie door hem niet aan de orde is.

Bron: Antiliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -