27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Tyson en medeverdachten zwijgen over moordplannen

Shurendy-QuantHAARLEM — Schijnbaar onaangedaan luisterden Shurandy ‘Tyson’ Quant en zijn medeverdachten vandaag naar de stroom berichten die eind 2010 met een groot aantal BlackBerry’s verstuurd werd. Onschuldige berichten als ‘Hieperdepiep hoera!’ en ‘Kon ta bai ku bo’, maar ook ‘Ik wil zijn kop uit elkaar zien spatten’. Om dergelijke mededelingen draaide de rechtszaak over een poging tot moord, die verband houdt met een grote drugssmokkelzaak.

Advertentie

- Advertentie -

De felicitaties met een pas geboren zoon of de verjaardag van een zus, maar ook foto’s van verdachten of zelfs meer verdachten bij elkaar, zijn volgens het Openbaar Ministerie belangrijk bewijs dat de verdachten eigenaar waren van BlackBerry’s, waarmee eind 2012 opdracht werd gegeven voor de liquidatie van een Bonairiaanse eigenaar van een kapperszaak in Rotterdam West.
De verdachten werden allemaal aangehouden voor hun plan kon worden uitgevoerd. Het slachtoffer, die zelf verdacht is in een andere nog lopende zaak, verklaarde dat hij zich niet bewust was van eventuele plannen om hem te vermoorden en ook zijn bijnaam Quick niet te herkennen.
De zes aanwezige verdachten beriepen zich vandaag voortdurend op hun zwijgrecht en zeiden elkaar niet te herkennen op foto’s.

Ik ben geen van die twee mensen op de foto”, aldus een boomlange verdachte uit St. Thomas.

Verdeeld over de eerste twee rijen in de rechtszaal, zochten de verdachten zelfs tijdens de zitting geen contact met elkaar, blijkbaar om extra te benadrukken dat ze elkaar niet kenden.
De meeste verdachten waren ook niet spraakzaam tijdens de politieverhoren na hun aanhouding eind 2012.
Alleen de verdachte Rodney, bijgenaamd Pastechi, vertelde destijds iets meer.
Vandaag was hij overigens niet aanwezig omdat hij volgens zijn advocaat geen geld voor de reis had.
Pastechi vertelde dat het beoogde slachtoffer een conflict had over een partij cocaïne met de veertigjarige verdachte Anthony, bijgenaamd TT en vanwege zijn postuur ook bekend als Buffalo.
Anthony was daarom op zoek naar iemand die het slachtoffer zou vermoorden, maar Pastechi had daar grote moeite mee omdat hij bevriend was met het slachtoffer, maar ook met TT, waar hij overigens ook bang voor was.

Wat TT mij vraagt, kan ik niet doen, maar ik kan het ook niet aan mijn vrienden vertellen”, zei hij destijds tegen de politie.

Volgens Pastechi was het uiteindelijk de bedoeling dat hij het slachtoffer zou lokken met een smoes, zodat hij door iemand anders kon worden doodgeschoten.
Veel BlackBerry-berichten gingen daarom over de vraag wie het slachtoffer gezien had, waar hij zich ophield, hoe zijn achternaam luidde, hoe hij er eigenlijk uitzag en of er extra kogels waren voor het beoogde moordwapen.
Tyson Pastechi was tijdens het verhoor ook een van de weinige verdachten die rechtstreeks uitlatingen deed over Tyson, die hem 20.000 euro of gulden geboden zou hebben in verband met de liquidatie, al bleken er uit de berichten op de BlackBerry’s bedragen tot 300.000 te zijn beloofd.

Tyson is een grote man. Hij is de eigenaar van Curaçao”, zou Pastechi gezegd hebben.

Advocaat Inez Weski van Tyson plaatste wel kanttekeningen bij die verklaring, omdat Pastechi enerzijds veel informatie over Tyson leek te hebben, maar anderzijds aangaf dat hij Tyson niet persoonlijk kende en alleen verhalen over hem had gehoord.
De geplande liquidatie zou verband houden met de aanhoudende oorlog tussen de rivaliserende bendes Buena Vista en de No Limit Soldiers, waar Tyson, Anthony en de andere verdachten lid van zouden zijn.
Overigens benadrukte de rechter dat de huidige zaak niet draait om de mogelijke criminele activiteiten van de No Limit Soldiers, maar alleen om drugssmokkel, voorbereidingen van een moordaanslag en georganiseerde criminaliteit van een groep mannen, die min of meer toevallig ook lid zijn van dezelfde organisatie.
Het werd tijdens de zitting niet duidelijk wie volgens het Openbaar Ministerie uiteindelijk bereid was om het slachtoffer dood te schieten.
De politie hield begin november 2012 verschillende verdachten aan, die allemaal in het bezit waren van een wapen.
Onder hen was de verdachte uit St. Thomas, die kort daarvoor van St. Maarten via Parijs naar Rotterdam was gekomen en de 33-jarige Germaine, bijgenaamd G., die kort daarvoor van Curaçao naar Nederland was gereisd.
Ook Clasysendy Mercera werd in verband met deze zaak verhoord, al wordt hij niet gezien als verdachte in de voorbereidingen van de moord, maar wel wegens reizen met een vals paspoort en wapenbezit.
Mercera werd vorige maand op Curaçao veroordeeld voor de moord op Aldrin ‘Ali’ Kani.
De rechtszaak tegen Tyson en zijn medeverdachten voor de moordplannen en georganiseerde drugsmokkel via Schiphol zal vermoedelijk pas begin februari zijn afgerond.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -